Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακρίβεια: Κλειδώνει τον Μάρτιο το εφάπαξ επίδομα για τους ευάλωτους και «ξαναγράφεται» ο προϋπολογισμός

Ακρίβεια: Κλειδώνει τον Μάρτιο το εφάπαξ επίδομα για τους ευάλωτους και «ξαναγράφεται» ο προϋπολογισμός
Η κυβέρνηση ποντάρει και στην ανάκαμψη του τουρισμού με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να παραπέμπουν σε πλήρη ανάκτηση των απωλειών της πανδημίας

Σε επανασχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής με αναθεωρήσεις στα βασικά μεγέθη και εφάπαξ επιδόματα σε περίπου 1,8 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά και ανέργους προχωρεί η κυβέρνηση υπό το βάρος της ενεργειακής ακρίβειας και του πληθωρισμού.
Το σενάριο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και φιλτράρεται από τους θεσμούς προβλέπει τη χορήγηση έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης σε 250.000 πολίτες που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, 450.000 χαμηλοσυνταξιούχους, 400.000 ανέργους αλλά και 700.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή του επιδόματος πριν από το Πάσχα με τις οριστικές αποφάσεις για τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης να λαμβάνονται το Μάρτιο οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ταχύτητα ανάπτυξης το 2021 και την πορεία των εσόδων το πρώτο τρίμηνο.
Το επίδομα θα είναι στοχευμένο και εντός των δημοσιονομικών αντοχών του προϋπολογισμού, αφενός για να αποτραπούν έξτρα επιβαρύνσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 1,4% του ΑΕΠ εφέτος, αφετέρου οι ανάσες να φθάσουν στα νοικοκυρά που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.
Στο μεταξύ απογοητευτική είναι η εξέλιξη των εσόδων τον πρώτο μήνα του έτους, με τις εισπράξεις από τους φόρους να σημειώνουν βουτιά κατά 244 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Ομικρον, της κακοκαιρίας και της επιβράδυνσης της κατανάλωσης από την ακρίβεια.
Οι εξελίξεις στα μέτωπα της ανάπτυξης, του πληθωρισμού και του κόστους δανεισμού του Δημοσίου από το ράλι των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα θέτουν τον προϋπολογισμό σε τροχιά αναθεώρησης με τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου.
Τα τρία βασικότερα μεγέθη για τα οποία θα υπάρχει νέα πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα σταλεί τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες είναι:

  • Το ΑΕΠ, όπου το οικονομικό επιτελείο περιμένει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Μαρτίου για την ταχύτητα της ανάκαμψης το 2021, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, θα κινηθεί υψηλότερα της πρόβλεψης για 6,9%, τοποθετώντας τον ρυθμό στο επίπεδο του 8,5%-9%. Έτσι, σε νέα βάση θα μπει και η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,5% το 2022, παρά τη βεβαιότητα για φρενάρισμα της κατανάλωσης τους επόμενους μήνες λόγω του πλήγματος της ακρίβειας στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στα κόστη των επιχειρήσεων και του κλίματος αβεβαιότητας που τροφοδοτούν οι πληθωριστικές προσδοκίες.
  • Ο πληθωρισμός, όπου οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν επί το δυσμενέστερο, καθώς ο στόχος για αύξηση 0,8% του δείκτη που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό τίθεται εκτός πραγματικότητας.
  • Οι δαπάνες, καθώς η διασπορά των ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης υποχρεώνει την κυβέρνηση να βάλει στην ατζέντα νέα πυροσβεστικά μέτρα, πιεζόμενη από την κοινωνική δυσφορία και τις αντιδράσεις. Γεγονός που θα ενισχύσει τις ταμειακές πιέσεις τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός του Δημοσίου με τις παρεμβάσεις να κινείται πολύ μακριά από τις αρχικές προβλέψεις.

Η κυβέρνηση ποντάρει και στην ανάκαμψη του τουρισμού με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να παραπέμπουν σε πλήρη ανάκτηση των απωλειών της πανδημίας και επιστροφή των εισπράξεων στα επίπεδα του 2019 και ενδεχομένως υψηλότερα.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι τα έσοδα φέτος θα κινηθούν στο 80%-85% των αντίστοιχων του 2019 οπότε τυχόν υπέρβαση του στόχου θα «προσθέσει» ανάπτυξη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης