Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχεται αύξηση επιτοκίου της Fed ακόμη και τη Δευτέρα (14/2); - Τι δείχνει το συμβόλαιο αμοιβαίων κεφαλαίων

Έρχεται αύξηση επιτοκίου της Fed ακόμη και τη Δευτέρα (14/2); - Τι δείχνει το συμβόλαιο αμοιβαίων κεφαλαίων

Η SGH Macro "δεν αποκλείει μια κίνηση είτε σήμερα Παρασκευή (11/2) είτε μέχρι τη Δευτέρα (14/2)

Σχετικά Άρθρα
Με τους αναλυτές να αναμένουν τη συνεδρίαση της FOMC τον Μάρτιο του 2022, όπου οι πιθανότητες έφτασαν ακόμη και το 100% μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης… η πραγματική δράση βρίσκεται στο συμβόλαιο αμοιβαίων κεφαλαίων της Fed τον Φεβρουάριο, το οποίο εκτινάχθηκε στις 13 μ.β., υποδηλώνοντας σύσφιξη 5 μ.β. σε σχέση με το πραγματικό επιτόκιο κεφαλαίων της Fed του 0,08%.

Γιατί είναι αυτό αξιοσημείωτο;
Επειδή η σύμβαση του Φεβρουαρίου λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, περισσότερες από δύο εβδομάδες πριν από την απόφαση της FOMC στις 16 Μαρτίου.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος προετοιμάζεται για μια ενδιάμεση αύξηση επιτοκίων, λίγο πριν τον Μάρτιο.
Και αν συνδέσουμε τους αριθμούς, οι 13 μ.β. στο συμβόλαιο του Φεβρουαρίου σημαίνει ότι υπάρχει πλέον πιθανότητα 30% για αύξηση των επιτοκίων έκτακτης ανάγκης.
Αδύνατο; Όχι σύμφωνα με τον παρατηρητή της Fed και τον αναλυτή της SGH Macro, Tim Duy, ο οποίος γράφει ότι "δεν θα εκπλαγεί από μια κίνηση είτε σήμερα Παρασκευή (11/2) είτε μέχρι τη Δευτέρα (14/2).

Βέβαια, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι επιθετική, αλλά οι συνθήκες είναι έκτακτες, με τη Fed να εξακολουθεί να αγοράζει ομόλογα ως μέρος του συνεχούς QE της που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου/αρχές Μαρτίου.

Το παράδοξο της πολιτικής

Με άλλα λόγια, μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε το νομισματικό παράδοξο της αύξησης των επιτοκίων της Fed, παρόλο που εξακολουθεί να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική μέσω του QE.

Βέβαια, η Fed θα έπρεπε να θέσει αυστηρότερους όρους για να περιορίσει τον πληθωρισμό που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην προσφορά και την οποία η ίδια δεν έχει κανέναν έλεγχο.
Φυσικά, η Fed έχει λάβει πιο τολμηρές αποφάσεις - όπως να σταματήσει ολόκληρη την αγορά εταιρικών ομολόγων και να την κρατικοποιήσει ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης του Covid.
Έτσι, ενώ δεν γνωρίζουμε εάν οι πιθανότητες 30% μιας αύξησης επιτοκίων έκτακτης ανάγκης είναι ακριβείς, οι επενδυτές πρέπει να είναι σε εγρήγορση για μια έκτακτη δήλωση της Fed πριν από την έναρξη της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης