Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί είναι αναπόφευκτη μια επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία - Ο Βiden ειδοποίησε τον Zelenskiy, απειλεί Putin με βαριές κυρώσεις

Γιατί είναι αναπόφευκτη μια επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία - Ο Βiden ειδοποίησε τον Zelenskiy, απειλεί Putin με βαριές κυρώσεις
Αναπόφευκτη μια επίθεση της Ρωσίας υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, καθώς οι εμπλεκόμενοι έχουν φέρει την κατάσταση σε σημείο δύσκολα αναστρέψιμο

Μέσα στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στην οποία συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις προκειμένου να μην «μυρίσει μπαρούτι» στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden φέρεται πως ξεκαθάρισε στον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelenskiy: «Προετοιμαστείτε για πόλεμο
Σε μια διελκυστίνδα επίδειξης δύναμης και πολεμικών ασκήσεων ετοιμότητας, Ρωσία και Δύση μιλούν για ειρήνη και προετοιμάζονται ολοταχώς για πόλεμο, την ώρα που δορυφόροι και περιφερειακοί παίκτες διαλέγουν «στρατόπεδο»: η Δύση συσπειρωμένη γύρω από την Ουκρανία, η Κίνα στο πλευρό του Putin μαζί με τις περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής.

Η συνομιλία των προέδρων

Σε μακρά συνομιλία που είχαν οι δύο πρόεδροι ΗΠΑ – Ουκρανίας αργά το βράδυ της Πέμπτης, συμφώνησαν στην ανάληψη κοινών δράσεων όσον αφορά την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία και την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, όπως έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Twitter.
Στην πραγματικότητα όμως, ο Αμερικανός ομόλογός του τον προειδοποίησε να κορυφώσει τις ετοιμασίες πολέμου, να προετοιμαστεί για την επικείμενη εισβολή της Ρωσίας και τις συνέπειες.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ ζήτησαν επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου επί του θέματος, κατηγορώντας τη Ρωσία πως η συγκέντρωση στρατευμάτων της στα ουκρανικά σύνορα συνιστά για απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Την ίδια ώρα σε διπλωματικές διαβουλεύσεις είναι η ΕΕ και η Βρετανία με την Ουκρανία και τις ΗΠΑ, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ Sergei Lavrov ετοιμάζεται για ένα ταξίδι στην Κίνα στις 3/2, μια χώρα που ανοιχτά στέκεται στο πλευρό της Ρωσίας.

Ευκταίο ή αναπόφευκτο το ενδεχόμενο;

Αναπόφευκτο υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, καθώς οι εμπλεκόμενοι έχουν φέρει την κατάσταση σε σημείο δύσκολα αναστρέψιμο.
Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έστειλαν στον Ρώσο πρόεδρο Putin, τις απαντήσεις τους, απορρίπτοντας τις κύριες απαιτήσεις του για την ασφάλεια γύρω από την Ουκρανία, και σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Putin, Dmitri Peskov, είπε ότι υπάρχουν «λίγα περιθώρια αισιοδοξίας» καθώς η Ρωσία εξετάζει την απάντησή της.
Υπενθυμίζεται, πως οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει ένα βασικό αίτημα της Ρωσίας περί μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αλλά υποστηρίζουν, πως προσέφεραν στη Μόσχα έναν «σοβαρό διπλωματικό δρόμο».
Κάποιοι λένε ότι ετοιμάζεται να βυθίσει την Ευρώπη στη σοβαρότερη στρατιωτική της σύγκρουση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αφορμή την επίθεση στην Ουκρανία που οι ΗΠΑ τοποθετούν ως τα μέσα Φλεβάρη.
Άλλοι υποστηρίζουν πως μπλοφάρει προκειμένου να δείξει στη Δύση πως παραμένει επικίνδυνος.
Όσοι γνωρίζουν ωστόσο τις κόκκινες γραμμές του Ρώσου προέδρου κρίνουν μάλλον απίθανο να μπλοφάρει καθώς διακυβεύεται η «περικύκλωσή» της χώρας του και η «απόσχιση» του «μαλακού υπογαστρίου» που συνιστά η Ουκρανία.
Ο Vladimir Putin κατηγόρησε τη Δύση ότι αγνοεί τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της.
Ωστόσο, σημείωσε, ότι θα μελετήσει την απάντηση των ΗΠΑ προτού αποφασίσει τι θα κάνει, όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου με τον Γάλλο ομόλογό του, Emmanuel Macron.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του να σεβαστεί την κυριαρχία των γειτονικών της κρατών.
Σε κάθε περίπτωση σε αυτή την κρίση δεν διακυβεύεται μόνο ένα ανεξάρτητο και δημοκρατικό ουκρανικό κράτος αλλά η αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Το ερώτημα που ανακύπτει πλέον δεν είναι αν θα επιτεθεί, ούτε πόσο γρήγορα θα την καταλάβει, αλλά τι θα συμβεί μετά... και αυτό είναι το δεύτερο πιο δυσμενές σενάριο μετά την αναπόφευκτη επίθεση.

Αν το αποφασίσει, μέσα σε λίγες εβδομάδες μπορεί να έχει καταλάβει την Ουκρανία γιατί οι δυνάμεις της χώρας δεν θα αντέξουν πολύ, στην καλοκουρδισμένη, άρτια εξοπλισμένη και δοκιμασμένη, στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας.
Τα αιτήματα που έθεσε στις ΗΠΑ η Ρωσία – όπως π.χ. η μη επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά, όχι στη συνεργασία της Συμμαχίας με κράτη που δεν είναι μέλη της, κλπ. είναι μη διαπραγματεύσιμα.
Για αυτό το λόγο εκτιμάται πως ο Putin δεν θέλει μια διπλωματική διευθέτηση της κρίσης, αλλά μια επίφαση νομιμοποίησης, για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.
«Πιστεύω ότι επιδιώκει την άρνηση των ΗΠΑ για να δικαιολογήσει τη χρήση βίας», αναφέρει ο Michael Koffman, διευθυντής του think – tank, CNA.
«Θέλει να επαναφέρει την Ουκρανία στο ρωσικό μπλοκ, όπως συνέβη και με τη Λευκορωσία».
Επιπρόσθετα, το να υποχωρήσει χωρίς να ρίξει… τουφεκιά από ένα μέτωπο 100.000 στρατού, δεν θα ήταν πολιτικά ορθό για το κύρος του, αφού εσωτερικά και εξωτερικά θα φαινόταν σαν ηγέτης «που γαβγίζει, αλλά δεν δαγκώνει».
Ως εκ τούτου, δεν μπορεί μάλλον να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Τι είδους πόλεμος θα είναι;

Όσον αφορά του τι είδους πόλεμος θα είναι, τα σενάρια ποικίλουν:
1. Πόλεμος για πλήρη κατάληψη (λιγότερο πιθανό)
2. Δημιουργία «χερσαίας» γέφυρας με την Κριμαία (ιδιαίτερα προβληματικό).
3. Υπάρχει και το τρίτο σενάριο της διχοτόμησης, με τον ίδιο να κρατά την περιοχή ανατολικά του Δνείπερου από Λευκορωσία ως Μαύρη Θάλασσα, που θα συνέφερε περισσότερο και δεν θα είχε τις πολυπλοκότητες των δύο προηγουμένων.
Όλα τα σενάρια όμως δεν μπορούν να αποφύγουν τις τεράστιες απώλειες: σε ζωές, προσφυγικά κύματα τεράστιες ανατιμήσεις στην ενέργεια, ένταση της διεθνούς αστάθειας ξανά και ιδιαίτερα για την Ρωσία του Putin: πρωτοφανή συσπείρωση του ΝΑΤΟ και δυσθεώρητες κυρώσεις στην οικονομία της Ρωσίας.
Οι επόμενες μέρες θα δείξουν που θα γύρει η ζυγαριά και τι τελικά θα γίνει.
Μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν τρομακτική και θα οδηγούσε σε μεγάλο αριθμό απωλειών, προειδοποίησε ο Αμερικανός αρχιστράτηγος Mark Milley.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο την Παρασκευή (28/1/2022), ο Milley προειδοποίησε ότι η κλίμακα των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία σημαίνει πως μία επίθεση θα είχε σοβαρές συνέπειες.
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, είπε πως η σύγκρουση θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη χρήση της διπλωματίας.
Η Ρωσία αρνείται τα σχέδια εισβολής και λέει ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία αποτελεί απειλή.

Διχασμένοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ

Όσον αφορά στο πεδίο των συμμάχων του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Biden ανησυχεί ότι τα μέλη του δεν θα εγκρίνουν την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων σε συμμαχικές χώρες υπό τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF).
Ο Biden έχει ήδη θέσει σε ετοιμότητα 8.500 στρατιώτες για να αναπτυχθούν στην Ανατολική Ευρώπη σε περίπτωση εισβολής, αλλά χρειάζεται ομόφωνη ψήφος και από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ για να προχωρήσει η ανάπτυξη και μέχρι στιγμής μόνο η Βρετανία και η Λετονία τον στηρίζουν ξεκάθαρα.
Πολλά μέλη, δεν έχουν αποφασίσει, ενώ Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία και Τουρκία δεν επιθυμούν τις δυνάμεις των ΗΠΑ να σταθμεύσουν στα εδάφη τους, ώστε να μην διαταραχθούν περαιτέρω οι σχέσεις τους με τη Μόσχα, η δε Γερμανία, βασίζεται στη Ρωσία για το 50% των προμηθειών της σε αέριο, και δεν θέλει να ρισκάρει.
Ως εκ τούτου αρκεί ένα βέτο για να μην περάσει η πρόταση.
1_222.JPG
Αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έκανε γνωστό την Παρασκευή (28/1) πως θα στείλει στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη στο «εγγύς μέλλον», για να ενισχύσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Δεν διευκρίνισε πού θα σταθμεύσουν ή πότε θα φτάσουν.
Το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει ότι υπάρχουν 8.500 στρατιώτες έτοιμοι για μάχη, έτοιμοι να αναπτυχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και άλλοι 50.000 σε αναμονή.
2_201.JPG
Με πληροφορίες από Washington Post, New York Times, The Guardian, Politico, Daily Mail, Reuters, AP.
Οι χάρτες είναι από την Daily Mail

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης