Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανική κρίση: Έτοιμη για πόλεμο και… η Λευκορωσία, συναγερμός στη Βαλτική – ΗΠΑ: Θα εισβάλλουν τον Φεβρουάριο

Ουκρανική κρίση: Έτοιμη για πόλεμο και… η Λευκορωσία, συναγερμός στη Βαλτική – ΗΠΑ: Θα εισβάλλουν τον Φεβρουάριο
Δεν θέλουμε πόλεμο λέει η Ρωσία - Επικοινωνία Macron – Putin σήμερα 28/1
Σχετικά Άρθρα

Αντιφατικά μηνύματα για την κρίση στην Ουκρανία, τα οποία συντηρούν τα εφιαλτικά πολεμικά σενάρια, εξακολουθούν να στέλνουν Ρωσία και ΗΠΑ, με τη Μόσχα να διαμηνύει πως δεν θέλει πόλεμο, αλλά διπλωματία και με τον Αμερικάνο πρόεδρο Joe Biden να επισημαίνει στον Ουκρανό ομόλογό, V. Zelensky του πως υπάρχει πιθανότητα ρωσικής εισβολής έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Και ενώ Δύση και Ρωσία εξακολουθούν να εξαπολύουν «λεκτικά πυρά» και να αλληλοκατηγορούνται, το «παιχνίδι» σκληραίνει επικίνδυνα και διευρύνεται σε γεωγραφική κλίμακα, με τη Λευκορωσία να υποστηρίζει πως θα μπει σε πόλεμο, εάν η σύμμαχος της Ρωσία δεχθεί επίθεση, τη στιγμή που η Λετονία υποστηρίζει πως εάν αρχίσει πόλεμος «πρώτα θα έρθουν εδώ», τοποθέτηση που αν μη τι άλλο αποτελεί ένα σαφές σήμα κινδύνου για όλη την Βαλτική.
Μέσα σε αυτό το πολεμικό σκηνικό, ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin θα έχει επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να παρουσιάσει στον Ρώσο ομόλογό του, ένα σχέδιο αποκλιμάκωση της κρίσης.

Λευκορωσία: Θα μπούμε στον πόλεμο

Αποφασισμένη να μπει σε πόλεμο, εάν η σύμμαχος Ρωσία δεχθεί επίθεση εμφανίζεται η Λευκορωσία, με τον πρόεδρο Alexander Lukashenko να δηλώνει έτοιμος να υποδεχθεί «εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες».
«Θα υπάρξει πόλεμος αν δεχθούμε επίθεση ή αν η σύμμαχός μας η Ρωσία δεχθεί επίθεση.
Θα σηκωθούμε για να υπερασπιστούμε τη γη μας και την πατρίδα μας
Αν υπάρξει επίθεση κατά της Λευκορωσίας, θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες.
Αυτοί, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες Λευκορώσους, θα υπερασπιστούν αυτή τη γη» είπε ο Lusashenko, αναφέροντας πάντως στο διάγγελμα του προς το έθνος ότι «δεν θα υπάρχουν νικητές σε αυτόν τον πόλεμο» καθώς «όλοι θα χάσουν τα πάντα».

Λετονία: Εδώ θα έρθουν πρώτα

Τα πολεμικά σενάρια έχουν σημάνει συναγερμό στα κράτη της Βαλτικής – Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία -, με τους Λετονούς μάλιστα να υποστηρίζουν πως εάν αρχίσουν οι συγκρούσεις, «εδώ θα έρθουν πρώτα».
Σημειώνεται πως και τα τρία βαλτικά κράτη είναι μέλη του ΝΑΤΟ ενώ στα εδάφη τους έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις και στρατιωτικός εξοπλισμός.
Στον απόηχο μάλιστα των τελευταίων εξελίξεων, και οι τρεις χώρες έχουν ζητήσει για περισσότερες και πιο ετοιμοπόλεμες δυνάμεις.

Lavrov: Δεν θέλουμε πόλεμο

Και ενώ η Βαλτική είναι σε συναγερμό και η Δύση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov επανέλαβε σήμερα πως η Μόσχα θέλει διπλωματία και όχι πόλεμο.
«Εδώ και πολλές δεκαετίες έχουμε επιλέξει την οδό της διπλωματίας.
Όσο εξαρτάται από τη Ρωσία, δεν θα υπάρξει πόλεμος.
Δεν θέλουμε πολέμους.
Όμως ούτε θα επιτρέψουμε να αγνοηθούν χονδροειδώς, να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας» υποστήριξε ο Lavrov με την Ρωσία να επισημαίνει πως απειλείται η ασφάλεια της από την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Επικοινωνία Putin – Macron

Για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ουκρανική κρίση αναμένεται να συνομιλήσουν σήμερα Παρασκευή 28/1 οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο Macron προτίθεται να παρουσιάσει την πρόταση του για μια αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Biden: Πιθανότητα εισβολής τον Φεβρουάριο

Παρά τις διαψεύσεις της Μόσχας περί εισβολής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden επιμένει ότι υπάρχει σαφής πιθανότητα για εισβολή τον Φεβρουάριο.
Μιλώντας με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, V. Zelenskiy, o Biden επαναβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με αποφασιστικότητα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ απάντησαν γραπτώς στα αιτήματα που είχε διατυπώσει η Ρωσία, απορρίπτοντας τις βασικές αξιώσεις της Μόσχας (τέλος της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και επιστροφή των δυτικών δυνάμεων στα σύνορα του 1997) αλλά αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα σε διαπραγματεύσεις για αμοιβαία όρια στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη, όπως και στις στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο αντίπαλο στρατόπεδο.
Μάλιστα οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι «η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο» της Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως σε περίπτωση απόρριψης του διαλόγου, οι κυρώσεις θα είναι πολύ επώδυνες.

Επί τάπητος και ο Nord Stream 2

Ανάμεσα στις κυρώσεις αυτές εκτιμάται πως θα είναι και ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος σύμφωνα με τις ΗΠΑ, δεν θα τεθεί σε λειτουργία στην περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το είπε άλλωστε και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland ότι «εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει».
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ πάντα εξέφραζαν επιφυλάξεις για τον γερμανορωσικό αγωγό Nord Stream 2, ενώ το θέμα αυτό θα βρεθεί και στο επίκεντρο των συζητήσεων του Biden με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz κατά τη συνάντηση τους στο Λευκό Οίκο στις 7 Φεβρουαρίου.

Η στάση της Κίνας

Απέναντι σε αυτό το διπλωματικό μαραθώνιο υπό την απειλή του πολέμου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση της Κίνας.
Το Πεκίνο διά στόματος του Κινέζου ΥΠΕΞ, Wang Yi έκανε λόγο για «λογικές ανησυχίες» του Κρεμλίνου σχετικά με την ασφάλεια της Ρωσίας τη στιγμή που οι ΗΠΑ κάλεσαν την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μόσχα για να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης