Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο S&P 500 θα κυμαίνεται στο άμεσο μέλλον μεταξύ 3.900 έως 4.130 μονάδων - Τι επηρεάζει τη διακύμανση

Ο S&P 500 θα κυμαίνεται στο άμεσο μέλλον μεταξύ 3.900 έως 4.130 μονάδων - Τι επηρεάζει τη διακύμανση
Εάν η Fed αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από τέσσερις φορές και επίσης συρρικνώσει τον τεράστιο ισολογισμό της, οι μετοχές θα βρεθούν σε χαμηλότερα επίπεδα

Μεταξύ των 3.900 και 4.130 μονάδων αναμένεται να βρει ισορροπία ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.
Η μελέτη βασίζεται στην υπόθεση ότι τα συνολικά κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων εταιρειών στον S&P 500 θα κυμαίνονται μεταξύ 225 δολ. έως 240 δολ. και ότι τα τρέχοντα προθεσμιακά επιτόκια προβλέπουν σωστά την πολιτική της Fed για το 2022.
Επίσης, υποθέτει ότι οι μετοχές διαπραγματεύονται με ασφάλιστρα κινδύνου για να επιτραπεί η υψηλότερη διακύμανση των αποδόσεών τους.
Με άλλα λόγια, οι επενδυτές μπορούν να τιμολογήσουν αυτούς τους τίτλους συνυπολογίζοντας ένα spread στην καμπύλη χωρίς αθέτηση υποχρεώσεων, παρόμοια με την έννοια του περιθωρίου Z.
Πέρα από τα παραπάνω, η ανάλυση δεν υπονοεί ότι οι μετοχές έχουν βρει πάτο.
Αντίθετα, προϋποθέτει ότι οι μετοχές θα βρουν ισορροπία σε αυτά τα επίπεδα.
Η μελέτη δείχνει ότι η πτώση που είδαμε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στις 4.222, δεν ήταν καθόλου συμπτωματική.
Η διόρθωση έχει να κάνει με την πρόθεση της Fed να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς, αλλά και με τις επιπτώσεις που έχει η αύξηση στην απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς.
Αν το 2020 χαρακτηρίστηκε από μια έντονη ανάγκη των συνταξιοδοτικών ταμείων αλλά και των διαχειριστών χαρτοφυλακίων να επενδύσουν σε blue chips, στο πλαίσιο μιας απεγνωσμένης προσπάθειας για αποδόσεις, το περασμένο έτος αποδείχθηκε ότι δεν ήταν διαφορετικό, δεδομένης της υπερβολικά χαλαρής στάσης της Fed.
Πέρυσι, το ασφάλιστρο κινδύνου του S&P 500 σε σχέση με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου συρρικνώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, αφήνοντας τον δείκτη ευάλωτο στις αλλαγές της διάθεσης των επενδυτών.
Αυτό προέκυψε αφού η κεφαλαιοποίηση του δείκτη Wilshire 5000 ανήλθε στο 190% του τότε ΑΕΠ των ΗΠΑ, επισκιάζοντας τις αποτιμήσεις που επικρατούσαν ακόμη και κατά τη διάρκεια της φούσκας των dotcom.
Πόσο καλά θα μπορούσε να αποτυπώσει τις τάσεις αυτή η ανάλυση;
Μόλις τον Δεκέμβριο, μια μελέτη έδειξε ότι το καλάθι μετοχών του Nasdaq 100 έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι την εκτίμηση που επικρατούσε τότε με βάση τις εκτιμήσεις κερδών.
(Οι τρέχουσες προβλέψεις για τα κέρδη υποδηλώνουν ότι ο δείκτης βαρόμετρο για την τεχνολογία μπορεί να πέσει γύρω στις 13.450 μονάδες φέτος).
Πάντως, η ανάλυση είναι δυναμική, δηλαδή είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις αλλαγές στα κέρδη και τα επιτόκια.
Όσο πιο δραστικές είναι οι αλλαγές στα προβλεπόμενα κέρδη και τα επιτόκια, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απόκλιση από το κεντρικό επίπεδο.
Προς το παρόν, τα overnight swaps συνυπολογίζουν αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed κατά περίπου 100 μ.β.
Εάν οι παραλλαγές του κορωνοϊού ανατρέψουν την προβλεπόμενη οικονομική ανάκαμψη, αυτή η εκτίμηση μπορεί να μην καρποφορήσει.
Σε ένα τέτοιο δυσμενές σενάριο, οι μετοχές ενδέχεται να παραμείνουν υποστηρικτικές σε επίπεδα υψηλότερα.

Από την άλλη πλευρά, εάν η Fed αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από τέσσερις φορές και επίσης συρρικνώσει τον τεράστιο ισολογισμό της, οι μετοχές θα βρεθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης