Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Τελικά συμφέρει την Πειραιώς να αποκτήσει τον βραχίονα της HSBC στην Ελλάδα;

JP Morgan: Τελικά συμφέρει την Πειραιώς να αποκτήσει τον βραχίονα της HSBC στην Ελλάδα;
H JP Morgan εκτιμά ότι τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται από την HSBC είναι επίσης πιθανό να είναι διαχειρίσιμης ποιότητας και κινδύνου
Η Πειραιώς φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για τις δραστηριότητες της HSBC στην Ελλάδα, αν και καμία πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές.
Αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της χαμηλής σημαντικότητας των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ελλάδα, αναφέρει η JP Morgan, υπενθυμίζοντας ότι οι ετήσιες εκθέσεις της HSBC αναφέρουν 334 υπαλλήλους και λειτουργικά έσοδα ~ 60 εκατ. ευρώ το 2019 - περίπου 4%/3% των συνολικών.
Ως εκ τούτου, η JP Morgan αναμένει ότι με 46 δισ. σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό (RWA), οι δραστηριότητες της HSBC στην Ελλάδα θα συνεισφέρουν με παρόμοι, περίπου, χαμηλό μονοψήφιο μερίδιο RWA - ~2 δισ. ευρώ στην Πειραιώς.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει έως και ~275 εκατ. ευρώ περίπου σε κεφαλαιακές επιπτώσεις μέσω RWA - ένα ομολογουμένως σημαντικό μερίδιο της τρέχουσας κεφαλαιακής θέσης των ~ 540 εκατ. ευρώ.

Οι επιλογές της διοίκησης

Πάντως, η JP Morgan εκτιμά ότι η διοίκηση της Πειραιώς θα είναι συνετή και ότι θα προσεγγίσει τυχόν ευκαιρίες επέκτασης αυστηρά στο πλαίσιο του τελικού κεφαλαιακού κόστους και των αντισταθμίσεων των υπολοίπων στοιχείων του σχεδίου Sunrise.
Παρά τις παραπάνω εκτιμήσεις της, η JP Morgan εκτιμά ότι τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται από την HSBC είναι επίσης πιθανό να είναι διαχειρίσιμης ποιότητας και κινδύνου και ως εκ τούτου εξαιρετικά απίθανο να παρεμποδίσει την ουσιαστική και τη συνεχιζόμενη πρόοδο που έχει σημειώσει η Πειραιώς στο μέτωπο της ποιότητας του ενεργητικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης