Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα γυρνάνε οι οίκοι αξιολόγησης για την Ελλάδα... η αναβάθμιση αργότερα - Μήπως δεν πρέπει να έχουμε επενδυτική βαθμίδα;

Τα γυρνάνε οι οίκοι αξιολόγησης για την Ελλάδα... η αναβάθμιση αργότερα - Μήπως δεν πρέπει να έχουμε επενδυτική βαθμίδα;
Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί οίκοι αξιολόγησης ενώ αρχικά είχαν σχεδιάσει εμπροσθοβαρή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας... φαίνεται ότι η στρατηγική έχει πλήρως διαφοροποιηθεί και θα ακολουθήσουν διαφορετική προσέγγιση.
Σχετικά Άρθρα
Τα γυρνάνε οι οίκοι αξιολόγησης για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί οίκοι αξιολόγησης ενώ αρχικά είχαν σχεδιάσει εμπροσθοβαρή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας... φαίνεται ότι η στρατηγική έχει πλήρως διαφοροποιηθεί και θα ακολουθήσουν διαφορετική προσέγγιση.
Η νέα στρατηγική είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη στα σχέδια αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. 
Οι οίκοι
πιστοληπτικής διαβάθμισης, δεν θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα από εδώ και πέρα με ευκολία.

Η Ελλάδα απέχει δύο κλίμακες (3 με βάση την Moody’s) από το να βρεθεί σε επενδυτική βαθμίδα και προφανώς αυτό θα γίνει μετά από πολύ σκέψη, οικονομικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την πορεία της οικονομίας και βεβαίως τις πολιτικές εξελίξεις.
Η επιδείνωσης της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ και του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα παραμείνει και το 2023, ο πληθωρισμός και η αύξηση του πολιτικού κινδύνου στην Ελλάδα επιδρούν αρνητικά.
Αυτό που έχει συμβεί στην χώρα είναι πρωτοφανές.
Επί 10 χρόνια η Ελλάδα έδωσε μάχη με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και φορτώθηκε 3 μνημόνια, οι δανειστές με τις αυστηρές συστάσεις τους ζητούσαν πλεονάσματα.
Λόγω της πανδημίας η ελληνική οικονομία έχει εκτραπεί στην κυριολεξία με ελλείμματα πρωτοφανή, ελλείμματα που μας οδήγησαν στο δεύτερο μνημόνιο… για όσους λησμόνησαν.
Η αποκλιμάκωση του χρέους είναι επίσης πολύ αργή, παρά την εικονική πραγματικότητα της αύξησης του ΑΕΠ.
Οι τράπεζες έχουν βελτιωθεί, τα NPEs έχουν συρρικνωθεί σε μονοψήφια ποσοστά αλλά αυτή η θετική εξέλιξη περιλαμβάνεται στις υφιστάμενες αξιολογήσεις της Ελλάδος.
Η βαθμολογία ΒΒ εμπεριέχει την μεγάλη βελτίωση των NPEs.

Πότε θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε ΒΒ+;

Το βασικό ερώτημα είναι πότε από τις 8 πλέον ημερομηνίες που έχουν απομείνει θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε ΒΒ+;
Η Fitch ίσως αναβαθμίσει την Ελλάδα 8 Ιουλίου ή 7 Οκτωβρίου 2022, η Moody’s είναι αδιάφορη σε αυτή την φάση καθώς ακόμη και εάν αναβαθμίσει την Ελλάδα ήδη υπολείπεται 3 κλίμακες σε σχέση με τους άλλους οίκους αξιολόγησης.
Μας ενδιαφέρει η Standard and Poor’s στις 22 Απριλίου και 21 Οκτωβρίου 2022 και η DBRS ο καναδικός οίκος στις 18 Μαρτίου 2022 και 16 Σεπτεμβρίου 2022.
Η γενική αίσθηση είναι ότι το 2022 θα έχουμε μόνο μια αναβάθμιση της Ελλάδος στην κλίμακα ΒΒ+ προς το τέλος... και θα πρέπει να φθάσουμε στις εκλογές του 2023 – εφόσον οι εκλογές πραγματοποιηθούν το 2023 – ώστε να υπάρξει και νέα αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade.

Μήπως η Ελλάδα δεν πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα;

Οι επενδυτές καλό είναι να γνωρίζουν ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade δηλαδή σε βαθμολογία ΒΒΒ- κατ΄ ελάχιστο θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.
Όπως έχουμε αναλύσει ίσως δεν είναι ορθό η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Η άποψη μας – και σίγουρα δεν θα αρέσει – είναι ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade… γιατί;
Η απάντηση είναι ότι εάν αναβαθμιστείς και εν συνεχεία υποβαθμιστείς θα είναι πολύ χειρότερο.

Θεωρούμε ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα θα βάλει την Ελλάδα σε μεγάλη οικονομική περιπέτεια και θα θέσει την Ελλάδα στο στόχαστρο του κερδοσκοπικού κεφαλαίου…


Οι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης δεν θα παραχωρήσουν τόσο εύκολα στην Ελλάδα μια πολυτέλεια… που επί της ουσίας δεν δικαιούται όταν το χρέος βρίσκεται ακόμη σε επίπεδα 195% του ΑΕΠ και ακόμη συντηρούνται δημοσιονομικά ελλείμματα.
Επίσης οι τράπεζες παρά την πρόοδο στους ισολογισμούς τους έχουν ήδη αποτιμηθεί.
Να μην λησμονούμε ότι η Ελλάδα έρχεται από 10 χρόνια μνημονίων, δανείων 265 δισεκ. βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής και συμπεριφοράς χρέους επιδεινούμενο.
Το χρέος σήμερα στην Ελλάδα μαζί με τα repos είναι 383 δισεκ. το υψηλότερο που είχε ποτέ η Ελλάδα ακόμη και πριν μπει στα μνημόνια ή ακόμη και όταν πραγματοποιήθηκε το εντός ή εκτός εισαγωγικών καταστροφικό PSI+ στα κρατικά ομόλογα με ολέθριες συνέπειες για τις τράπεζες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει 10 χρόνια κακού παρελθόντος και οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν λησμονήσει το παρελθόν ενώ και τα υφιστάμενα οικονομικά στοιχεία δεν βοηθάνε…
Επίσης το μείγμα πανδημίας, πληθωρισμού, χρέους και ελλείμμάτων δεν βοηθάνε.
Συν τοις άλλοις η ΕΚΤ έχει διασφαλίσει ότι τα ελληνικά ομόλογα - κατέχει ήδη 35 δισεκ. - και μετά την λήξη του Προγράμματος Πανδημίας τον Μάρτιο του 2022... θα συνεχίσουν να αγοράζονται οπότε... δεν υπάρχει βιασύνη για την επενδυτική βαθμίδα... και την ένταξη στο σαθρό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE το οποίο... δεν θα είναι και χρήσιμο έως τότε...
oikoi_axxxioollBN_2022.png

Οι 9 κρίσιμες ημερομηνίες αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας


Τις 9 κρίσιμες ημερομηνίες μέσα στο 2022 όπου η Ελλάδα θα αξιολογηθεί από τους οίκους αξιολόγησης, Moody's, Fitch, Standard and Poor’s και την DBRS παρουσιάζει το bankingnews.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι περιμένουμε μόνο κατά μια κλίμακα αναβάθμιση της Ελλάδος σε ΒΒ+ δηλαδή θα απέχουμε από την επενδυτική βαθμίδα μόλις μια κλίμακα.
Τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται ως junk δηλαδή ως ομόλογα σκουπίδα, ωστόσο αυτά τα σκουπίδα απέκτησαν αξία επειδή, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει σχεδόν 35 δισεκ. ευρώ ελληνικών ομολόγων.
Για το 2022 αποκλείεται - παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης - η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα ή BBB- (η επενδυτική βαθμίδα έχει χαμηλότερη κλίμακα το ΒΒΒ- και υψηλότερη το ΑΑΑ)
Για να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές - μάλλον το 2023 - και να διαπιστωθεί εάν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και επίσης θα πρέπει να αποτιμηθεί το ρίσκο που αρχίζει πάλι να αυξάνεται με επίκεντρο το δημόσιο χρέος.
Η αύξηση των επιτοκίων, ο πληθωρισμός, πιθανή κόπωση στο ΑΕΠ θα μπορούσαν να επαναφέρουν στο επίκεντρο την κρίση χρέους όταν στην Ελλάδα το συνολικό δημόσιο χρέος μαζί με τα repos φθάνει τα 384 δισεκ. ευρώ.

Πότε θα αξιολογήσουν την Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης το 2022; 

Fitch που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 8 Ιουλίου 2022 και στις 7 Οκτωβρίου 2022.

Standard and Poor’s που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές θα αξιολογήσει την Ελλάδα 22 Απριλίου 2022 και στις 21 Οκτωβρίου 2022

DBRS που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές θα αξιολογήσει την Ελλάδα 18 Μαρτίου 2022 και στις 16 Σεπτεμβρίου 2022

Moody's που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές θα αξιολογήσει την Ελλάδα 18 Μαρτίου 2022 και στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 τις ίδιες ημερομηνίες με την DBRS.

Fitch.png

O αμερικανικός οίκος Standard and Poor's θα αξιολογήσει την Ελλάδα δύο φορές 22 Απριλίου 2022 και 21 Οκτωβρίου 2021.
Να σημειωθεί ότι η Standard and Poor's αξιολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές.

stasndarpoos_BN.png

O καναδικός οίκος DBRS θα αξιολογήσει την Ελλάδα μέσα στο 2022 δύο φορές στις 18 Μαρτίου και 16 Σεπτεμβρίου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βαθμολογείται στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές.

DBRS_bn.png


Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's θα αξιλογήσει την Ελλάδα 18 Μαρτίου του 2022 και 16 Σεπτεμβρίου του 2022.
Η Moody's βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Η κλίμακα Ba3 είναι 3 κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

moodddsyhhss2022.png

Η ψευδαίσθηση του Ταμείου Ανάκαμψης των 31 δισ - Η Ελλάδα δεν άλλαξε με 270 δισεκ. 3 μνημονίων

Εδώ και καιρό καλλιεργείται μια ψευδαίσθηση ότι μπορεί να αλλάξει η εικόνα της ελληνικής οικονομίας με τα 31 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα 31 δισεκ. κατανέμονται ως εξής 18 δισεκ. επιχορηγήσεις και περίπου 13 δισεκ. δάνεια.
Πολλοί αναφέρουν ότι τα δάνεια που θα δοθούν με καθεστώς μόχλευσης θα διπλασιαστούν τα 13 δισεκ. θα μετατραπούν σε 30 δισεκ. περίπου οπότε σε συνδυασμό με τις επιχορηγήσεις και το ΕΣΠΑ θα μπορούσαν τα επόμενα χρόνια η οικονομία να υποστηριχθεί ενεργά με 80 – 90 δισεκ.
Η προσέγγιση αυτή ακούγεται ωραία στην θεωρία αλλά στην πράξη είναι διάτρητη.

1)Έχουμε αναλύσει πολύ διεξοδικά ότι η μισή Ελλάδα δεν είναι επιλέξιμη καθώς ακόμη 100 δισεκ. NPEs παραμένουν ως πρόβλημα ναι μεν εκτός τραπεζών αλλά ως πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.

2)Οι τράπεζες αναγνωρίζουν ότι από τις 730.000 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν το μέγιστο 50.000 με 60.000 εταιρίες.
Καθίσταται αντιληπτό ότι η μεγάλη πλειοψηφία μένει εκτός χρηματοδότησης.
Οι τράπεζες θα κινηθούν ΜΟΝΟ εκ του ασφαλούς μετά την περιπέτεια με τα NPEs δεν θα πάρουν ρίσκο.

3)Εάν δει κανείς την συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στα δανειακά χρήματα μπορεί να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Δεν θα επικαλεστούμε την ρευστότητα που πήραν οι τράπεζες από το ELA λόγω έκτακτων συνθηκών προφανώς και δεν μπορούσαν να την χρησιμοποιήσουν πουθενά άπαξ και οι εκροές καταθέσεων ήταν αδιάκοπές.
Όμως μπορούμε να δούμε πως οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα 47 δισεκ. που έχουν δανειστεί από τις εκδόσεις μακροπρόθεσμων τίτλων της ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί από τα TLTROS της ΕΚΤ – τα οποία κατά βάση λήγουν το 2023 και 2024 – περίπου 47 δισεκ.
Από αυτά τα 47 δισεκ. πόσα έχουν χρησιμοποιήσει καθώς αυτά δόθηκαν υποτίθεται για την χρηματοδότηση της οικονομίας.
Σχεδόν μηδέν.
Οι τράπεζες ρευστότητα που πρέπει να την επιστρέψουν δεν την δανείζουν για λόγους ασφαλείας.
Ανησυχούν μήπως συμβεί κάτι μοιραίο και εν μέρει δικαιολογημένα αφού τώρα δεινά πέρασε τα τελευταία 12 χρόνια ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος.
Το μήνυμα εδώ είναι ότι τα δανειακά λεφτά οι σοβαροί φορείς… δεν τα σπαταλούν, τα διακρατούν άρα ανάπτυξη από το σκέλος αυτό δεν μπορεί να υπάρξει…

4)Και ενώ όλα αυτά αποτελούν απόδειξη ότι πρέπει να είμαστε πολύ εγκρατείς με τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, - η ξεκάθαρη άποψη μας είναι ότι θα αποδειχθεί το Ταμείο Ανάκαμψης φιάσκο για την Ελλάδα – παραθέτουμε ένα ακόμη επιχείρημα.
Η Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια έλαβε προσέξτε έλαβε 270 δισεκ. σε δάνεια από τα 3 μνημόνια.
Είδατε κάτι να αλλάζει στην Ελλάδα και την οικονομία με τα 270 δισεκ.
Τα 31 δισεκ. αναλογούν στο 11% των 270 δισεκ. και πιστεύει κανείς ότι δεν άλλαξαν τα 270 δισεκ. θα αλλάξει τα 31 δισεκ. που αντιστοιχούν στο 11% αυτών των κεφαλαίων;
Είναι ψευδαίσθηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης