Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έντονη ανησυχία για τον εφιαλτικά υψηλό αριθμό των θανάτων της πανδημίας – Συνολικά στους 22.635 οι νεκροί

Έντονη ανησυχία για τον εφιαλτικά υψηλό αριθμό των θανάτων της πανδημίας – Συνολικά στους 22.635 οι νεκροί
Με την δραματική πορεία του ιού στη χώρα να συνεχίζεται, οι ειδικοί ήδη αποφάσισαν την παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τα τέλη Ιανουαρίου
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί οι ειδικοί να διατείνονται, πως η πανδημία εισήλθε σε φάση σταδιακής ύφεσης, ωστόσο ο μεγάλος αριθμός των καθημερινών θανάτων με επιπλοκές του Covid δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Πίεση υφίσταται και το ΕΣΥ με τον υψηλό αριθμό των διασωληνωμένων.
Προς επίρρωση της σκληρής πραγματικότητας ήλθαν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 με 84 νεκρούς, 665 διασωληνωμένους και 12. 108 νέα κρούσματα.
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για επιβράδυνση της πτώσης του κύματος της Omicron, με τα κρούσματα να αποσυμπιέζονται αργά και τους αριθμούς θανάτων και διασωληνωμένων να παραμένουν υψηλά, εξέλιξη που συνδέουν τόσο με την υποπαραλλαγή της Omicron που δίνει αυτό το νέο κύμα, όσο και με τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν την μετάδοση του ιού, αλλά και τη μείωση του ρυθμού του εμβολιασμού με την τρίτη δόση.
Με την δραματική πορεία του ιού στη χώρα να συνεχίζεται, οι ειδικοί ήδη αποφάσισαν την παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ πλέον, η κυβέρνηση θέτει στο μικροσκόπιο των συζητήσεων την σταδιακή άρση των περιορισμών, με την αρχή να αφορά τη μουσική και την πληρότητα στα γήπεδα.
Ζητούμενο άλλωστε, είναι να μην υπάρξει πισωγύρισμα και να μην αντιστραφεί η εικόνα της αποκλιμάκωσης.
Πολλοί υποστηρίζουν πως το επόμενο διάστημα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποια νέα αναζωπύρωση της επιδημίας που θα μπορούσε να διατηρήσει στα ύψη την πίεση και τους επόμενους μήνες.

Σαρηγιάννης: Σε φάση επιβράδυνσης η πτώση της Omicron - Θα πρέπει να ανεβεί ξανά ο εμβολιαστικός ρυθμός της τρίτης δόσης

«Η πτώση του κύματος της Omicron βρίσκεται σε μια φάση επιβράδυνσης», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημήτρης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η επιβράδυνση αυτή οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που ευνοούν την μετάδοση του ιού, αλλά κυρίως στη μείωση του ρυθμού του εμβολιασμού με την τρίτη δόση.
Όπως είπε, «αν θέλουμε να δούμε μια γρήγορη αποκλιμάκωση της Omicron θα πρέπει να ανεβεί ξανά ο εμβολιαστικός ρυθμός της τρίτης δόσης».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στην Κρήτη, στην Θράκη, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, υπάρχει «αναστροφή» προς αυξητική πορεία.

Τζανάκης: Κατά μέσο όρο 20.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα - Αποκλιμάκωση μετά τις 15 Φεβρουαρίου

Κατά μέσο όρο τα 20.000 θα φτάσουν αυτή την εβδομάδα τα κρούσματα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκη, ο οποίος και σημείωσε ότι η υποπαραλλαγή της Omicron δίνει αυτό το κυματάκι της πανδημίας.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο Open τόνισε ότι αποσυμπιέζονται αργά για κρούσματα, ενώ οι θάνατοι και διασωληνώσεις θα μείνουν ψηλά, όχι όμως πάνω από 700.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε νέα αύξηση κρουσμάτων, όπως στην Αυστρία.
«Είμαστε προβληματισμένοι. Δεν ξέρουμε, τι θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «η υποπαραλλαγή της Omicron δίνει αυτό το νέο κυματάκι. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα αποκλιμακωθούμε όπως γινόταν με άλλες παραλλαγές».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τζανάκη, αποκλιμάκωση αναμένεται μετά τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και «οι δείκτες θα παίζουν μεταξύ 90-100. Θα ξεπεράσουν και το 100».
Αναφερόμενος στον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας, σημείωσε πως «οι θάνατοι που έχουμε είναι αποτέλεσμα των εορτών. Μέχρι τέλος του μήνα έτσι θα πάει. Πιθανώς να πέφτουν ελαφρά από 1η Φεβρουαρίου, ενώ τέλος Φεβρουαρίου οι θάνατοι θα πέσουν κάτω από τους 40».
Πρόσθεσε ότι στην Κρήτη το ποσοστό της Omicron στα κρούσματα είναι 90%, στις εισαγωγές 90% και στις ΜΕΘ 20%», ενώ ζήτησε αυστηρότερα μέτρα στα νοσοκομεία.

Καπραβέλος: Έχει παραλλαγές αυτός ο ιός - Δεν ισχύει ότι η Omicron είναι καλύτερη


«Η πανδημία δεν θα τελειώσει εύκολα. Έχει παραλλαγές αυτός ο ιός. Δεν ισχύει ότι η Omicron είναι καλύτερη παραλλαγή του ιού», ανέφερε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Ν. Καπραβέλος.
Περιγράφοντας την εικόνα στο νοσοκομείο, ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο Open σημείωσε πως έρχονται 300-400 ανεμβολίαστοι και «το 15% από αυτούς πεθαίνουν. Κάθε μήνα έχουμε 45-50 νεκρούς από ανεμβολίαστους».
Πρόσθεσε ότι «σε άλλα νοσοκομεία υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Κυρίως Omicron είναι οι εισαγωγές, ενώ στις ΜΕΘ κυρίως Delta».

Παράταση έως της Δευτέρα 24/1 για την προμήθεια των 5 self test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς

Παράταση έως και τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου για την προμήθεια των 5 self test σε μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς φέρεται να δίνει το υπουργείο Παιδείας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μικρή παράταση στη διανομή των self test από τα φαρμακεία που κανονικά θα ολοκληρωνόταν το Σάββατο 22/1 δόθηκε για να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι και με δεδομένο ότι το πρώτο self test της επόμενης εβδομάδας πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.
Τα self test που θα διανεμηθούν θα καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 24 Ιανουαρίου έως και 8 Φεβρουαρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι:

• Tο self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο
• O προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
• Bεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί
• Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19
• Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι πραγματοποιούν δυο rapid test την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής
• H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Πότε έρχεται η χαλάρωση των μέτρων

Με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς στόχος είναι να μην υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα σε αυτή τη φάση της πανδημίας, βρίσκεται η κυβέρνηση, προτού κάνει τα επόμενα βήματα και λάβει τις τελικές αποφάσεις για τη χαλάρωση των μέτρων.
Στο μικροσκόπιο θέτουν όλα τα μοντέλα που δείχνουν σημαντική κάμψη της πανδημίας από τον Φεβρουάριο, αλλά και τις εισηγήσεις των ειδικών.
Το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί είναι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Realnews, από τον Φεβρουάριο να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση και να υπάρξουν αλλαγές στην πληρότητα των γηπέδων.
Έτσι, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, από την 31η Ιανουαρίου θα μπορούσε θα επιτραπεί εκ νέου η μουσική στην εστίαση και στα μπαρ, χωρίς ωστόσο, να επιτραπούν οι όρθιοι πελάτες εντός των καταστημάτων.
Αναφορικά με το ωράριο, δύο είναι τα βασικά σενάρια, με επικρατέστερο το δεύτερο: είτε μαζί με την επιστροφή της μουσικής να απελευθερωθεί το ωράριο και να ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης, είτε να παραμείνει μέχρι τα μεσάνυχτα η λειτουργία τους και να πάρει μικρή παράταση 1-2 εβδομάδων το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης.
Σε ό,τι αφορά τα γήπεδα, θα υπάρξουν αλλαγές από την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και πρόθεση είναι το ποσοστό των θεατών που επιτρέπεται από 10% σήμερα (με όριο 1.00 φιλάθλους) να ανέβει στο 20% ή ακόμα και στο 30%.
Πάντως, οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ενώ θα εξεταστεί και η μείωση του ποσοστού της τηλεργασίας.

ΕΟΔΥ: 12.108 κρούσματα και 84 θάνατοι στις 23 Ιανουαρίου 2022

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα είναι 12.108, εκ των οποίων 61 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.793.311 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 49,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 418 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.550 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 84, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.635 νεκροί.
Το 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_95.jpg
2_197.JPG

3_140.JPG
Στους 665 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 665 (59,1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. Το 81,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 537 (80,75%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (19,25%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.977 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 423 (ημερήσια μεταβολή -22,24%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 491 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
3_140.JPG
5_80.JPG
6_72.JPG
7_54.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης