Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προεδρία Ουκρανίας: «Γελοίο πρόσωπο» ο «εκλεκτός» του Κρεμλίνου, Murayev - Η χώρα χρειάζεται νέους ηγέτες: Ποιος το είπε;

Προεδρία Ουκρανίας: «Γελοίο πρόσωπο» ο «εκλεκτός» του Κρεμλίνου, Murayev - Η χώρα χρειάζεται νέους ηγέτες: Ποιος το είπε;
Θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του όσο πιο σοβαρά γίνεται αυτήν την πληροφορία, του πραξικοπήματος, δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας
Σχετικά Άρθρα

«Θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη» οι κατηγορίες του Λονδίνου σε βάρος της Ρωσίας αν και ο Murayev είναι «γελοίο πρόσωπο», δηλώνει ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου
Οι βρετανικές κατηγορίες ότι η Ρωσία σχεδίαζε να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση μαριονετών στην Ουκρανία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και υπογραμμίζουν ότι η Δύση πρέπει τώρα να αναλάβει αποφασιστική δράση απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου στο πρακτορείο Reuters.
Ο Michailo Pontolyak παραδέχτηκε ότι οι Ουκρανοί εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα πρέπει να πάρουν σοβαρά υπόψη τους τον Evgeni Murayev, ένα «πολύ γελοίο πρόσωπο», ως εκλεκτό του Κρεμλίνου για να ηγηθεί της χώρας έπειτα από μια ρωσική εισβολή.
Τον Murayev κατονόμασε, μεταξύ άλλων πιθανών υποψηφίων, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Pontolyak πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ρωσία στο πρόσφατο παρελθόν στήριξε πρόσωπα που δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο για να αναλάβουν ηγετικές θέσεις στην προσαρτημένη Κριμαία και την περιοχή του Ντονμπάς που ελέγχεται από τους αυτονομιστές.
Επομένως «θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του όσο πιο σοβαρά γίνεται αυτήν την πληροφορία», σημείωσε.

Η Ουκρανία χρειάζεται νέους πολιτικούς ηγέτες

Ο Ουκρανός πρώην βουλευτής Evgeny Murayev, τον οποίο η Βρετανία κατονόμασε ως πιθανό υποψήφιο που έχει επιλεγεί από το Κρεμλίνο για να ηγηθεί της χώρας μετά τη ρωσική στρατιωτική επίθεση, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι η Ουκρανία χρειάζεται νέους ηγέτες.
Νωρίτερα, ο Murayev είχε χλευάσει τον ισχυρισμό του Λονδίνου ότι η Ρωσία θέλει να τον θέσει επικεφαλής ενός καθεστώτος-μαριονέτα στο Κίεβο.
Σε ανάρτησή του στο Facebook ωστόσο ζήτησε να μπει ένα τέλος στον διαχωρισμό των Ουκρανών πολιτικών σε φιλοδυτικούς και φιλορώσους.
«Η εποχή των φιλοδυτικών και των φιλορώσων πολιτικών στην Ουκρανία τελείωσε ανεπιστρεπτί.
Η Ουκρανία χρειάζεται νέους πολιτικούς, η πολιτική των οποίων θα βασίζεται αποκλειστικά στην αρχή του εθνικού συμφέροντος της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού», έγραψε.
O Murayev γεννήθηκε το 1976 στο Χάρκοβο, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και είναι μεταξύ των αντιπολιιτευόμενων πολιτικών που αντιτίθεται στους φιλοδυτικούς ηγέτες οι οποίοι ανέλαβαν την εξουσία μετά τις κινητοποιήσεις της Πλατείας Μαϊντάν, το 2014.
Ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του από το Χάρκοβο, ως σύμμαχος του πρώην προέδρου Viktor Yanukovic, ο οποίος διέφυγε στη Ρωσία μετά την εξέγερση της Μαϊντάν.
Την περίοδο 2014-19 ήταν βουλευτής, αρχικά του Μπλοκ της Αντιπολίτευσης, ενός κόμματος που σχηματίστηκε από μέλη του Κόμματος των Περιφερειών του Yanukovic, το οποίο υποστηριζόταν από τη Μόσχα.
Όμως τον Ιούνιο του 2016 πήρε αποστάσεις και ίδρυσε το δικό του κόμμα, το «Για τη ζωή», με παρόμοια ιδεολογία.
Το 2018 ίδρυσε ένα άλλο κόμμα, το «Νάσι».
Δήλωσε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2019, όμως κατόπιν την απέσυρε.

Ποιες είναι οι πολιτικές απόψεις του Murayev

Ο Murayev προωθούσε απόψεις που συντάσσονται με το ρωσικό αφήγημα για την Ουκρανία.
Θεωρούσε τις διαδηλώσεις στη Μαϊντάν ως πραξικόπημα υποστηριζόμενο από τη Δύση. Πέρσι χαρακτήρισε «εσωτερική διένεξη» τον πόλεμο στην περιοχή Ντονμπάς μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αυτονομιστών.
Το Κίεβο και η Δύση θεωρούν ότι πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και υποστηριζόμενων από τη Ρωσία ανταρτών.
Το 2021 ο Murayev είπε ότι ο πρόεδρος Volodymir Zelensky ελέγχεται από τη Δύση και άφησε να εννοηθεί, όπως λέει και η Ρωσία, ότι η Ουκρανία μπορεί να επιχειρήσει να ανακτήσει δια της βίας τα εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές, κάτι που διαψεύδεται από το Κίεβο.
«Ο Zelensky είναι όμηρος και εκβιάζεται από τη MI6, τη CIA, από οποιονδήποτε.
Αύριο μπορεί να τον αναγκάσουν να εξαπολύσει επίθεση στο Ντονμπάς, που θα οδηγήσει σε πόλεμο ευρείας κλίμακας», είπε.
Εάν η Ρωσία παρασυρθεί σε μια κλιμάκωση «αυτό θα σημάνει τον θάνατο χιλιάδων Ουκρανών από τη μία και την άλλη πλευρά της γραμμής οριοθέτησης», πρόσθεσε.

Πόση επιρροή διαθέτει ο Murayev

Ο Murayev δεν είναι τόσο γνωστός όσο ο Βίκτορ Μέντβετσουκ, ο φιλορώσος επιχειρηματίας και βουλευτής που δηλώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είναι νονός της κόρης του και πέρσι τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση ως ύποπτος για προδοσία. Ασκεί ωστόσο επιρροή μέσω του τηλεοπτικού καναλιού Nash, το οποίο άρχισε να εκπέμπει τον Νοέμβριο του 2018 και επισήμως ανήκει στον πατέρα του, τον Volodymir.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Razumkov Centre, τον Δεκέμβριο του 2021, ήταν έβδομος, με ποσοστό 6,3%, μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Μια άλλη δημοσκόπηση, του Rating, τον έφερνε στην Πέμπτη θέση.
Στο πόθεν έσχες του 2017 δήλωνε ότι διαθέτει 2 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, 1 εκατομμύριο ευρώ και 13 εκατομμύρια χρίβνια.
Ο Volodymir Fesenko ένας Ουκρανός πολιτικός αναλυτής, χαρακτήρισε «παράξενη» την επιλογή του Murayev από τη Μόσχα.
«Αν και φιλορώσος, ο Murayev δεν είναι τόσο κοντά στο Κρεμλίνο, ιδίως αν τον συγκρίνουμε με τον Medvechuk», εξήγησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης