Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Εκτίναξη 100% στην τιμή του πετρελαίου, στα 150 δολ. το βαρέλι - Kαταλύτης οι ρωσοουκρανικές σχέσεις

JP Morgan: Εκτίναξη 100% στην τιμή του πετρελαίου, στα 150 δολ. το βαρέλι - Kαταλύτης οι ρωσοουκρανικές σχέσεις
Σε περίπτωση πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας, συρρίκνωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα

Με τη Morgan Stanley να προσχωρεί στις τάξεις της Goldman Sachs θέτοντας και αυτή ως τιμή στόχο για το πετρέλαιο στο άμεσο μέλλον τα 100 δολάρια, αλλά και τον επικεφαλής αναλυτή της Bank of America για τα εμπορεύματα Francisco Blanch να ανεβάζει τον μαύρο χρυσό στα 120 δολάρια, ήρθε η σειρά της έτερης μεγάλης αμερικανικής τράπεζας, της JP Morgan, να μιλήσει...
Πιο συγκεκριμένα, εύλογα, η JP Morgan αξιολογεί το επενδυτικό ρίσκο και αυξάνει την πρόβλεψη για την τιμή του πετρελαίου σε επίπεδο τέτοιο, που θα μπορούσε κανείς να πει ότι προεξοφλεί Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε report τους, οι οικονομολόγοι της τράπεζας Joseph Lupton και Bruce Kasman, γράφουν ότι τα πετρελαϊκά σοκ έχουν μακρά ιστορία κυκλικής ύφεσης, με τις υφέσεις στις ΗΠΑ να συνδέονται με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου...
Εξετάζοντας λοιπόν τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις και την ένταση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η JP Morgan προειδοποιεί ότι «αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο μιας… αιχμής γι’ αυτό το τρίμηνο».

Δεδομένου δε ότι ο πληθωρισμός είναι στα ύψη και η παγκόσμια οικονομία ακόμη πλήττεται από την πανδημία, η αμερικανική τράπεζα θεωρεί ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει ένας πόλεμος θα πλήξει την εύθραυστη ανάκαμψη που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο και θα εκτινάξει την τιμή του μαύρου χρυσού.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται, σε περίπτωση πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας, συρρίκνωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα, που θα ενισχύσει την τιμή στα 150 $/βαρέλι - μια αύξηση 100% από τη μέση τιμή το δ’ τρίμηνο του 2021.
Δεδομένου ότι αυτό θα ήταν αποκλειστικά σοκ προσφοράς, η πτώση στην παραγωγή θα προκαλέσει μείωση στο παγκόσμιο ΑΕΠ, όπως υπολογίζει η τράπεζα βάσει του μοντέλου γενικής ισορροπίας της, 1,6%.
Ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί επίσης στο 7,2%, μια ανοδική αναθεώρηση 4% σε ετήσια βάση.

Γεωπολιτική…

Σύμφωνα λοιπόν με την JP Morgan, oι ΗΠΑ, σε συντονισμό με τους συμμάχους, πιθανότατα θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.
Αυτό πιθανότατα θα επηρεάσει αρνητικά το κλίμα και τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες.
Επίσης, οι εκτιμήσεις της JPM ενσωματώνουν τη συμπεριφορά των μεγάλων κεντρικών τραπεζών τις τελευταίες δύο δεκαετίες και, όπως επισημαίνεται σχετικά, οι κραδασμοί στην τιμή του πετρελαίου που συνδέονται με γεωπολιτικές αναταραχές αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη από τον πληθωρισμό.
Στο πλαίσιο του ήδη αυξημένου πληθωρισμού και των εξαιρετικά χαλαρών πολιτικών, η JPM προειδοποιεί ότι οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να επιδείξουν λιγότερη υπομονή από ό,τι συνήθως - ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές, όπου η αυξανόμενη αποστροφή κινδύνου μπορεί να ασκήσει καθοδική πίεση στα εθνικά νομίσματα.
Σίγουρα, όπως με κάθε ανάλυση της Wall Street που μοντελοποιεί τον πόλεμο, η JPM σπεύδει να «προφυλαχθεί», σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το σενάριο της άνοδος της τιμής του πετρελαίου στα 150 δολάρια/βαρέλι βασίζεται σε ένα απότομη και σημαντικό σοκ στην προσφορά πετρελαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης