Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει την πολιτική της Fed - Ποιοι είναι οι λόγοι

Fitch Ratings: Η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει την πολιτική της Fed - Ποιοι είναι οι λόγοι
Υπενθυμίζεται ότι η Fed αναμένεται να αυξήσει τουλάχιστον τρεις φορές τα επιτόκια, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2022

Aπό ελάχιστες έως μηδενικές είναι οι πιθανότητες η ΕΚΤ να ακολουθήσει τον δρόμο που τραβάει η Fed, αυξάνοντας τα επιτόκια και αίροντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed αναμένεται να αυξήσει τουλάχιστον τρεις φορές τα επιτόκια, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2022, ενώ η ΕΚΤ δεν προβλέπεται να προβεί σε καμία αύξηση ούτε το 2022 ούτε το 2023. 
Αν και οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της ΕΚΤ πλησίασαν τον στόχο του 2%, εξακολουθούν να υπολείπονται.
Επιπλέον, ο πληθωρισμός στα βασικά αγαθά είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη Fitch, οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό ήταν σταθερά υπεραισιόδοξες.
Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για δομικό πληθωρισμό 1,8% το 2024 φαίνεται υψηλή στο πλαίσιο του μέσου δομικού πληθωρισμού, μόλις πάνω από 1% την περασμένη δεκαετία, με το μοντέλο της Fitch να εκτιμά δομικό πληθωρισμό κοντά στο 1,5%.
Πράγματι, ο αμερικανικός οίκος δεν αναμένει ότι οι υποκείμενες συνθήκες θα σταθεροποιηθούν επαρκώς μεσοπρόθεσμα, ώστε να δικαιολογείται αύξηση των επιτοκίων.
Προσωρινοί παράγοντες που οδηγούν επί του παρόντος τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες και των υψηλών τιμών στην Ενέργεια αναμένεται να εξασθενήσουν το 2022.
Η δε αύξηση των μισθών και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό φαίνεται απίθανο να ασκήσουν ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις.
Ωστόσο, ο Fitch αναγνωρίζει ότι υπάρχει η τάση να συνεχιστούν οι μεταβολές των τιμών στην ευρωζώνη, πράγμα που σημαίνει ότι εγκυμονεί κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός για αρκετό καιρό επηρεάζοντας τους μισθούς.
«Τα ανοδικά σοκ στην αύξηση των μισθών και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ή οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες ελλείψεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας πρώιμης πρώτης αύξησης των επιτοκίων – ίσως το 2024», δήλωσε ο Tej Parikh, Διευθυντής Οικονομικών.
«Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν αναμένουμε ότι η δυναμική του πληθωρισμού της ευρωζώνης θα παρουσιάσει μεγάλη και διαρκή διαφορά σε σχέση με το παρελθόν».
δσ_4.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης