Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει με την 3η δόση; Αντικρουόμενες μελέτες για την αποτελεσματικότητα έναντι της Omicron

Τι συμβαίνει με την 3η δόση; Αντικρουόμενες μελέτες για την αποτελεσματικότητα έναντι της Omicron
Αντικρουόμενα είναι τα ευρήματα των τελευταίων μελετών για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Omicron
Σχετικά Άρθρα
Αντικρουόμενα είναι τα ευρήματα των τελευταίων μελετών για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Omicron.

Τα ευρήματα μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν και το Πανεπιστήμιο Stellenbosch καταδεικνύουν την ικανότητα της Οmicron να «ξεπερνά» τις αναμνηστικές δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19.
Την ίδια ώρα, άλλη βρετανική μελέτη με ελληνική συμμετοχή αναφέρει ότι η τρίτη δόση εμβολίου παρέχει αποτελεσματική προστασία έναντι της Omicron.

Imperial College: Η τρίτη δόση εμβολίου παρέχει αποτελεσματική προστασία έναντι της Omicron

Η τρίτη ενισχυτική/αναμνηστική δόση εμβολίου Covid-19 αυξάνει με επιτυχία τα επίπεδα των αντισωμάτων, έτσι ώστε να μπορούν πλέον να εξουδετερώσουν την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, κάτι που δεν συμβαίνει με τις δύο δόσεις επαρκώς, επιβεβαιώνει βρετανική εργαστηριακή έρευνα με τη συμμετοχή ενός Έλληνα επιστήμονα της διασποράς.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, μεταξύ των οποίων ο δρ Γιώργος Κασσιώτης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανοσολογίας των Ρετροϊών και καθηγητής ιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Κολλεγίου Imperial, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", βρήκαν ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται στους ανθρώπους που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις Οξφόρδης/Astra Zeneca ή Pfizer/BioNTech, είναι λιγότερο ικανά να εξουδετερώσουν την Omicron, σε σχέση με τις παραλλαγές Alpha και Delta.
Ενδεικτικά, σε όσους έκαναν δύο δόσεις Pfizer, τα επίπεδα αντισωμάτων βρέθηκαν περίπου τρεις φορές χαμηλότερα έναντι της Omicron από ό,τι έναντι της Delta μετά από δύο δόσεις.
Σε όσους είχαν κάνει δύο δόσεις Astra Zeneca, τα επίπεδα αντισωμάτων κατά της Omicron ήtαν πολύ χαμηλά για να μετρηθούν.
Οι επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν 620 δείγματα αίματος από 364 ανθρώπους, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων πέφτουν μέσα στους πρώτους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση, αλλά η τρίτη δόση αποκαθιστά τα επίπεδα τους αποτελεσματικά, ώστε να εξουδετερώνουν πλέον την Omicron.
Στους ανθρώπους που έκαναν και τις τρεις δόσεις με Pfizer/BioNTech, τα μέσα επίπεδα αντισωμάτων κατά της Όμικρον μετά την ενισχυτική δόση είναι παρόμοια με εκείνα κατά της Δέλτα μετά από δύο δόσεις. Συνολικά, τα επίπεδα αντισωμάτων είναι σχεδόν 2,5 φορές υψηλότερα έναντι της Όμικρον μετά τις τρεις δόσεις, συγκριτικά με τις δύο δόσεις.
Υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων κατά της Omicron βρέθηκαν επίσης στους ανθρώπους που έκαναν δύο δόσεις είτε Pfizer είτε Astra Zeneca και επίσης εμφάνισαν συμπτώματα Covid-19, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν τέτοια συμπτώματα λοίμωξης.
Μολονότι τα επίπεδα των αντισωμάτων από μόνα τους δεν προβλέπουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αποτελούν έναν πολύ καλό δείκτη προστασίας έναντι της σοβαρής Covid-19. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι τρεις δόσεις εμβολίου είναι αναγκαίες για μεγιστοποιηθεί η προστασία έναντι της βαριάς νόσησης και του κινδύνου νοσηλείας λόγω Covid-19.
Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν επίσης ότι το συνθετικό μονοκλωνικό αντίσωμα Xevudy (sotrovimab), που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και θεραπεία ασθενών που κινδυνεύουν να αρρωστήσουν σοβαρά, μπορεί να εξουδετερώσει την Omicron.

Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν: Οι αναμνηστικές δόσεις με mRNA δεν «σταματούν» την παραλλαγή Omicron - Χρειάζονται καλύτερα εμβόλια

Αναποτελεσματικές έναντι της παραλλαγής Omicron είναι σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet οι αναμνηστικές δόσεις των mRNA εμβολίων της Pfizer/BioNTech, καθώς, όπως φαίνεται, αποτυγχάνουν να προστατέψουν από αυτό το στέλεχος του ιού.
Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν και το Πανεπιστήμιο Stellenbosch μελέτησαν από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου επτά Γερμανούς τουρίστες στο Κέιπ Τάουν, οι οποίοι, παρότι είχαν εμβολιαστεί τρις, εμφάνισαν συμπτώματα και τελικά απεδείχθησαν πως ήταν θετικοί.
Όλοι τους νόσησαν μετρίως, κάτι που αποδεικνύει πως οι εμβολιασμοί έως κάποιον βαθμό προστατεύουν, αποτρέποντας τις εισαγωγές σε νοσοκομεία. 
Στον αντίποδα, τα ευρήματα καταδεικνύουν την ικανότητα της Οmicron να «ξεπερνά» τις αναμνηστικές δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19.
Σύμφωνα λοιπόν με τους συντάκτες της μελέτης, είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστεί η καταπολέμηση της πανδημίας και με άλλα μέτρα εκτός από τον εμβολιασμό, όπως η τήρηση αποστάσεων και η χρήση μάσκας.
Τα εμβόλια φαίνεται να δημιουργούν ένα τείχος προστασίας έναντι της Omicron, συνεπικουρούμενα από άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος, πέρα από αντισώματα, όπως τα Τ-κύτταρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι στιγμής τα νοσοκομειακά δεδομένα δεν εμπνέουν ανησυχία, όπως συνέβαινε με την παραλλαγή Delta. 

Αναμνηστικές δόσεις

Η ταχεία εξάπλωση της Οmicron παγκοσμίως, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική στα τέλη Νοεμβρίου, ώθησε το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες να προχωρήσουν στην υποχρεωτικότητα των ενισχυτικών δόσεων κατά της Covid.
Ωστόσο, η τελευταία έρευνα δείχνει τα όρια τέτοιων σχεδίων και των εμβολίων mRNA.
Υπενθυμίζεται πως τα εμβόλια που παρασκευάζονται με τη νέα τεχνολογία mRNA ήλθαν στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Περιέχουν αποκλειστικά το αντίγραφο των «οδηγιών συναρμολόγησης» για μια μη μολυσματική πρωτεΐνη του κελύφους ιού (πρωτεΐνη-ακίδα).
Αυτό το αντίγραφο των «οδηγιών συναρμολόγησης» είναι το λεγόμενο αγγελιοφόρο ριβονουκλεϊκό οξύ (mRNA).
Ούτε αυτό είναι μολυσματικό.
Με τη βοήθειά του μπορεί ο οργανισμός να κατασκευάσει μόνος του τη μη μολυσματική πρωτεΐνη τύπου ακίδας.
Βάσει της πρωτεΐνης αυτής μπορεί ο οργανισμός να αναπτύξει ανοσία έναντι του ιού SARS-CoV-2 μέσω αντισωμάτων και κυττάρων μνήμης.

Τα δεδομένα 

Παράλληλα, τα προκαταρκτικά δεδομένα από μια ισραηλινή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 154 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας -- που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα, μόλις δύο εβδομάδες μετά την έναρξη αυτής της μελέτης -- έδειξαν ότι μια τέταρτη δόση του εμβολίου Pfizer δεν απέτρεψε τη μόλυνση με από την Οmicron.
Ωστόσο, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα εμφάνισα ήπια συμπτώματα ή καθόλου.
Τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης δείξει σημαντική αύξηση στην προστασία έναντι συμπτωματικής λοίμωξης και νοσηλείας μετά από αναμνηστικό εμβόλιο, αλλά υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη για τέταρτο εμβόλιο για άτομα άνω των 65 ετών, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg Intelligence.
Στη μελέτη του Κέιπ Τάουν, τέσσερις από τους Γερμανούς ήταν ειδικευόμενοι γιατροί σε τοπικά νοσοκομεία, τρεις ήταν σε διακοπές και όλοι ήταν μεταξύ 25 και 39 ετών.
Πέντε ήταν γυναίκες, δύο ήταν άνδρες και κανένας δεν ήταν παχύσαρκος.
Πέντε είχαν λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech και ένας έλαβε το εμβόλιο της Moderna Inc. 
Πέντε από τους νοσήσαντες είχαν λάβει την αναμνηστική τους δόση στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.

«Μοναδική ευκαιρία»

«Η παρουσία αυτής της ομάδας από τη Γερμανία ήταν μια μοναδική ευκαιρία να μελετηθούν οι επαναλοιμώξεις από την Omicron σε ασθενείς που είχαν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου mRNA», είπαν οι ερευνητές.
Όλα τα υποκείμενα ανέφεραν έναρξη αναπνευστικών συμπτωμάτων μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου και τελικά εμφάνισαν ήπια ή μέτρια νόσηση.
Διαπιστώθηκαν δε ισχυρές αποκρίσεις από Τ-κύτταρα που ανιχνεύθηκαν στα άτομα, επεσήμανα οι ερευνητές, καταλήγοντας:Θα χρειαστούν τελικά καλύτερα εμβόλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης