Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φόβοι για αναζωπύρωση Delta - Διασωληνώσεις και λόγω Omicron – Μέτρα έως τέλη Ιανουαρίου και … βλέπουμε

Φόβοι για αναζωπύρωση Delta - Διασωληνώσεις και λόγω Omicron – Μέτρα έως τέλη Ιανουαρίου και … βλέπουμε
Ανοίγει από σήμερα 20/1 η πλατφόρμα για την χορήγηση της δ’ δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Η τεράστια πίεση που δέχεται το ΕΣΥ από τη Delta που εξακολουθεί να προκαλεί καθημερινά δεκάδες θανάτους και να διατηρεί στις ΜΕΘ περισσότερους από 680 ανθρώπους, αλλά και η συνεχιζόμενη εξάπλωση της Omicron, η οποία «τροφοδοτεί» καθημερινά την επιδημία και επιβαρύνει το σύστημα υγείας με περισσότερα από 20.000 κρούσματα ήταν οι βασικές αιτίες που οδήγησαν τους ειδικούς να αποφασίσουν την παράταση των περιοριστικών μέτρων για μια ακόμα εβδομάδα, έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Αν και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως πιθανότατα από σήμερα 20/1 να αρχίσουμε να βλέπουμε σταδιακά την περαιτέρω αποκλιμάκωση της Omicron, οι επιστήμονες δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν ένα «πισωγύρισμα» της πανδημίας με την χαλάρωση των περιορισμών.
Άλλωστε πολλοί υποστηρίζουν πως το επόμενο διάστημα, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποια νέα αναζωπύρωση της επιδημίας που θα μπορούσε να διατηρήσει στα ύψη την πίεση και τους επόμενους μήνες.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τετάρτη 26/1 προκειμένου να επαναξιολογήσουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και να λάβουν τις επόμενες αποφάσεις τους, οι οποίες θα εξαρτηθούν σε κάθε περίπτωση τόσο από τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και από την κατάσταση που θα επικρατεί στα νοσοκομεία.
Άλλωστε το ζητούμενο είναι να μπορεί να λειτουργεί με κανονικούς ρυθμούς το ΕΣΥ, το οποίο σήμερα νοσηλεύει περισσότερους από 5.000 ασθενείς.
Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί ότι περισσότεροι από 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και παρά το γεγονός ότι από τις 17 Ιανουαρίου «τρέχει» και το πρόστιμο των 100 ευρώ.
Σημειώνεται πως από σήμερα 20/1 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την χορήγηση της τέταρτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους πολίτες άνω των 18 ετών.
5_77.JPG

Τέσσερις διασωληνώσεις λόγω Omicron στο «Αττικόν» - Στο 100% η πληρότητα στη ΜΕΘ

Τη διασωλήνωση τεσσάρων ασθενών με τη μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού αποκάλυψε ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, Ηρακλής Τσαγκάρης. Όπως δήλωσε, στις 11 τελευταίες νοσηλείες διασωληνωμένων ασθενών τα 7 περιστατικά ήταν Delta και τα 4 Omicron.
Ο γιατρός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι κι αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα το νοσοκομείο, είπε πως η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ αγγίζει το 100%.
Πρόσθεσε, δε, ότι έχουν γίνει 80 εισαγωγές στις τρεις τελευταίες εφημερίες που «για το μέγεθος του νοσοκομείου είναι πάρα πολλές» ενώ ανέφερε ότι έχουν αναπτυχτεί πάρα πολλά ράντζα, προκειμένου να καλύψουν τα non covid περιστατικα.

Παυλάκης: Δεν τελειώσαμε με covid, δεν είναι πίσω μας τα δύσκολα – Κορύφωση θανάτων τον Απρίλιο

Τη θέση πως «τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας» διατύπωσε ο καθηγητής - ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης αναφερόμενος στην εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης υπογράμμισε πως το «τσουνάμι» της Omicron θα περάσει αρκετά γρήγορα αλλά θα αφήσει στη θέση του ένα χαμηλότερο κύμα.
Σε αυτό το σενάριο, είπε πως ενδέχεται να σημειωθεί κορύφωση θανάτων τον Απρίλιο.
«Το επόμενο διάστημα μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να αποφευχθεί αυτό που συνέβη την προηγούμενη άνοιξη.
Το άσχημο επιδημικό κύμα που θα φέρει χιλιάδες θανάτους» είπε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «αναζωπυρωθούν» οι μεταλλάξεις Delta και Omicron.
«Πρέπει να λέμε τις δυσάρεστες αλήθειες, η επιδημία δεν θα φύγει μόνη της», τόνισε ο καθηγητής ενώ σημείωσε πως «πρέπει να κερδίσουμε το Πάσχα».
Σε κάθε περίπτωση ο κ.Παυλάκης τόνισε πως τα κρούσματα πρέπει να μειωθούν, αναφέροντας πως «δεν είναι δυνατόν να έχουμε το 1/3 των συνολικών κρουσμάτων στα σχολεία και να πανηγυρίζουμε».

Δημόπουλος (ΕΚΠΑ): Η Delta κρατάει – Επικίνδυνη η Omicron για ανεμβολίαστους, ηλικιωμένους

Τη θέση πως η Delta ακόμα κρατάει και κυριαρχεί στις διασωληνώσεις και στους θανάτους διατύπωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος, ο οποίος προειδοποίησε πως και η Omicron είναι επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους και για τους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα.
«Η πίεση στο ΕΣΥ οφείλεται στον αυξημένο αριθμό νοσήσης του ιατρικού προσωπικού, που κάθε μέρα βγαίνει εκτός υπηρεσίας» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Δημόπουλος, προσθέτοντας πως «ενώ κυριαρχεί η μετάλλαξη Omicron και φαίνεται ότι αρχίζει και κυριαρχεί στις εισαγωγές, η Delta κυριαρχεί στις διασωληνώσεις και τους θανάτους».
«Ναι μεν η μετάλλαξη Omicron προκαλεί ηπιότερη νόσηση σε νεότερους και εμβολιασμένους, όχι όμως και σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα» υπογράμμισε ο κ.Δημόπουλος, ο οποίος αφού υπενθύμισε πως σήμερα ανοίγει η 4η δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους, υπογράμμισε πως «οι ενδείξεις και οι συστάσεις είναι για άτομα που έχουν λόγο για μειωμένη νοσηρότητα».
«Δεν υπάρχουν δεδομένα για μείωση των αντισωμάτων με τα εμβόλια, αλλά ούτε και για βλάβη» τόνισε ο κ.Δημόπουλος.

Εξαδάκτυλος: Παράταση με βαριά καρδιά…

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος διευκρίνισε πως, είναι «πιο ακριβές να μιλάμε για συγκράτηση, παρά για υποχώρηση» των κρουσμάτων».
Ο κ.Εξαδάκτυλος επισήμανε την «αδικία» που υπάρχει στα μέτρα, καθώς οι μικρότεροι ηλικιακά, «πληρώνουν» για τους μεγαλύτερους που όντας ανεμβολίαστοι γεμίζουν τα νοσοκομεία.
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, που κατέληξε στην εισήγηση για παράταση των μέτρων, ο κ.Εξαδάκτυλος είπε πως «με μεγάλο προβληματισμό και βαριά καρδιά είπαμε χθες στην Επιτροπή να συνεχιστούν τα μέτρα για όσους δεν εργάζονται» και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αύξηση των διασωληνώσεων».

Aνοίγει από σήμερα 20/1 η πλατφόρμα για την δ’ δόση σε ανοσοκατεσταλμένους

Ανοίγει από σήμερα Πέμπτη 20/1 η πλατφόρμα για την χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού στους ανοσοκατεσταλμενους ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών.
Συγκεκριμένα, οι περίπου 500.000 ανοσοκατεσταλμένοι θα μπορούν να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους για τέταρτη δόση υπό τη βασική προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρεις μήνες από την χορήγηση της τρίτης δόσης.
Εν τω μεταξύ, ενεργοποιήθηκαν οι εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών σε 26 νησιά της χώρας.
Πρόκειται για τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Ικαρία, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Σκιάθο, Σκόπελο, Μήλο, Πόρο, Σπέτσες, Κύθηρα, Πάτμο, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρο, Σαμοθράκη, Αλόννησο, Σίφνο, Παξούς, Ίο, Αμοργό, Σέριφο, Αστυπάλαια, Κάσο, Μεγανήσι και Καστελλόριζο.
Οι εμβολιασμοί παιδιών θα γίνονται σε κέντρα υγείας ή σε πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου.
Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού για τα συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα έχει ήδη ανοίξει και οι γονείς μπορούν να κλείνουν ραντεβού έως τις 25 Ιανουαρίου.

Παράταση έως της Δευτέρα 24/1 για την προμήθεια των 5 self test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς

Παράταση έως και τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου για την προμήθεια των 5 self test σε μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς έδωσε το υπουργείο Παιδείας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μικρή παράταση στη διανομή των self test από τα φαρμακεία που κανονικά θα ολοκληρωνόταν το Σάββατο 22/1 δόθηκε για να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι και με δεδομένο ότι το πρώτο self test της επόμενης εβδομάδας πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.
Τα self test που θα διανεμηθούν θα καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 24 Ιανουαρίου έως και 8 Φεβρουαρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Tο self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο
  • O προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • Bεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί
  • Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19
  • Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι πραγματοποιούν δυο rapid test την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής
  • H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Παράταση μιας εβδομάδας στα μέτρα

Την παράταση κατά μία εβδομάδα  -δηλαδή μέχρι το τέλος του μήνα - των μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, τα οποία είχαν τεθεί σε ισχύ στο τέλος Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Προηγήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία εξέτασε τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Την Τετάρτη 19/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.
Αποφασίστηκε ομόφωνα τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Τα μέτρα αναμένεται να επανεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασιστεί τι θα ισχύσει με το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης από τις 31 Ιανουαρίου, καθώς και εάν θα επανέλθει η μουσική.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ είναι τα εξής:

-
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.
- Ωράριο λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται στους έξι, ενώ απαγορεύεται η μουσική.
- Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.
- Στο 10% η πληρότητα των γηπέδων, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
- Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο.

Στους 22.285 οι θάνατοι

Στους 22.285 ανέρχονται οι θάνατοι στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Στην χθεσινή του ενημέρωση ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 20.107, εκ των οποίων 60 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.723.496 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 430 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.332 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.14.
6_69.JPG

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 88, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.285 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 683 (58.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 80.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
7_51.JPG
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 557 (81.55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 126 (18.45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.931 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 553 (ημερήσια μεταβολή +16.42%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του
επταημέρου είναι 537 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
8_39.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης