Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει λόγος να ακολουθήσουμε τον δρόμο της Fed - Στο 3,2% ο πληθωρισμός το 2022

Lagarde (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει λόγος να ακολουθήσουμε τον δρόμο της Fed - Στο 3,2% ο πληθωρισμός το 2022
Η Fed επισπεύδει τις διαδικασίες για αύξηση των επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα

Σταδιακή υποχώρηση του πληθωρισμού το 2022 βλέπει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde.
«Το 50% της αύξησης των τιμών στην ευρωζώνη οφείλεται στην ενέργεια» είπε η ίδια και εξέφρασε την εκτίμηση για συνέχιση της μείωσης των τιμών το 2023 και το 2024.
«Δεν υπάρχει λόγος για να ακολουθήσουμε τον δρόμο της Fed» είπε η Lagarde.
Σημειώνεται ότι η Fed επισπεύδει τις διαδικασίες για αύξηση των επιτοκίων. Έτσι, ενώ τον Δεκέμβριο προγραμμάτιζε τρεις αυξήσεις επιτοκίων για το 2022, προ ημερών ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν τέσσερις αυξήσεις σε διαφορετικές ημερομηνίες, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.
Στον αντίποδα, η ΕΚΤ εμφανίζεται πιο διστακτική. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξαγγείλει παρά μόνο την «αρχή του τέλους» για το πολυδάπανο πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Όσον αφορά τα επιτόκια αποκλείεται το σενάριο αύξησης τους πριν να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ.

Οι προβλέψεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Ενδιαφέρον έχει η πρόβλεψη του Bloomberg Economics, ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,5% όχι μόνο φέτος αλλά και το 2023 και ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων έως το γ' τρίμηνο του 2023. «Η ΕΚΤ είναι εγκλωβισμένη μεταξύ ενός πληθωριστικού σοκ και μίας επιβράδυνσης της οικονομίας. Ωστόσο, η χαλαρή αγορά εργασίας θα περιορίσει τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις και το σημερινό κύμα αυξήσεων των τιμών θα είναι προσωρινό. Αυτό αναμένεται να επιτρέψει στο Διοικητικό Συμβούλιό της να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων έως το τρίτο τρίμηνο του 2023», αναφέρει.

JP Morgan: H Fed θα αυξήσει τα επιτόκια 6-7 φορές

Στον αντίποδα, οι αναλυτές αναμένουν αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, προβλέπει 6-7 αυξήσεις επιτοκίων.
«Η άποψή μου είναι ότι υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να είναι περισσότερες από τέσσερις οι αυξήσεις επιτοκίων- μπορεί να είναι έξι ή επτά», είπε ο Dimon κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης μετά την ανακοίνωση της κερδοφορίας της επενδυτικής τράπεζας και πρόσθεσε: «Μεγάλωσα σε έναν κόσμο όπου ο Paul Volcker αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης ένα Σάββατο βράδυ».
Σημειώνεται ότι ο Volcker διετέλεσε πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας από το 1979 έως το 1987, όπου με επιθετικές κινήσεις κατάφερε να δαμάσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό τη δεκαετία του 1980. Δεκαετίες αργότερα εισήγαγε αυστηρές μεταρρυθμίσεις στη Wall Street μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Bill Ackman: Η Fed θα πρέπει να προκαλέσει «σοκ και δέος» στις αγορές

Την ίδια στιγμή, ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund, Bill Ackman, δήλωσε ότι η Fed θα πρέπει να προκαλέσει «σοκ και δέος» στις αγορές με μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να προσφύγει στην παραδοσιακή μέθοδο του «σοκ και δέος» στις χρηματοοικονομικές αγορές, πραγματοποιώντας μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση στα επιτόκια της προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
«Αν και η άποψη που επικρατεί πλέον είναι ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια της 3 με 4 φορές φέτος για να μετριάσει τον πληθωρισμό, η αγορά περιμένει οι αυξήσεις να είναι κατά 25 μονάδες βάσης. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο που πρέπει να επιλυθεί είναι ωστόσο η ζημιά στην αξιοπιστία της Fed ως η δύναμη που αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό και αν 3-4 (αυξήσεις) θα είναι αρκετές».
«Η Federal Reserve θα μπορούσε να εργαστεί για να ανακτήσει την αξιοπιστία της με μια αρχική αιφνιδιαστική κίνηση των 50 μονάδων βάσης για να προκαλέσει σοκ και δέος στις αγορές, επιδεικνύοντας έτσι και την αποφασιστικότητα της για τον πληθωρισμό. Η Fed χάνει τη μάχη του πληθωρισμού και έχει μείνει πίσω», ανέφερε ο Ackman σε αναρτήσεις του στο Twitter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης