Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank) vs Lagarde: Η ΕΚΤ υποτιμά τους κινδύνους από τον υψηλό πληθωρισμό - Συμμαχία των «γερακιών»

Weidmann (Bundesbank) vs Lagarde: Η ΕΚΤ υποτιμά τους κινδύνους από τον υψηλό πληθωρισμό - Συμμαχία των «γερακιών»
Οι κίνδυνοι από τον υψηλό πληθωρισμό προέρχονται από τις αυξήσεις μισθών και το κόστος της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bundesbank
Σχετικά Άρθρα

Φανερά αδιάλλακτος στη  διατήρηση του ρόλου του ως «γερακιού» της νομισματικής πολιτικής, ο απερχόμενος διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας, Jens Weidmann, εξαπέλυσε νέες προειδοποιητικές βολές και προειδοποιεί την ΕΚΤ ότι με την νομισματική πολιτική που ακολουθεί εξωθεί σε περαιτέρω άνοδο τον πληθωρισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021.
Παρότι αναμένεται να ανακοινωθεί στο προσεχές διάστημα ο διάδοχός του, εξακολουθεί να έχει συμμάχους ανάμεσα στους ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική στην Ευρωζώνη.
Έτσι, λίγες ώρες από τη στιγμή που η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι παρατείνει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, τόσο ο Weidmann όσο και ομόλογοί του τόνισαν πως ίσως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποτιμά τον κίνδυνο του πληθωρισμού.

Αποτυχία στις προβλέψεις – Επίμονη η αύξηση των τιμών;

Ο πληθωρισμός έχει υπερβεί ακόμη και τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια κατά τους τελευταίους μήνες και η ΕΚΤ σχεδόν διπλασίασε τις προβλέψεις για το 2022.
Η τράπεζα επιμένει, πάντως, στην εκτίμησή της ότι οι μακροπρόθεσμες ανοδικές πιέσεις στις τιμές είναι περιορισμένες και οι αυξήσεις θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κάτω από τον στόχο του 2% σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Εκφράζοντας αμφιβολίες για αυτές τις προβλέψεις, ο πρόεδρος της Bundesbank προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ ίσως αγνοεί τους πληθωριστικούς κινδύνους που προέρχονται από υψηλότερους μισθούς και τη μετάβαση σε μια ουδέτερη κλιματικά οικονομία.
Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρωζώνη συνολικά, ανέφερε ο Weidmann , ο οποίος πρόκειται να αποχωρήσει από τη θέση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας στο τέλος του μήνα.
«Οι φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής δεν θα πρέπει να αγνοήσουν αυτούς τους κινδύνους», δήλωσε, ενώ προσέθεσε με έμφαση πως «πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση».

Ομοβροντία «γερακιών»

Ο κ Weidmann, ο οποίος είναι σε μόνιμη βάση επικριτής της χαλαρής πολιτικής της ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι ο γερμανικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλότερα του στόχου της κεντρικής τράπεζας για τα επόμενα χρόνια.
Συντασσόμενος με τις απόψεις του, ο Λιθουανός ομόλογός του, Gediminas Šimkus, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, προειδοποίησε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να καταλήξει να υπερβεί τον στόχο της ΕΚΤ για 1,8% μέχρι το 2024.
Από την πλευρά του ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Olli Rehn, δήλωσε πως δεν είναι δεδομένο πως οι αυξήσεις των τιμών θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως υπάρχουν κίνδυνοι προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον Rehn, «υπάρχει σαφώς μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία που θα ακολουθήσει ο πληθωρισμός και γνωρίζω καλά ότι ο αυξημένος πληθωρισμός απειλεί την καθημερινότητά μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης