Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Τινάζει τη μπάνκα» η νέα φορολοταρία με σούπερ έπαθλα 50.000 ευρώ κάθε μήνα

«Τινάζει τη μπάνκα» η νέα φορολοταρία με σούπερ έπαθλα 50.000 ευρώ κάθε μήνα
Δώδεκα υπερτυχεροί την Πρωτοχρονιά θα κερδίζουν από 100.000 ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Νέα φορολοταρία από τον Φεβρουάριο με σούπερ κληρώσεις κάθε μήνα με ποσά που θα φθάνουν έως 50.000 ευρώ ενώ θα υπάρχει ετήσια κλήρωση όπου 12 τυχεροί φορολογούμενοι θα κερδίσουν 100.000 ευρώ ο καθένας.
Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα δίνεται «μπόνους» λαχνών ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, το ύψος του εισοδήματος και την αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Στόχος είναι να γίνουν ελκυστικότερα τα κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, πράγμα που θα διευκολύνει τις ελεγκτικές αρχές στον εντοπισμό κρουσμάτων απόκρυψης εισοδήματος και φοροδιαφυγής από επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Ειδικότερα και σύμφωνα με την απόφαση:

Σε κάθε μηνιαία κλήρωση αναδεικνύονται 556 τυχεροί λαχνοί ως εξής:

  • 1 που κερδίζει χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ,
  • 5 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ,
  • 50 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ,
  • 500 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ.

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα διεξάγεται η μεγάλη κλήρωση στην οποία συμμετέχουν, αθροιστικά, όλοι οι λαχνοί που συγκεντρώθηκαν για κάθε πολίτη, από τις προηγούμενες κληρώσεις.
Μετά το… γύρισμα του τροχού θα βγαίνουν δώδεκα τυχεροί λαχνοί που θα κερδίζουν το χρηματικό έπαθλο των 100.000 ευρώ έκαστος ενώ θα υπάρχουν και οι τυχεροί των 1.000 ευρώ που το πλήθος τους θα προσδιορίζεται με βάση το αδιάθετο χρηματικό ποσό.
Στην πρώτη ετήσια κλήρωση συμμετέχουν, αθροιστικά, όλοι οι λαχνοί που συγκεντρώθηκαν για κάθε πολίτη, κατά τις διενεργηθείσες έντεκα μηνιαίες κληρώσεις στο διάστημα Φεβρουάριος 2022 έως Δεκέμβριος 2022.

Οι λαχνοί και πότε θα αυξάνονται

Το ανώτατο όριο συναλλαγών ορίζεται στα 10.000 ευρώ ανά μήνα και ανά συμμετέχοντα και για κάθε ένα ευρώ που καταναλώνεται με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής υπολογίζεται ένας λαχνός.

Ωστόσο οι λαχνοί αυξάνονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Αν το ποσό που καταναλώνεται με χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής μέσα στο μήνα αναφοράς υπερβαίνει το 30%, 50% ή 70% του μηνιαίου εισοδήματος, οι λαχνοί διπλασιάζονται, τριπλασιάζονται ή τετραπλασιάζονται αντίστοιχα
  • Πολίτες με ετήσιο, ατομικό, πραγματικό καθαρό εισόδημα, φορολογούμενο και απαλλασσόμενο της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που είναι η τελευταία για την οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής, μικρότερο των 1.000 ευρώ καθώς και μη υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, απολαμβάνουν διπλάσιους λαχνούς για κάθε ευρώ που καταναλώνουν χωρίς την περαιτέρω προσαύξηση αναλόγως του ποσοστού επί του μηνιαίου εισοδήματος που καταναλώνεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Οι λαχνοί κάθε συμμετέχοντα, προσαυξάνονται κατά 50% επί των υπολογιζόμενων σύμφωνα με τα ανωτέρω, για κάθε προστατευόμενο τέκνο, όπως προκύπτει κατά περίπτωση από την κοινή ή χωριστή δήλωση εισοδήματος των γονέων.
  • Πολίτες με ετήσιο, ατομικό, πραγματικό καθαρό εισόδημα, φορολογούμενο και απαλλασσόμενο της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που είναι η τελευταία για την οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής, ίσο ή μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ, λαμβάνουν έναν (λαχνό για κάθε ευρώ που καταναλώνουν, χωρίς τις προσαυξήσεις. Ως μηνιαίο εισόδημα του παρόντος εδαφίου νοείται το 1/12 του ετήσιου, ατομικού, πραγματικού καθαρού εισοδήματος, φορολογούμενου ή απαλλασσόμενου της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που είναι η τελευταία για την οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής και δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Οι πολίτες ενημερώνονται πριν την κλήρωση για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει (πλήθος και αριθμοσειρά) μέσω διαθέσιμης εφαρμογής για πιστοποιημένους χρήστες στο περιβάλλον myAADEτης ΑΑΔΕ, στο δικτυακό τόπο www.aade.gr.

Κόφτες

Στη διαδικασία υπάρχουν και κόφτες. Πολίτες που κερδίζουν έπαθλα αξίας τουλάχιστον 5.000 ευρώ σε μηνιαίες κληρώσεις εντός του ίδιου έτους εξαιρούνται στις υπολειπόμενες ενώ όσοι κερδίσουν 50.000 ευρώ σε μηνιαία κλήρωση εξαιρούνται της συμμετοχής στην ετήσια του ίδιου έτους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης