Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αναζητώντας ευκαιρίες στις μετοχές που έχουν μείνει πίσω - Περισσότερες από 10 περιπτώσεις

Αναζητώντας ευκαιρίες στις μετοχές που έχουν μείνει πίσω - Περισσότερες από 10 περιπτώσεις

Οι λόγοι που κρατούν χαμηλά τις μετοχές - Αρκετά υποτιμημένες πολλές εξ αυτών

Η αγορά αναρριχήθηκε σε υψηλά επτά ετών και πολλοί τίτλοι καταγράφουν πολυετή ακόμα και ιστορικά υψηλά.
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την πολύμηνη συσσώρευση ανοίγοντας την όρεξη των επενδυτών για προσέγγιση των 1.000 μονάδων.
Μάλιστα οι επενδυτές δείχνουν πλέον να ανησυχούν λιγότερο για την πανδημία και να εστιάζουν στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων αλλά και στον πληθωρισμό και τις πιέσεις που προκαλεί η άνοδος του ενεργειακού κόστους.
Για ένα σημαντικό όμως αριθμό μετοχών η πανδημία ρίχνει βαριά τη σκιά της στις μετοχές, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σημαντικά χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ΕΛΠΕ και Motor Oil παραμένουν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα παρά την ανάκαμψη της ζήτησης, των περιθωρίων διύλισης και των κερδών.
Οι επενδυτές δείχνουν να ανησυχούν για την ενεργειακή μετάβαση και εκτιμούν πως οι εταιρείες καθυστερούν να αναπτυχθούν πιο δυναμικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η μετοχή της Motor Oil εδώ και δέκα μήνες κινείται μεταξύ 13 ευρώ και 15 ευρώ με τα προ πανδημίας επίπεδα να είναι πάνω από τα 20 ευρώ.
Τα ΕΛΠΕ έχουν ανακάμψει το τελευταίο διάστημα και είναι σε υψηλά 22 μηνών αλλά όχι πάνω από τα 8 ευρώ που θα έσβηναν τις απώλειες της πανδημίας.
H Titan προσπαθεί να σπάσει ανοδικά το πλαγιοκαθοδικό κανάλι και να ξεπεράσει τα 15 ευρώ με τα προ πανδημίας επίπεδα όμως να είναι στα 18 ευρώ.
Και εδώ οι επενδυτές δείχνουν να ανησυχούν για το ενεργειακό κόστος και τις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων.
Ο ΟΛΠ επίσης βρίσκεται σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι και με τιμή λίγο πάνω από τα 17 ευρώ απέχει περίπου 6 ευρώ από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η Jumbo είχε προ πανδημίας τιμή πάνω από 19 ευρώ και σήμερα είναι κοντά στα 14 ευρώ, λόγω των προβλημάτων στον εφοδιασμό, τα υψηλά ναύλα, αλλά και την πορεία των επενδύσεων, οι οποίες περιορίστηκαν λόγω της πανδημίας.
Ωστόσο, η εισηγμένη ανακοίνωσε ανώτερες των εκτιμήσεων πωλήσεις για το 2021 και δίνει σε λίγες μέρες και έκτακτο μέρισμα, εξελίξεις που βοήθησαν στην μερική ανάκαμψη της μετοχής.
Η Lamda τον περασμένο Ιούλιο είχε πιάσει τα προ πανδημίας επίπεδα αλλά έκτοτε έχει πτωτική πορεία, παρά τις ανακοινώσεις για τα έργα στο Ελληνικό και τις προπωλήσεις.
Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται επίσης χαμηλά, αλλά ο λόγος έχει να κάνει με την τελευταία αύξηση κεφαλαίου και την τιμή που έγινε.
Η Aegean βρίσκεται επίσης πολύ χαμηλότερα αν και ανακάμπτει ο τουρισμός και το 2022 αναμένεται να πάει καλύτερα από το 2021.
Όμως η μετοχή ακολουθεί την πορεία των ξένων αεροπορικών εταιρειών και υποαποδίδει έναντι της αγοράς.
Η Fourlis έχει ανακάμψει σημαντικά το τελευταίο διάστημα και πολύ καλά πάνε και τα αποτελέσματα.
Επιπλέον έχουν ανακοινωθεί νέες συνεργασίες αλλά και εξαγορές από την Trade Estates, ενώ λύθηκε και το θέμα με τους ξένους που ήθελαν να αποχωρήσουν με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η αποτίμηση.
Όμως προ πανδημίας ήταν κοντά στα 6 ευρώ και σήμερα είναι στα 4,50 ευρώ.
Η ΕΧΑΕ επίσης είναι χαμηλότερα και η είσοδος της Amber Capital βελτίωσε κάπως την ορατότητα στη μετοχή, όπως και τη συμπεριφορά της.
Ο νέος πρόεδρος, όταν ανακοινωθεί, θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω την εικόνα της.
Η Attica Group προσπαθεί το τελευταίο διάστημα και λόγω των πληροφοριών για συγχώνευση με την ΑΝΕΚ να κλείσει τη διαφορά, αλλά άλλες εταιρείες του τουρισμού βλέπουν ήδη πολυετή υψηλά.
Η AS Company παρά την καλή πορεία των κερδών στο εννεάμηνο και την υψηλή ρευστότητα, οι πωλήσεις ξένου, δεν έχουν αφήσει τη μετοχή να ανακάμψει.
Βρίσκεται κάτω από τα 2,20 ευρώ ενώ προ πανδημίας ήταν λίγο κάτω από 3 ευρώ.
Οι διαφωνίες των βασικών μετόχων έχουν κρατήσει χαμηλά τη μετοχή της Κλουκίνας -Λάππας, ενώ και η Frigoglass παραμένει χαμηλότερα, αλλά δεν βοηθούν τα αποτελέσματα που δημοσιεύει.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης