Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενεπλάκη, έκανε την βρώμικη δουλειά στις τράπεζες… και μετά ο κλάδος αφέθηκε στην τύχη του δια χειρός Αλέξη Πατέλη

Ενεπλάκη, έκανε την βρώμικη δουλειά στις τράπεζες… και μετά ο κλάδος αφέθηκε στην τύχη του δια χειρός Αλέξη Πατέλη
Σχετικά Άρθρα

Ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης ενεπλάκηκε στις τράπεζες αλλά και σε άλλες ιδιωτικοποιήσεις ικανοποιώντας συγκεκριμένα συμφέροντα.
Από τις παρεμβάσεις του, το ελληνικό δημόσιο υπέστη σοβαρή ζημία με πρόσχημα τις αυξήσεις κεφαλαίου και την έλευση επενδυτών, απλά βολεύτηκαν παλαιοί επενδυτές… που είχαν εγκλωβιστεί.
Με πρακτικές παρασκηνίου μεσολάβησε να καταργηθεί το αρμόδιο υφυπουργείο Οικονομικών για τις τράπεζες και κατάργησαν τον χαρτοφυλάκιο του Γιώργου Ζαββού του μόνο υφυπουργού που πραγματοποίησε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στις τράπεζες με τον Ηρακλή που οδήγησε στην εξυγίανση των τραπεζών από τα NPEs.

Ήταν τέτοιες οι μεθοδεύσεις του Πατέλη που ο Ζαββός θεωρείτο εμπόδιο στα αλλότρια σχέδια τους…
Με την αποχώρηση Ζαββού – προφανώς ευθύνη φέρει και ο πρωθυπουργός που κατάργησε ένα χαρτοφυλάκιο που όντως πραγματοποίησε σοβαρή μεταρρύθμιση και έκτοτε… ο κλάδος των τραπεζών αφέθηκε στην τύχη του.
Οι διοικήσεις των τραπεζών κάνουν ότι μπορούν αλλά στην πράξη πολλά πράγματα παραμένουν στάσιμα.
Ποια είναι αυτά;

1)Ακόμη ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχει ολοκληρωθεί.
Το bankingnews έχει αποκαλύψει πολλές πτυχές του νέου νόμου αλλά ακόμη δεν έχει δοθεί για διαβούλευση ήταν να ετοιμαστεί και ψηφιστεί τον Οκτώβριο του 2021 και φθάσαμε αισίως Ιανουάριο του 2022 και ακόμη υπάρχει… αναμονή.

2)Περίπου 100 δισεκ. NPEs μεταφέρθηκαν από τις τράπεζες και τους ισολογισμούς τους σε εταιρίες διαχείρισης NPEs.
Η εξέλιξη αυτή βοήθησε τις τράπεζες αλλά το ζήτημα των 100 δισεκ. NPEs που αφορά την μισή Ελλάδα δεν έχει αντιμετωπιστεί παραμένει ως πρόβλημα καθώς αφορά σχεδόν 2 εκατ ενεργούς πολίτες.

3)Το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων ώστε να γίνεται έλεγχος των δανείων που είτε βρίσκονται σε καθυστέρηση είτε χορηγούνται νέα δάνεια, είτε μετατρέπονται σε πράσινα μη εξυπηρετούμενα δάνεια… ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί.

4)Οι απαραίτητες αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχουν προχωρήσει και ο αρχική νομοθετική πρόταση που είχε διαμορφωθεί κατέληξε στις καλένδες.

Έτσι λοιπόν ενώ μεθόδευσαν την απομάκρυνση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών όλα τα άλλα θέματα παρέμειναν στάσιμα, εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο η κυβέρνηση ασχολείται σοβαρά με τον τραπεζικό κλάδο, πέραν του να δίνει συστάσεις στις τράπεζες να χορηγούν δάνεια και να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υποσημείωση

Μετά από εβδομάδες αναμονής έλληνας του εξωτερικού θα είναι ο νέος επικεφαλής του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, μια ακόμη καθυστέρηση σε ένα τομέα που γενικώς καρκινοβατεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης