Τελευταία Νέα
Διεθνή

John Hopkins και Boston University: Έρχονται κι άλλες μεταλλάξεις... Φρανκεστάιν μετά την Omicron

John Hopkins και Boston University: Έρχονται κι άλλες μεταλλάξεις... Φρανκεστάιν μετά την Omicron
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι συνέχειες της Omicron θα προκαλέσουν πιο ήπια ασθένεια
Σχετικά Άρθρα
Για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων μετά την Omicron προειδοποιούν επιστήμονες του John Hopkins και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, σύμφωνα με το Associated Press.
«Ετοιμαστείτε να μάθετε περισσότερα ελληνικά γράμματα.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η Omicron πρακτικά διασφαλίζει ότι δεν θα είναι η τελευταία εκδοχή του κορωνοϊού που θα ανησυχεί τον πλανήτη.
Κάθε λοίμωξη παρέχει μια ευκαιρία στον ιό να μεταλλαχθεί και η Οmicron διαθέτει ένα πλεονέκτημα έναντι των προκατόχων του: εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα παρά το γεγονός ότι αναδύεται σε έναν πλανήτη με ισχυρότερο μίγμα ανοσίας, λόγω των εμβολίων και της φυσικής ανοσίας. 
Αυτό σημαίνει ακόμη περισσότεροι άνθρωποι στους οποίους ο ιός μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω.

Καμία εγγύηση ότι οι νέες μεταλλάξεις θα είναι ήπιες

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πώς θα μοιάζουν οι επόμενες παραλλαγές ή πώς θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την πανδημία, αλλά λένε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι συνέχειες της Omicron θα προκαλέσουν πιο ήπια νόσησ ή ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα λειτουργήσουν εναντίον τους», αναφέρουν οι επιστήμονες.
«Όσο πιο γρήγορα εξαπλώνεται η Omicron, τόσο περισσότερες ευκαιρίες υπάρχουν για τη δημιουργία μίας νέας μετάλλαξης, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε περισσότερες παραλλαγές», δήλωσε ο Leonardo Martinez, επιδημιολόγος λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Περισσότερες πιθανότητες για ισχυρές μεταλλάξεις

Εκτός λοιπόν από το γεγονός πως η παραλλαγή Omicron κρατάει ακόμη και υγιείς ανθρώπους εκτός εργασίας, η ευκολία με την οποία εξαπλώνεται η παραλλαγή αυξάνει και τις πιθανότητες ο ιός να μολύνει και να παραμείνει μέσα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – με αποτέλεσμα να έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει νέες ισχυρές μεταλλάξεις.
«Είναι οι μακροχρόνιες, επίμονες λοιμώξεις που φαίνεται να είναι τα πιο πιθανά πεδία αναπαραγωγής νέων παραλλαγών», δήλωσε ο Dr. Stuart Campbell Ray, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, προσθέτοντας πως «Μόνο σε μία πολύ διαδεδομένη μόλυνση υπάρχει μεγάλη ευκαιρία να συμβεί κάτι τέτοιο».
Εκφράζοντας την ανησυχία τους πως οι ιοί δεν γίνονται πάντα λιγότερο θανατηφόροι με την πάροδο του χρόνου, οι επιστήμονες αναφέρουν πως μία παραλλαγή θα μπορούσε επίσης να επιτύχει τον κύριο στόχο της -τον πολλαπλασιασμό- εάν οι μολυσμένοι άνθρωποι εμφάνιζαν αρχικά ήπια συμπτώματα, διέδιδαν τον ιό αλληλοεπιδρώντας με άλλους ανθρώπους και αργότερα αρρώσταιναν πολύ, εξηγεί ο Dr. Stuart Campbell Ray.
«Ο κόσμος αναρωτιέται αν ο ιός θα γίνει πιο ήπιος.
Αλλά δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος για να το κάνει» είπε προσθέτοντας πως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως ο ιός θα γίνει λιγότερο θανατηφόρος με την πάροδο του χρόνου.

Τα σενάρια για τις... Frankenvariants

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για πολλά πιθανά σενάρια για την εξέλιξη του ιού μετά την Omicron.
Τα ζώα θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωάσουν και να απελευθερώσουν νέες παραλλαγές.
Τα κατοικίδια σκυλιά και οι γάτες, τα ελάφια και τα βιζόν που εκτρέφονται σε αγροκτήματα είναι μόνο μερικά από τα ζώα που είναι ευάλωτα στον ιό, ο οποίος μπορεί δυνητικά να μεταλλαχθεί μέσα τους και να μεταπηδήσει στους ανθρώπους.
Μια άλλη πιθανή οδός είναι οι άνθρωποι να υποστούν διπλές μολύνσεις, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «Frankenvariants», δηλαδή υβρίδια με χαρακτηριστικά και των δύο τύπων.
Όταν αναπτυχθούν νέες παραλλαγές, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι είναι ακόμα πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε από τα γενετικά χαρακτηριστικά, ποιες μπορεί να εξαπλωθούν.
Για παράδειγμα, η Omicron έχει πολλές περισσότερες μεταλλάξεις από τις προηγούμενες παραλλαγές, περίπου 30 στην πρωτεΐνη ακίδας, που της επιτρέπει να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα.
Αλλά η λεγόμενη παραλλαγή IHU που εντοπίστηκε στη Γαλλία και παρακολουθείται από τον ΠΟΥ έχει 46 μεταλλάξεις και δεν φαίνεται να έχει εξαπλωθεί καθόλου.
Για να περιοριστεί η εμφάνιση παραλλαγών, οι επιστήμονες τονίζουν τη συνέχιση των μέτρων δημόσιας υγείας, όπως οι αποστάσεις, οι μάσκες και ο εμβολιασμός.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης