Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ρήτρες για τη διανομή μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες θα επιβάλει ο SSM για τη χρήση 2022 - Τι θα περιλαμβάνουν

Ρήτρες για τη διανομή μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες θα επιβάλει ο SSM για τη χρήση 2022 - Τι θα περιλαμβάνουν
Mε δεδομένο το παρελθόν του κλάδου και της τραπεζικής κρίσης που κράτησε σχεδόν 7 με 8 χρόνια ο SSM σχεδιάζει να καθορίσει ένα πλαίσιο κανόνων για τα μερίσματα που σχεδιάζουν να διανείμουν στους μετόχους τους

Ρήτρες για την διανομή μερισμάτων στην οικονομική χρήση 2022 σχεδιάζει να επιβάλλει ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικών Μηχανισμός των Τραπεζών.
Με βάση τραπεζικές πηγές, τουλάχιστον οι 2 από τις 4 ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν για την χρήση 2022 να διανείμουν μέρισμα και υπό όρους και οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Όμως με δεδομένο το παρελθόν του κλάδου και της τραπεζικής κρίσης που κράτησε σχεδόν 7 με 8 χρόνια ο SSM σχεδιάζει να καθορίσει ένα πλαίσιο κανόνων για τα μερίσματα που σχεδιάζουν να διανείμουν στους μετόχους τους.
Να σημειωθεί ότι η Eurobank και η Εθνική τράπεζα θα διανείμουν μέρισμα για την χρήση 2022, τον Μάρτιο του 2023.

Αν και ακόμη δεν έχει καθοριστεί το πλαίσιο των ρητρών που θα θεσπιστούν ωστόσο τραπεζικές πηγές αναφέρουν

1)Πρωτίστως δεν θα μπορούν οι τράπεζες να διανείμουν πάνω από το ελάχιστο όριο των διανεμόμενων κερδών δηλαδή το 35% της καθαρής μετά φόρων κερδοφορίας.
Π.χ. η Eurobank για το 2022 θα επιτύχει κέρδη 530 με 550 εκατ από 400 με 425 εκατ κέρδη το 2021.
Το 35% των 530 με 550 εκατ αναλογεί σε 185 με 190 εκατ.

2)Οι εποπτικές αρχές για να διανείμουν μέρισμα οι τράπεζες θα επιβάλλουν ρήτρες π.χ. κεφαλαιακής επάρκειας.
Στην περίπτωση των μερισμάτων δεν θα ληφθεί υπόψη ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ο SREP αλλά ένας δείκτης που θα καθοριστεί κατά τράπεζα.
Π.χ. η Εθνική θα πληρούσε οποιοδήποτε κριτήριο γιατί ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα φθάσει στο 19,2%.

3)Θα τεθεί ρήτρα που θα αφορά τον συντελεστή NPEs αλλά και δείκτη κάλυψης με προβλέψεις των NPEs coverage ratio.
Μεταξύ των ελληνικών τραπεζών υπάρχουν ακόμη σημαντικές αποκλίσεις π.χ. η Eurobank έχει δείκτη coverage ratio NPEs 72,8% και άλλες 55%.

4) Μια επίσης ρήτρα που θα μπορούσε να τεθεί είναι η δομή της κερδοφορίας, εάν δηλαδή μια τράπεζα στηρίζεται σε επαναλαμβανόμενες πηγές ή σε έκτακτα.
Στο παρελθόν ειδικά την περίοδο 2020 με 2021 τα έκτακτα έσοδα στις τράπεζες ξεπέρασαν τα 3,6 δισεκ. ευρώ.

5)Μια επίσης μεταβολή που απαιτείται έχει να κάνει και με τον νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο οποίος όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά από το bankingnews θα καθυστερήσει καθώς μετατίθεται για τον Φεβρουάριο ίσως και αργότερα.
Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στον θέσπιση του νόμου μετά την αποχώρηση του Ζαββού του πρώην υφυπουργού Οικονομικών αρμοδίου για τις τράπεζες.
Ο νόμος όπως έχουμε αναλύσει θα διατηρήσει την δυνατότητα στο ΤΧΣ να ασκεί veto αλλά μόνο για αυξήσεις κεφαλαίου.
Θα αλλάξει διοικητική δομή καταργώντας τα δύο θεσμικά όργανα που διαθέτει και θα αντικατασταθεί από 11μελές διοικητικό συμβούλιο, επίσης θα αλλάξει και η δομή των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και θα μπορούν και έλληνες να συμμετέχουν.
Η εμπειρία έδειξε ότι διοικητικά συμβούλια των τραπεζών με ξένους δεν είναι λειτουργικά, ενώ πολλοί εξ αυτών δεν αντιλαμβάνονται την ελληνική πραγματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης