Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τρομάζει τους επιχειρηματίες το ενεργειακό κόστος - Τι φοβούνται στελέχη της αγοράς

Τρομάζει τους επιχειρηματίες το ενεργειακό κόστος - Τι φοβούνται στελέχη της αγοράς
Επιχειρηματίας είδε λογαριασμό στον οποίο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους θα πρέπει να καταβάλει τετραπλάσιο ποσό ακόμα και μετά την επιδότηση
Σχετικά Άρθρα

Στα ύψη έχει βρεθεί το ενεργειακό κόστος και οι λογαριασμοί ρεύματος που φτάνουν σε επιχειρήσεις δείχνουν τεράστια διαφορά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Το ενεργειακό κόστος, πλήττει τους πάντες, λένε στελέχη της αγοράς, αφού βλέπουν τα τιμολόγια να είναι αυξημένα για τους οικιακούς καταναλωτές, τις επιχειρήσεις που το κόστος ενέργειας δεν είναι σημαντικό, αλλά και για τις βιομηχανίες που καταναλώνουν αρκετό ρεύμα.
Έτσι, επιχειρηματίας είδε λογαριασμό στον οποίο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους θα πρέπει να καταβάλει τετραπλάσιο ποσό ακόμα και μετά την επιδότηση.
Δηλαδή, η επιδότηση της Κυβέρνησης μπορεί να μειώνει κάπως τη δαπάνη αλλά και πάλι η μεγάλη αύξηση της τιμής φέρνει «φουσκωμένους» λογαριασμούς.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως θα πρέπει να περιμένουμε πίεση στα αποτελέσματα των εταιρειών, με αρκετές να το έχουν δείξει και να έχουν προετοιμάσει τους επενδυτές ήδη από το εννεάμηνο.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2021 αλλά και το πρώτο του 2022 πιθανότατα θα αποτυπώσουν με ανάγλυφο τρόπο το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Επίσης σημειώνουν πως εταιρείες στο εξωτερικό σταματάνε την παραγωγή γιατί δε συμφέρει να παράγουν προϊόντα και αυτό θα μπορούσαμε να το δούμε και στη χώρα μας.
Πρόσφατα ο Μιχάλης Στασινόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής, είχε μιλήσει για το εν λόγω κόστος τονίζοντας πως επηρεάζει ακόμα και τη λειτουργία κάποιων επιχειρήσεων.
Το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται και δημιουργούνται κίνδυνοι περιορισμού της παραγωγής ή και ακόμα αναστολής κάποιων επιχειρήσεων.
Κάποιες εισηγμένες που σημαντικό μέρος του κόστους είναι το ενεργειακό σημείωναν στα αποτελέσματα εννεαμήνου 2021 πως προσπαθούν να μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος στον καταναλωτή και μερικές το καταφέρνουν λόγω της υψηλής ζήτησης.
Στελέχη της αγοράς όμως αναφέρουν πως όταν οι πληθωριστικές πιέσεις είναι τέτοιες και οι ανατιμήσεις αφορούν το σύνολο ουσιαστικά των προϊόντων, είναι πιθανό κάποιοι επενδυτές να αποφασίσουν να μην προχωρήσουν επενδύσεις λόγω αυξημένου κόστους.
Έτσι η ζήτηση θα μπορούσε να μειωθεί επηρεάζοντας ένα ευρύ φάσμα της οικονομίας, ακόμα και την ίδια την ανάπτυξη.
Το τελευταίο διάστημα στο ΧΑ έχουν αποτυπωθεί σε συγκεκριμένες μετοχές αυτές οι ανησυχίες, όπως η Τιτάν, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (αν και η διοίκηση έχει πει πως το κόστος πάει στον καταναλωτή), αλλά και σε εταιρείες όπως η Jumbo, η οποία επηρεάζεται από τις υψηλές τιμές των ναύλων, των πρώτων υλών, αλλά και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Τέλος και αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες είχαν αυξημένα κόστη και προχώρησαν σε συμπληρωματικές συμβάσεις για παράδειγμα σε έργα του δημοσίου, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της αύξησης των πρώτων υλών, αλλά και του ενεργειακού κόστους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης