Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η αρμενική επίσκεψη του Amber Capital (5,02%) στην ΕΧΑΕ

Η αρμενική επίσκεψη του Amber Capital (5,02%) στην ΕΧΑΕ
Η βασική επενδυτική φιλοσοφία του fund είναι οι επενδύσεις με βάση τα γεγονότα, αλλά και το “ξεκλείδωμα” αξιών σε υποτιμημένες εταιρείες
Σχετικά Άρθρα

Ο αρμενικής καταγωγής ιδρυτής του Amber Capital, κ. Joseph Ougurlian, πριν μερικά χρόνια είχε δηλώσει για το ελληνικό χρηματιστήριο ότι, αν και είναι υπερβολικά αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, δυστυχώς δεν υπήρχαν πολλές μετοχές για να αγοράσει εξαιτίας της περιορισμένης ρευστότητας και της ρηχής αγοράς.
Μερικά χρόνια μετά, το ίδιο fund, επέλεξε την διαχειρίστρια εταιρεία του ρηχού χρηματιστηρίου με τις “λίγες” εταιρείες και γι αυτό μάλλον υπάρχουν ειδικοί λόγοι.
Το Αmber Capital που εξειδικεύεται, κυρίως, σε ευρωπαϊκές μετοχές, στην προηγούμενη θητεία του στην Αθήνα αποχώρησε με υπερκέρδη.
Όπως θα δούμε, δυο φορές πουλήθηκαν ποσοστά στον Ελλάκτωρα, αλλά και ποσοστά σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ.
Από χθές, το Amber Capital μέσω της Αmbrosia Capital ( κ. Τ. Αστυφίδης ) κατέστη ο τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΧΑΕ καθώς απέκτησε το 5,02% - ενώ οι υπόλοιποι μεγάλοι μέτοχοι είναι η Goldman Sachs με 5,02%, το Small cap Fund με 5% και το Ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείων των δασκάλων με 5,01%.

Τοποθετείται σε γεγονότα

Η βασική επενδυτική φιλοσοφία του fund που ιδρύθηκε το 2005 είναι οι επενδύσεις με βάση τα γεγονότα ( event driven ), αλλά και το “ξεκλείδωμα” αξιών σε υποτιμημένες εταιρείες.
Την περίοδο 2018-2019, το Αmber Capital έλαβε μετοχικές θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς απέκτησε μεγάλο ποσοστό στον ΟΤΕ.
Στην εταιρεία έδρασε ακτιβιστικά καθώς είχε απαιτήσει και θέση στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ έκανε προτάσεις για τον μετασχηματισμό του οργανισμού.
Ο τότε ιταλός διαχειριστής του Fund G. de Mino, ο οποίος αποχώρησε αργότερα, μεταξύ άλλων είχε επιλέξει και την κατασκευαστική Ελλάκτωρ η οποία απέφερε υψηλά κέρδη.
Τον Ιούνιο του 2018 το fund πωλεί στην πλευρά Καλλιτσάντζη ποσοστό 5,2% στα 2,15 ευρώ ενώ στην συνέχεια επανατοποθετείται καθώς με την αποχώρηση του κ. Δ. Κούτρα αγόρασε το ποσοστό του (4,5% ) σε χαμηλότερες τιμές. Τελικώς, πέτυχε να αποχωρήσει για δεύτερη φορά με κέρδη.
Οι υπόλοιπες συμμετοχές του Amber Capital αφορούσαν τον ΟΠΑΠ, ενώ κατά καιρούς αναζητούσε και εταιρείες κοινής ωφέλειας, όπως Ευδαπ.

Γιατί επιλέγει την ΕΧΑΕ

Η νέα διαχείριση του Fund για τις ελληνικές μετοχές – η οποία αναπτύσσεται αυτήν περίοδο - επέλεξε μια εταιρεία η μετοχή της οποίας δεν απέδωσε καθόλου το 2021 ( -2% ), ενώ τα τελευταία χρόνια η μετοχή παρέμενε στο περιθώριο καθώς έχασε τον “ρόλο” της, ως σηματωρός στο ελληνικό χρηματιστήριο, ιδιαίτερα όταν αναμένονταν εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Ωστόσο, τόσο στην χρηματιστηριακή αγορά, αλλά στην ίδια την διοίκηση της ΕΧΑΕ επίκεινται σημαντικές εξελίξεις οι οποίες εκτιμάται ότι, θα αλλάξουν την εικόνα της συστηματικής συσσώρευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου, κατά τους προηγούμενους μήνες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της JP Morgan, η ελληνική οικονομία εντός του 2022 ή το αργότερο στις αρχές του 2023 θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη η οποία θα σημάνει υψηλότερες εισροές κεφαλαίων από επενδυτές ανεπτυγμένων αγορών. Εξάλλου το 50% των εσόδων της ΕΧΑΕ προέρχεται κυρίως από τα έσοδα διαπραγμάτευσης.
Για τους επενδυτές, επίσης, η ΕXAE διαθέτει ορισμένα ελκυστικά σημεία όπως τα ταμειακά διαθέσιμα (68 εκατ. ευρώ) τα οποία σε συνδυασμό με ελεύθερες ταμειακές ροές ενδέχεται να διαμορφώσουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις ή επιστροφές κεφαλαίου για τους μετόχους.
Στο εννιάμηνο 2021 τα καθαρά κέρδη της ΕΧΑΕ διαμορφώθηκαν σε 7 εκατ. ευρώ έναντι 2,5 εκατ. Ευρώ, ενώ τα κέρδη ΕBITDA ανήλθαν σε 10,9 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης