Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Η Omicron δεν θα εκτροχιάσει την οικονομία, αλλά θα την επιβραδύνει - Αγοράστε μετοχές στα «χαμηλά»

BlackRock: Η Omicron δεν θα εκτροχιάσει την οικονομία, αλλά θα την επιβραδύνει - Αγοράστε μετοχές στα «χαμηλά»
H BlackRock προτιμά μετοχές που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με discount λόγω της Covid
Σχετικά Άρθρα

Η Omicron θα επιβραδύνει αλλά δεν θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη, υποστηρίζει με σχόλιό του ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός BlackRock, που θεωρεί πως οι επενδυτές πρέπει να τοποθετηθούν στα...χαμηλά.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σχετικά, το νέο έτος μπήκε με εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων της Covid, νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις και εξ αποστάσεως εργασία.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, σύμφωνα με την BlackRock, υπάρχει μια διαφορά:
Η Omicron παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία, ενώ παράλληλα το μεγαλύτερο ποσοστό των ανά τον κόσμο πολιτών είναι εμβολιασμένοι.

Γιατί ο κίνδυνος της Omicron είναι ήπιος

Τα περισσότερα στοιχεία που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας σε σχέση με την Omicron ενίσχυσαν την αυτοπεποίθησή μας – ακόμα και αν η αύξηση των κρουσμάτων είναι, πραγματικά, τρομακτική.
Οι λόγοι είναι οι εξής:

α) Τα εμβόλια και η φυσική ανοσία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά, παρόλο που η αποτελεσματικότητά τους έναντι της Omicron έχει μειωθεί.

β) Οι επιστημονικές μελέτες υποδηλώνουν ότι η Omicron είναι εγγενώς λιγότερη σοβαρή από άλλα στελέχη του κορωνοϊού.

γ) Οι πληθυσμοί έχουν αποκτήσει υψηλότερη ανοσία καθώς περισσότεροι άνθρωποι έχουν κολλήσει Covid ή έχουν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου.

Όλα αυτά υποδηλώνουν αύξηση των κρουσμάτων αλλά μικρή αύξηση των νοσηλειών.
Σύμφωνα με την BlackRock, η κατάσταση που επικρατεί στο Λονδίνο αποτελεί προάγγελο για ό,τι ακολουθήσει.
Τα κρούσματα αυξήθηκαν σπειροειδώς προς τα πάνω σχεδόν διπλασιάζοντας την προηγούμενη αιχμή στις αρχές του 2021 (η κόκκινη γραμμή στο διάγραμμα).
Ωστόσο, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρέμειναν κατά 50% κάτω από το προηγούμενο σημάδι υψηλής τάσης (την κίτρινη γραμμή).
ada_2.JPG
Τόσο τα κρούσματα όσο και οι νοσηλείες στο Λονδίνο έχουν αρχίσει να μειώνονται, υποδηλώνοντας ότι τα χειρότερα του κύματος Omicron μπορεί να έχουν τελειώσει.
Αναμένουμε και άλλες περιοχές να ακολουθήσουν παρόμοιο μοτίβο τους επόμενους δύο μήνες.
Τα αποτελέσματα πιθανότατα θα είναι χειρότερα αλλού, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων και πρώην ασθενών που έχουν φυσική ανοσία.
Το βασικό ερώτημα είναι πώς θα σταθεί η Κίνα έναντι της Omicron.
Η πολιτική της χώρας μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και χαίρει λαϊκής υποστήριξης, αλλά δεν υπάρχει… φυσική ανοσία.
Aυτή η κατάσταση μπορεί να εγείρει φάσμα περισσότερων περιορισμών σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα:
Από στοχευμένα μέτρα που κρατούν την οικονομία με χαμόγελο (Σαγκάη) έως lockdown (Xi'an).
Ως αποτέλεσμα, πιστεύουμε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Κίνας έχουν αυξηθεί, παρόλο που το Πεκίνο φαίνεται να είναι αποφασισμένο να επιτύχει τον αναπτυξιακό στόχο του φέτος.
Όπως φαίνεται λοιπόν, η Omicron θα καθυστερήσει αλλά δεν θα εκτροχιάσει την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας -σύμφωνα με την BlackRock- αφού η Covid από πανδημία θα γίνει ενδημική ίωση. 

Παράγων… Fed, αλλά και Omicron

Οι αγορές «καρδιοχτύπησαν» λόγω της πιο «αυστηρής» Fed, αλλά και τη νέα, δραματική αύξηση κρουσμάτων λόγω Omicron.
Αν μη τι άλλο, ένας μεταλλαγμένος ιός και ο πληθωρισμός προσφοράς αποτελούν πηγές ανησυχίας.
Σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της BlackRock, οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να κατεβάσουν το πόδι από το πεντάλ του γκαζιού, αίροντας τα μέτρα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας τα οποία είχαν λάβει.
Ωστόσο, δεν πρόκειται να πατήσουν φρένο, επιμένοντας να ζουν με τον πληθωρισμό.
Η Fed προανήγγειλε τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος – περισσότερες από ό,τι περιμέναμε.
Από τη μεριά τους, οι αγορές φαίνονται έτοιμες να εξισώσουν τα υψηλότερα επιτόκια ως αρνητικά για τις μετοχές.
Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι ότι η Fed συνέχισε να σηματοδοτεί ένα χαμηλό άθροισμα αυξήσεων επιτοκίων και αυτό δεν άλλαξε την περασμένη εβδομάδα. 

Overweight στις μετοχές

Σε αυτό το πλαίσιο, η επενδυτική εταιρεία παραμένει overweight για τις μετοχές, με το βλέμμα πάντα στην ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, τις οποίες οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απέτυχαν να ελέγξουν.
Εύλογα, οι αγορές ξεκίνησαν το 2022 ανησυχώντας για τις επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed, που αρχίζει να ομαλοποιεί την πολιτική της αίροντας σταδιακά τα μέτρα στήριξης.
Ωστόσο, η BlackRock καλεί τους επενδυτές να συνεχίσουν να τοποθετούνται παρά την αστάθεια που σχετίζεται με τον Covid, καθώς θεωρεί ότι η πίεση που υπάρχει τελικά απλώς θα καθυστερήσει την ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, που υποστηρίζεται από την αύξηση των εταιρικών κερδών.
Τόσο τα κρούσματα όσο και οι νοσηλείες έχουν αρχίσει να μειώνονται, υποδηλώνοντας ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν παρέλθει.
Το συμπέρασμα: H BlackRock προτιμά μετοχές που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με discount λόγω της Covid.
Από την άλλη, είναι underweight στα κρατικά ομόλογα – «βλεπει» τις αποδόσεις σταδιακά να ανεβαίνουν αλλά να παραμένουν ιστορικά χαμηλές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης