Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ελπιδοφόρες ενδείξεις για την Omicron στηρίζουν τη Wall Street - Κέρδη +0,62% ο S&P 500, νέα ιστορικά υψηλά

Οι ελπιδοφόρες ενδείξεις για την Omicron στηρίζουν τη Wall Street - Κέρδη +0,62% ο S&P 500, νέα ιστορικά υψηλά

Συνεχίζει ανοδικά η Wall Street

Σχετικά Άρθρα

Με κέρδη κινήθηκαν σήμερα 23/12 οι βασικοί δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση γι’ αυτήν την εβδομάδα, καθώς αύριο η αγορά θα είναι κλειστή λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, με την αγοραστική διάθεση να τροφοδοτεί η αισιοδοξία ότι οι οικονομίες παγκοσμίως δεν θα εκτροχιαστούν από τη μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού που προβληματίζει τις αγορές και τις κυβερνήσεις του πλανήτη.
Παρά το γεγονός δε ότι σήμερα αναμένεται ο όγκος των συναλλαγών να είναι περιορισμένος λόγω της εορταστικής περιόδου, ο S&P 500 κινείται από το άνοιγμα κιόλας σε νέα ιστορικά υψηλά, την ώρα που οι επενδυτές αφομοιώνουν μια νέα σειρά μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι φόβοι για τον πληθωρισμό που εξακολουθούν να παραμένουν στο προσκήνιο δεν ανέκοψαν πάντως την «εορταστική διάθεση» των επενδυτών, στον απόηχο δύο μελετών από τη Βρετανία, που κυκλοφόρησαν και έδειξαν ότι η μετάλλαξη Omicron ενδεχομένως να είναι πιο ήπια από τη Delta, ενώ Νοτιοαφρικανοί γιατροί εκτιμούν ότι η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων ίσως να έχει κορυφωθεί, με τις νοσηλείες και τα σοβαρά περιστατικά πάντως να είναι λιγότερα.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,55% στις 35.950,56 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,62% στις 4.725,79 μονάδες σε νέα ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +0,85% στις 15.653,37 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι νέες εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας διατηρήθηκαν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη σταθερή ζήτηση για εργατικό δυναμικό που οδεύει προς το νέο έτος.
Το Υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε την τελευταία του εβδομαδιαία έκθεση για επιδόματα ανεργίας την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου.
Οι κύριες μετρήσεις σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg:
Αρχικές αιτήσεις για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Δεκεμβρίου: 205.000 έναντι 205.000 αναμενόμενων και 206.000 της προηγούμενης εβδομάδας
Συνεχιζόμενες αιτήσεις για την εβδομάδα που έληξε στις 11 Δεκεμβρίου: 1,859 εκατομμύρια έναντι 1,835 εκατομμυρίων αναμενόμενων και 1,845 εκατομμυρίων την προηγούμενη εβδομάδα.
Με ισχυρό ρυθμό ενισχύθηκαν τον Νοέμβριο οι καταναλωτικές δαπάνες και το προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ, με τον πληθωρισμό ωστόσο να καταγράφει και νέο άλμα, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,6% τον προηγούμενο μήνα μετά την άνοδο του Οκτωβρίου κατά 1,4%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε 0,4% μετά από άνοδο 0,5% τον Οκτώβριο.
Τα κυβερνητικά στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ.
Σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό ωστόσο, οι δαπάνες ήταν αμετάβλητες τον Νοέμβριο, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα υποχώρησε 0,2%.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, σκαρφάλωσε στο 5,7% το Νοέμβριο από 5% τον προηγούμενο μήνα.
Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, σκαρφάλωσε στο 4,7% από 4,1% τον προηγούμενο μήνα, σε ετήσια βάση. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1982.
Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,5%.
Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν 2,5% τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 1,5% στις παραγγελίες για διαρκή αγαθά, τα οποία είναι προϊόντα που κατασκευάζονται για να διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια.
Μια βασική μέτρηση, οι παραγγελίες βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών που αποκλείουν ασταθείς τομείς όπως οι μεταφορές και η άμυνα, υποχώρησαν 0,1% τον Νοέμβριο.
Η πτώση στις παραγγελίες βασικών διαρκών αγαθών θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι επισήμανσης των επιχειρηματικών επενδύσεων.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις ΗΠΑ (SEC) απέρριψε μία προσπάθεια της Apple Inc να παρακάμψει μία πρόταση των μετόχων της, που ζητούσε από την εταιρία να παρέχει μεγαλύτερη διαφάνεια για τις προσπάθειές της να κρατήσει την εξαναγκαστική εργασία εκτός της αλυσίδας του εφοδιασμού της.
Μία ομάδα μετόχων της Apple νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας να προετοιμάσει μία αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρία προστατεύει τους εργαζόμενους στην αλυσίδα εφοδιασμού της, από την εξαναγκαστική εργασία.
Το αίτημα για την παροχή των σχετικών πληροφοριών κάλυπτε το μέτρο στο οποίο η Apple έχει ενημερώσει τους προμηθευτές και υποπρομηθευτές της, που είναι αντιμέτωποι με το κίνδυνο της εξαναγκαστικής εργασίας, αλλά και το πόσοι από αυτούς έχουν λάβει μέτρα κατά της εξαναγκαστικής εργασίας.
Σε μία χθεσινή επιστολή της, η SEC απέρριψε την κίνηση της Apple να εμποδίσει την υλοποίηση της πρότασης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν φαίνεται ότι οι βασικοί στόχοι της πρότασης έχουν εκπληρωθεί» μέχρι τώρα.
Την επιστολή ανέγνωσε το Reuters, ενώ η αποστολή της σημαίνει πως η Apple θα πρέπει να αντιμετωπίσει μία ψηφοφορία στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της την επόμενη χρονιά, εκτός και αν επιτευχθεί μία συμφωνία με τους μετόχους που κατέθεσαν την πρόταση.
Η Apple δεν απάντησε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού.

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, «ανάσα» για Omicron

Ήπια άνοδο καταγράφουν οι αγορές της Ευρώπης, με τη συνεδρίαση να είναι η τελευταία για τα περισσότερα χρηματιστήρια, πριν την αργία των Χριστουγέννων.
Οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η ανάκαμψη θα διατηρηθεί, παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η επέλαση της μετάλλαξης Omicron.
Οι μελέτες που δείχνουν ότι ενδεχομένως η Omicron να μην τόσο σοβαρή όσο η Delta, δίνουν ανάσα στις διεθνείς αγορές.
Ειδικότερα, ο κίνδυνος να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομεία οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή όμικρον είναι 40%-45% μικρότερος σε σύγκριση με εκείνους που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή δέλτα, σύμφωνα με έρευνα του Imperial College του Λονδίνου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
«Γενικά, βρίσκουμε ενδείξεις ότι μειώνεται ο κίνδυνος νοσηλείας με την όμικρον, συγκριτικά με τη δέλτα, σε όλα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά την περίοδο της μελέτης», αναφέρουν οι ερευνητές.
Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και η είδηση ότι το χάπι της Pfizer κατά της Covid-19 εξασφάλισε το πράσινο φως για έκτακτη χρήση στις ΗΠΑ καθώς και η ανακοίνωση της AstraZeneca ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου της ενισχύει σημαντικά τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά της όμικρον.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται +0,5% στις 15.669,17 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει +0,3% στις 7.071,30 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο +0,2% στις 7.356,81 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο 2021 από το 4,2% πριν από ένα χρόνο, επωφελούμενοι από την οικονομική ανάκαμψη που επήλθε ύστερα από τη σταδιακά χαλάρωση των περιορισμών για τον κορωνοϊό.
Η στατιστική υπηρεσία δήλωσε πως η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ήρθε χάρη στην αύξηση 4,1% των δημοσίων εσόδων, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν 0,4%.
Στο β΄ τρίμηνο του 2021, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 5,9%.
Επιδεινώθηκε το κλίμα μεταξύ των ιταλικών επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο 2021, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού δημιουργεί αμφιβολίες για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε ελαφρώς.
Η στατιστική υπηρεσία Istat ανακοίνωσε ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης στη μεταποίηση μειώθηκε στις 115,2 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 115,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώθηκε αντίστοιχα των εκτιμήσεων για 115,3 μονάδες.
Ο σύνθετος δείκτης επιχειρηματικού ηθικού, υποχώρησε στις 113,1 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 114,8 μονάδες τον Νοέμβριο.
Ωστόσο η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε απροσδόκητα αυτό τον μήνα, στις 117,7 μονάδες από τις 117,5 μονάδες τον Νοέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για 116,2 μονάδες.
Το καταναλωτικό κλίμα πιθανότατα έχει ενισχυθεί από περισσότερα από 7 δισ. Ευρώ σε μειώσεις φόρων που ορίζονται στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2022.
Η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα στο γ΄ τρίμηνο από ό,τι αναμενόταν, κατά 2,6%, σε σχέση με την αρχική ανακοίνωση για ανάπτυξη 2%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ΙΝΕ, κυρίως χάρη στην κατανάλωση των νοικοκυριών.
Το καλοκαίρι είναι το βασικό τρίμηνο για την ισπανική οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό. Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η δραστηριότητα κέρδισε δυναμική στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αν και η οικονομία παραμένει μικρότερη σε σχέση με πριν από την πανδημία.
Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αρκετά υψηλότερα από τη συρρίκνωση 0,5% που αναμενόταν από τις αρχικές εκτιμήσεις της ΙΝΕ στα τέλη Οκτωβρίου.
Η αλλαγή αυτή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την ανοδική αναθεώρηση στο ΑΕΠ.
Η αναθεωρημένη ανάπτυξη σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο, διαμορφώθηκε στο 3,4%, έναντι του 2,7%.
Αν και αυτή η ανοδική αναθεώρηση βελτιώνει τις προσδοκίες για την ανάπτυξη του έτους συνολικά, μια ασθενή έναρξη του 2021 θα καταστήσει δύσκολη την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για 6,5%, η οποία εξαρτάται πλέον από μια ισχυρή ανάκαμψη στο β΄ εξάμηνο.
Η ΙΝΕ επίσης αναθεώρησε τα τριμηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο, σε ανάπτυξη 1,2% από την προηγούμενη μέτρηση 1,1% και για το πρώτο τρίμηνο σε συρρίκνωση 0,7% από προηγούμενη εκτίμηση 0,6%.

Θετικό κλίμα στην Ασία

Στην Ασία, οι περισσότεροι δείκτες κατέγραψαν κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη Wall Street.
Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσαν και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μιας μελέτης για την όμικρον που έδειξαν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας ενδεχομένως να είναι μικρότερος σε σύγκριση με τη δέλτα.
Ειδικότερα, ο κίνδυνος να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομεία οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή όμικρον είναι 40%-45% μικρότερος σε σύγκριση με εκείνους που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή δέλτα, σύμφωνα με έρευνα του Imperial College του Λονδίνου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
«Γενικά, βρίσκουμε ενδείξεις ότι μειώνεται ο κίνδυνος νοσηλείας με την όμικρον, συγκριτικά με τη δέλτα, σε όλα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά την περίοδο της μελέτης», αναφέρουν οι ερευνητές.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1% στις 3.765 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,8% στις 28.798 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωσε κέρδη +0,6% στις 28.562 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,6% στις 3.643 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης