Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη για Pfizer – Moderna: Ποιο εμβόλιο είναι τέσσερις φορές πιο επικίνδυνο για εμφάνιση μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας

Μελέτη για Pfizer – Moderna: Ποιο εμβόλιο είναι τέσσερις φορές πιο επικίνδυνο για εμφάνιση μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας
Τι δείχνει μελέτη των ερευνητών από το Statens Serum Institute της Δανίας που διενεργήθηκε σε εμβολιασμένα άτομα
Σχετικά Άρθρα

Το εμβόλιο της Moderna έναντι του Covid είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα από το αντίστοιχο της Pfizer, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal και διενεργήθηκε στη Δανία.
«Ο εμβολιασμός με Moderna συσχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας στον πληθυσμό της Δανίας» και το ποσοστό ήταν « έως τέσσερις φορές υψηλότερο» με το εν λόγω εμβόλιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο της Pfizer-BioNTech, τονίζουν οι συγγραφείς στη μελέτη τους, η οποία κάλυψε σχεδόν το 85% των Δανών πολιτών, ή 4,9 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.
Ο αυξημένος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας με το εμβόλιο Moderna αφορά κυρίως τα άτομα ηλικίας 12-39 ετών», επισήμαναν οι ερευνητές από το Statens Serum Institute της Δανίας, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο Epoch Times.

Επιβεβαιώνονται προηγούμενες μελέτες

Η μελέτη με βάση, που δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου στο British Medical Journal (the BMJ), επιβεβαίωσε επίσης προηγούμενες μελέτες και αναφορές όπως αυτές από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ που αναφέρουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας με τη λήψη των εμβολίων Moderna ή Pfizer που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA.
Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν εθνικά μητρώα στη Δανία που δείχνουν τα δεδομένα του πληθυσμού της χώρας σχετικά με τον εμβολιασμό, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων αίματος.
Μέσα σε 28 ημέρες από τον εμβολιασμό, βρήκαν ένα απόλυτο ποσοστό μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας για το εμβόλιο Pfizer σε 1,4 ανά 100.000 άτομα (ή περίπου 1 περίπτωση ανά 71.400) και για το εμβόλιο Moderna σε 4,2 ανά 100.000 άτομα (ή περίπου 1 περίπτωση ανά 23.0800 ), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης.
Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις ήταν «κυρίως ήπιες», επισήμαναν οι συγγραφείς.

Πιο επικίνδυνο το εμβόλιο της Pfizer για τις γυναίκες

Σημείωσαν ότι το εμβόλιο της Pfizer «σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο μεταξύ των γυναικών», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα μελετών από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η απόκλιση θα μπορούσε να εξηγηθεί από τη μέση ηλικία του εμβολιασμένου πληθυσμού, το χρονικό διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εμβολίου ή επειδή λιγότεροι Δανοί είχαν βρεθεί θετικοί στον Covid, εκτίμησαν οι ερευνητές.
Υπογράμμισαν επίσης ότι το εμβόλιο της Pfizer βρέθηκε ότι «συσχετίζεται σημαντικά με περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας όταν χρησιμοποιείται ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα 14 ημερών».
Ο συγγραφέας της μελέτης Anders Hviid δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης «δεν επισκιάζουν γενικά τα πολλά οφέλη που προκύπτουν από τον εμβολιασμό».
«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η εναλλακτική λύση της μόλυνσης από τον Covid πιθανώς ενέχει επίσης κίνδυνο φλεγμονής στον καρδιακό μυ».
Υπενθυμίζεται, πως οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης που χορηγούν εμβόλια κατά του Covid υποχρεούνται από το νόμο να αναφέρουν τυχόν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ή σφάλματα χορήγησης εμβολιασμού στο Σύστημα VAERS του αμερικανικού υπουργείου Υγείας.
epoch_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης