Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δυσφορία κυβέρνησης και τραπεζιτών για τη θεσμική εκτροπή της Reggeborgh

Δυσφορία κυβέρνησης και τραπεζιτών για τη θεσμική εκτροπή της Reggeborgh

Θα πρέπει οι ξένοι επενδυτές να σέβονται την ελληνική νομοθεσία και ειδικά τις ανεξάρτητες αρχές, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σχετικά Άρθρα
Δυσφορία επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης αλλά και τις ελληνικές τράπεζες για το γεγονός ότι ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh, εκ των βασικών μετόχων του Ελλάκτωρ αντιμετωπίζει με εξώδικα τις ελληνικές εποπτικές αρχές και εν προκειμένω την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ενώ συμβαίνουν αυτά τα ευτράπελα ο διευθύνων σύμβουλος της Reggeborgh Henry Holterman συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη μεσολάβηση του προέδρου του Ελλάκτωρ, Μυλωνογιάννη, ο οποίος τυγχάνει να είναι και νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Ένας κατ’ εξακολούθηση παραβάτης της ελληνικής νομοθεσίας συναντάται με τον πρωθυπουργό για να κερδίσει νομική ασυλία;
Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας που μίλησε το bankingnews.gr ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι φιλική στις ξένες επενδύσεις, αλλά θα πρέπει οι ξένοι επενδυτές να σέβονται την ελληνική νομοθεσία και ειδικά τις ανεξάρτητες αρχές, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Όταν ένας επενδυτής που τυγχάνει να είναι και μέτοχος εισηγμένης στο ελληνικό χρηματιστήριο προβαίνει σε κινήσεις που αμφισβητούν τις διοικητικές και ρυθμιστικές αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σημαίνει ότι δεν έχουν κατανοήσει ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που δεν εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό Δίκαιο.
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ανεξάρτητη αρχή που εποπτεύει τις εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο και έχει την εποπτεία ελέγχου όλων των εταιριών.
Είναι έξω από το πνεύμα της κυβέρνησης οι παρεμβάσεις κατά ανεξάρτητων αρχών».

Δυσφορία και από τις τράπεζες

Πέραν όμως από τη δυσφορία της κυβέρνησης έντονο προβληματισμό διατυπώνουν και οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες ήταν ή είναι μέτοχοι του Ελλάκτωρ μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων.
Κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας που μίλησε στο bankingnews.gr ανέφερε ότι «θεωρούμε πρωτοφανές αυτό που έχει συμβεί με τη Reggeborgh να καταθέτει εξώδικα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Εάν αυτό είχε συμβεί στη SEC, στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, την ίδια στιγμή η εισηγμένη εταιρεία ή ο μέτοχος θα είχαν τεθεί υπό αυστηρότατη παρακολούθηση και θα είχαν ληφθεί δραστικά μέτρα κατά οποιασδήποτε ασυδοσίας».
Οι Έλληνες τραπεζίτες επί της ουσίας τάσσονται κατά των πρακτικών της Reggeborgh και θεωρούν ότι δεν συνάδουν με το πνεύμα ενός καλόπιστου ξένου θεσμικού επενδυτή.
Υπενθυμίζεται ότι η Reggeborgh, ο ολλανδικός όμιλος που στο παρελθόν ήταν βασικός μέτοχος στη ΓΕΚ Τέρνα και τώρα βασικός μέτοχος στον Ελλάκτωρ, μετά τις αποκαλύψεις του bankingnews.gr που επέφεραν την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έστειλε εξώδικα στην εποπτική αρχή του χρηματιστηρίου, ενώ ενημέρωσε και τις εισαγγελικές αρχές με το επιχείρημα ότι τόλμησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να τους ελέγξει.
Η Reggeborgh πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν είναι Ζιμπάμπουε, είναι μία χώρα που οι Αρχές λειτουργούν – αν και όχι πάντα – οπότε οι αποικιοκρατικού τύπου απειλές υποδεικνύουν ότι οι Ολλανδοί δεν πιστεύουν την ελληνική οικονομία και το ελληνικό επιχειρείν αλλά είναι ευκαιριακοί χρηματιστηριακοί καιροσκόποι που απλά ήλθαν στην Ελλάδα για να αποκομίσουν ένα γρήγορο κέρδος και όχι να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης