Τελευταία Νέα
Διεθνή

King's College: Οι παρενέργειες από τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι δύσκολο να διακριθούν από τα πρώιμα συμπτώματα του ιού

King's College: Οι παρενέργειες από τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι δύσκολο να διακριθούν από τα πρώιμα συμπτώματα του ιού
Οι επιστήμονες του King's College συνέκριναν τα πρώιμα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό σε άτομα που στη συνέχεια βρέθηκαν θετικά ή αρνητικά στον SARS-CoV-2
Σχετικά Άρθρα

Εξαιρετικά δυσδιάκριτες είναι οι παρενέργειες των εμβολίων κατά της Covid-19 από τα πρώιμα συμπτώματα του κορωνοϊού, γι' αυτό οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα τύπου Covid-19 μετά από εμβολιασμό, θα ήταν καλύτερα να μένουν στο σπίτι τους και να κάνουν τεστ, σύμφωνα με μελέτη των ερευνητών του King's College του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό eClinical Medicine.
Ειδικότερα, η μελέτη, που επιγράφεται «Αποσύνδεση συμπτωμάτων μετά τον εμβολιασμό από την πρώιμη Covid-19», σημειώνει ότι «ορισμένα άτομα εμφανίζουν συστηματικά συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό, τα οποία επικαλύπτονται από τα συμπτώματα της Covid-19».
Οι επιστήμονες συνέκριναν τα πρώιμα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό σε άτομα που στη συνέχεια βρέθηκαν θετικά ή αρνητικά στον SARS-CoV-2, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την εφαρμογή COVID Symptom Study (CSS), πρώην COVID Symptom Tracker - μια επιδημιολογική έρευνα για κινητά εφαρμογή που αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 362.770 χρήστες της εφαρμογής CSS στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας μεταξύ 16 και 90 ετών, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2020 και 17 Μαΐου 2021, και που στη συνέχεια ανέφεραν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με την Covid-19 κατά την πρώτη εβδομάδα εμβολιασμού - εκτός από τοπικά συμπτώματα στο σημείο της ένεσης. 
Από αυτούς, 14.842 άτομα είχαν κάνει PCR ή τεστ πλευρικής ροής.
Κατόπιν, 150 άτομα (1%) βρέθηκαν θετικοί στον ιό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.
Προκειμένου να εντοπίσουν τις διαφορές μεταξύ των πρώιμων παρενεργειών του COVID-19 και των παρενεργειών μετά τον εμβολιασμό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα μηχανικής μάθησης.
Επανεξέτασαν, κατ’ αυτό τον τρόπο, μια λίστα 28 συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον ιό, όπως πονοκεφάλους, ναυτία, διάρροια και κόπωση, μεταξύ άλλων.

Τρία βασικά συμπτώματα

Ανέλυσαν επίσης τα δεδομένα χρησιμοποιώντας τρία βασικά συμπτώματα που επεσήμανε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου: πυρετός, βήχας και απώλεια όσφρησης ή γεύσης.
Οι ερευνητές είπαν ότι τα μοντέλα μηχανικής μάθησης δυσκολεύονταν να διαφοροποιήσουν τα συμπτώματα σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με Covid-19 από εμβολιασθέντες. 
«Η διάκριση των παρενεργειών μετά τον εμβολιασμό από την COVID-19 ήταν πρόκληση.
Τα περισσότερα άτομα του δείγματος δεν είχαν πυρετό, επίμονο βήχα ή ανοσμία/δυσοσμία.
Πολλά είχαν μόνο συμπτώματα που παρατηρούνται συνήθως μετά τον εμβολιασμό σε άτομα αρνητικά σε SARS-CoV-2 (πονοκέφαλος, μυαλγία και κόπωση)» έγραψαν οι ερευνητές.
Επίσης σημείωσαν ότι τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να ελέγχονται για Covid-19 ή να αυτοαπομονώνονται για να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου στην κοινότητα. 
Ωστόσο, οι επιστήμονες σημείωσαν ότι «δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια δίκαιη στατιστική ανάλυση επί των συμπτωμάτων, δεδομένου του πολύ μικρού αριθμού μολυσμένων ατόμων που παρουσιάζονται μετά τον δεύτερο εμβολιασμό».
Σκέφτονται επίσης να χρησιμοποιήσουν ένα πιο περίπλοκο μοντέλο για να βελτιώσουν τα τρέχοντα αποτελέσματα.  
«Συμπερασματικά, τα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό δεν μπορούν να διακριθούν με σιγουριά από την πρώιμη μόλυνση SARS-CoV-2», έγραψαν οι επιστήμονες, προσθέτοντας: «Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της διενέργειας τεστ σε συμπτωματικά άτομα —ακόμα και αν έχουν εμβολιαστεί πρόσφατα— για να διασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση της λοίμωξης SARS-CoV-2 και να βοηθήσουμε στην πρόληψη μελλοντικών κυμάτων COVID-19».
Όπως είπε η δρ Dancan, «ο εμβολιασμός παραμένει άκρως σημαντικός για την προστασία του εαυτού σας, της οικογένειάς σας και της κοινότητάς σας από την Covid-19.
Όμως αν έχετε συμπτώματα μετά το εμβόλιο, δεν πρέπει να υποθέσετε ότι πρόκειται απλώς για παρενέργειες του εμβολιασμού, μολονότι ευτυχώς αυτό είναι το πιο πιθανό.
Πρέπει να ελέγξετε, κάνοντας τεστ, για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αρχικά συμπτώματα Covid-19.
Χρειάζεται χρόνος για να αναπτύξετε ανοσία μετά τον εμβολιασμό.
Και αν στο μεταξύ έχετε μολυνθεί, είναι σημαντικό να το ξέρετε τόσο για το δικό σας καλό όσο και για το καλό των άλλων ανθρώπων, έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν θα μεταδώσετε τον ιό ιδίως σε ευπαθή άτομα.
Κάνοντας τεστ σε περίπτωση που έχετε συμπτώματα, ακόμη κι αν έχετε εμβολιαστεί, θα βοηθήσετε να σταματήσει η εξάπλωση της Covid-19». 

Τι αναφέρει η MHRA

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA), περισσότερα από 1 στα 10 άτομα μπορεί να παρουσιάσουν παρενέργειες από τα εμβόλια, όπως πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγία (μυϊκοί πόνοι), ρίγη, αρθραλγία (αρθρώσεις πόνους) και πυρετό.
Ωστόσο, ο οργανισμός αναφέρει ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι συνήθως ήπιες και υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες, προσθέτοντας ότι συνήθως αναφέρονται λιγότερο συχνά σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω από ό,τι σε νεότερους.
Τα ευρήματα έρχονται λίγο μετά την ανακάλυψη της παραλλαγής Omicron Covid-19, η οποία βρίσκεται τώρα σε 38 χώρες.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από τη νέα παραλλαγή, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.
Υπάρχουν επί του παρόντος 437 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Omicron στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης