Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στο Abu Dhabi - Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Zelensky: Πάρε 800 δισ και δώσε Donetsk - Τρομερό αδιέξοδο για Ουκρανία

Ραγδαίες εξελίξεις στο Abu Dhabi - Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Zelensky: Πάρε 800 δισ και δώσε Donetsk - Τρομερό αδιέξοδο για Ουκρανία
Το Κίεβο θα δεχθεί μια πρόταση που μοιάζει περισσότερο με τελεσίγραφο: παραχώρηση του Donbass με αντάλλαγμα χρήματα, εγγυήσεις ασφαλείας και μια υπόσχεση ανοικοδόμησης
(upd 2) Μπροστά σε ένα ιστορικών διαστάσεων αδιέξοδο βρίσκεται ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, για τον οποίο μία ειρήνη φαίνεται να είναι πιο καταστροφική από τον πόλεμο.
Η προτεινόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» που υπόσχεται το τέλος των εχθροπραξιών, απαιτεί ως τίμημα την εγκατάλειψη του Donbass ανοίγει τον δρόμο για το πολιτικό τέλος του Zelensky και την αποδόμηση της ίδιας της ουκρανικής κρατικής υπόστασης.
Πρόκειται για μία εξέλιξη - επιβεβαίωση του ΒΝ, που αποκαλύπτει πως Ρωσία και ΗΠΑ έχουν σχεδόν συμφωνήσει στις πιο βασικές πτυχές του σχεδιασμού της Μόσχας για την Ουκρανία.
Στις τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών στο Abu Dhabi που άρχισαν επισήμως το απόγευμα της Παρασκευής (23/1/2026) , σύμφωνα με αποκαλύψεις της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, το Κίεβο αναμένεται να δεχθεί μια πρόταση που μοιάζει περισσότερο με τελεσίγραφο: παραχώρηση του Donbass με αντάλλαγμα χρήματα, εγγυήσεις ασφαλείας και μια υπόσχεση ανοικοδόμησης.
Στην επιφάνεια, η πρόταση εμφανίζεται ως ρεαλιστική διέξοδος από έναν εξαντλητικό πόλεμο.
Στην ουσία, όμως, συνιστά μια πολιτική και στρατηγική παγίδα για τον Zelensky.
trump_zelensky_b_2.JPG
Τέσσερα έγγραφα, μία μοιραία επιλογή

Σύμφωνα με τον Κροάτη πρωθυπουργό Andrej Plenkovic, οι διαπραγματευτές φέρουν μαζί τους τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά έγγραφα που, θεωρητικά, συγκροτούν τη βάση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Το πρώτο είναι ένα γενικό κείμενο που περιγράφει το συνολικό πλαίσιο.
Τα υπόλοιπα τρία, όμως, περιλαμβάνουν την ουσία – και τον κίνδυνο.
Το πλέον κρίσιμο και επικίνδυνο από αυτά προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από το Donbass συμπεριλαμβανομένων περιοχών του Donetsk που δεν έχουν καταληφθεί στρατιωτικά από τη Ρωσία.
Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία θα λάβει οικονομική στήριξη και εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες.
Όμως εδώ βρίσκεται η καρδιά του αδιεξόδου για τον Zelensky: η Ρωσία κερδίζει εδάφη που δεν κατέκτησε στο πεδίο της μάχης ενώ η Ουκρανία καλείται να αποδεχθεί μια ήττα σε συγκεκριμένα εδάφη του Donetsk που δεν της έχει επιβληθεί στρατιωτικά, αλλά πολιτικά.
ukraine_12.jpg
Τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά

Ένα δεύτερο έγγραφο περιγράφει ένα φιλόδοξο σχέδιο ανοικοδόμησης και αναβίωσης της Ουκρανίας, ύψους έως και 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων και υπό την ηγεσία του επικεφαλής της BlackRock, Larry Fink.
Το σχέδιο παρουσιάζεται ως το μεγάλο «καρότο» που θα αντισταθμίσει την απώλεια εδαφών.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί και ο πρόεδρος της Φινλανδίας Alexander Stubb, τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν ακόμη.
Το σχέδιο παραμένει θεωρητικό, χωρίς δεσμευμένη χρηματοδότηση, χωρίς χρονοδιάγραμμα και χωρίς εγγυήσεις υλοποίησης.
Ο Zelensky καλείται, λοιπόν, να παραχωρήσει στρατηγικής σημασίας εδάφη με αντάλλαγμα μια υπόσχεση που ενδέχεται να αποδειχθεί κενή περιεχομένου.
Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα χωρών που αντάλλαξαν κυριαρχία με οικονομικές υποσχέσεις – και κατέληξαν να χάσουν και τα δύο.
Από την Τσεχοσλοβακία του 1938 έως τις σύγχρονες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, τα παραδείγματα δείχνουν ότι μια εδαφική παραχώρηση χωρίς στρατηγική ισχύ και διαρκείς εγγυήσεις μπορεί να αποβεί καταστροφική.
tank_8.jpg
Εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Υπόσχεση ή αυταπάτη;

Το τρίτο κρίσιμο έγγραφο αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται έτοιμες να προσφέρουν εγγυήσεις προς το Κίεβο, συμπληρωματικά με ευρωπαϊκές χώρες που θα στείλουν στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος.
Όμως είναι απίθανο, η Ρωσία –και προσωπικά ο Vladimir Putin– να αποδεχθεί ποτέ μια τέτοια ρύθμιση, ειδικά εάν αυτή περιλαμβάνει παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Εξάλλου η Μόσχα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα θεωρηθούν «νόμιμος στόχος».
Ακόμη κι αν οι εγγυήσεις δοθούν, τίθεται το κρίσιμο ερώτημα: πόσο αξιόπιστες είναι;
Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι οι διεθνείς εγγυήσεις συχνά καταρρέουν μπροστά στην πραγματικότητα της ισχύος και των γεωπολιτικών συμφερόντων.

donbass.JPG
Η παραχώρηση εδαφών του Donetsk θα είναι μοιραία για τον Zelensky - Στο βάθος ρωσική επιχείρηση για την Οδησσό 

Η Corriere della Sera είναι σαφής: η παραχώρηση του Donbass (σ.σ. εδαφών του Donetsk, το Lugansk το ελέγχει εξ ολοκλήρου η Ρωσία) σίγουρα θα αποδειχθεί πολιτικά θανατηφόρα για τον Zelensky.
Σημαντικό μέρος της ουκρανικής κοινής γνώμης, μετά από χρόνια πολέμου, θυσιών και εκατοντάδων– χιλιάδων νεκρών, δύσκολα θα αποδεχθεί την εγκατάλειψη εδαφών χωρίς μια ξεκάθαρη στρατιωτική ήττα.
Πέρα όμως από το πολιτικό κόστος, υπάρχει και το στρατηγικό.
Η εγκατάλειψη των οχυρώσεων του Donetsk αφήνει ανοιχτό ένα τεράστιο πεδίο για μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις προς τον Δνείπερο και, από εκεί, προς την Οδησσό.
Ένα τέτοιο σενάριο θα στερούσε από την Ουκρανία την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, καθιστώντας την οικονομικά και γεωπολιτικά εξαρτημένη από τη Ρωσία.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, αυτό θα σήμαινε το τέλος μιας πραγματικά ανεξάρτητης Ουκρανίας.
odessa_new.JPG

Η «αναβολή της ιστορίας» ως μία επικίνδυνη αυταπάτη

Ο Plenkovic προτείνει μια νομική ακροβασία: να μην παραχωρηθούν τα εδάφη de jure, αφήνοντας «παράθυρο επιστροφής» στο μέλλον, όταν ο Putin δεν θα βρίσκεται πλέον στην εξουσία.
Πρόκειται, όμως, για μια επικίνδυνη αυταπάτη.
Η ιστορία δείχνει ότι ό,τι χάνεται de facto δεν επιστρέφεται ποτέ de jure, ιδιαίτερα όταν εδραιώνεται με διεθνείς συμφωνίες και νέες ισορροπίες ισχύος.
Η «αναβολή» μπορεί να μοιάζει ως διπλωματικό τέχνασμα, αλλά στην ουσία στέλνει το μήνυμα αδυναμίας.
Οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις είναι πάντα αβέβαιες και η ιστορία των πολέμων διδάσκει ότι ό,τι χάνεται στο πεδίο δεν επιστρέφεται εύκολα.
donbass_b.JPG

Το δράμα του Zelensky

Ο Zelensky δεν βρίσκεται απλώς μπροστά σε μια πολιτική απόφαση.
Βρίσκεται μπροστά σε ένα υπαρξιακό δίλημμα. Να αποδεχθεί μια συμφωνία που «τερματίζει» τον πόλεμο, αλλά σπέρνει τους σπόρους ενός νέου, ίσως πιο καταστροφικού για την Ουκρανία, αφού ξεκάθαρος στόχος της Ρωσίας είναι η Οδησσός;
Ή να συνεχίσει έναν αιματηρό πόλεμο, με ανυπολόγιστο ανθρώπινο κόστος, αλλά με την ελπίδα διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας;

Η ειρήνη υπάρχει στα χαρτιά.
Η πραγματική ειρήνη, όμως, όχι ακόμη.
Και για τον Zelensky, η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας μπορεί να μην σημαίνει το τέλος του πολέμου, αλλά την αρχή της ιστορικής του καταδίκης – ως του ηγέτη που αντάλλαξε γη, ασφάλεια και μέλλον με αόριστες υποσχέσεις.
kostyukov.JPG

Η τριμερής διαπραγμάτευση στο Abu Dhabi - Τελευταίο μίλι ή τελεσίγραφο;

Η συνάντηση στο Abu Dhabi φέρνει τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε άμεση επαφή για πρώτη φορά από το 2022.
Η ουκρανική πλευρά εκπροσωπείται από τον επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, Kyrill Budanov, ενώ η ρωσική από τον διαπραγματευτή Kirill Dmitriev και τον επικεφαλής της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας Igor Kostyukov.
Τα χαρτιά που φέρουν μαζί τους οι διαπραγματευτές περιλαμβάνουν τα τέσσερα έγγραφα που αναλύθηκαν παραπάνω.
Όπως επισημαίνει ο Plenkovic, η πρόταση - κλειδί αφορά την παραχώρηση του Donbass.
Η ουκρανική ηγεσία καλείται να αποφασίσει μεταξύ μιας «θεωρητικής ειρήνης» και της πιθανότητας νέων, καταστροφικών επιθέσεων.
Ο Zelensky σύμφωνα με δημοσιεύματα, παρέμεινε για μία ώρα σε συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos.
Οι συζητήσεις δεν οδήγησαν σε υπογραφή, αλλά υπογράμμισαν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο «τελευταίο μίλι».
Η αλήθεια είναι ότι το τελικό βήμα παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνο και δυσεπίλυτο.
Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν δύο ημέρες και εντάσσονται στις προσπάθειες ενίσχυσης του διαλόγου και εξεύρεσης πολιτικών λύσεων στην κρίση.
Η πρώτη συνάντηση της τριμερούς ομάδας εργασίας αφορά σε θέματα ασφάλειας και συμμετέχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις τρεις χώρες.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Fyodor Lukyanov, κύριο θέμα των συζητήσεων θα είναι τα περιφερειακά ζητήματα, ωστόσο για τη Ρωσία η ουσία δεν είναι η εδαφική διευθέτηση, αλλά οι εγγυήσεις ασφάλειας. 
corriere_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης