Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Biden με κυρώσεις και Nord Stream 2 αν υπάρξει κλιμάκωση - Εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί προς ανατολάς ζήτησε o Putin

Προειδοποίηση Biden με κυρώσεις και Nord Stream 2 αν υπάρξει κλιμάκωση - Εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί προς ανατολάς ζήτησε o Putin

Ρωσία-ΗΠΑ: Εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί προς ανατολάς ζήτησε η Μόσχα 

Σχετικά Άρθρα

(Upd 4) Ο πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογο του V. Putin ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θα αντιδράσουν με ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη των δύο ηγετών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε εξάλλου την βαθιά του ανησυχία και την ανησυχία των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη για την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Επανέλαβε την υποστήριξη του στην εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση και επιστροφή στη διπλωματία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε «υποσχέσεις» ούτε έκανε «παραχωρήσεις» απέναντι στα αιτήματα του Ρώσου ομολόγου του, ο οποίος ήθελε κυρίως να κλείσει το ΝΑΤΟ την πόρτα του στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου J. Salivan.
Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να μπορεί «να επιλέξει ελεύθερα» με ποιον θα συνεργαστεί, ανέφερε ο Salivanστη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη δίωρη βιντεοκλήση μεταξύ του Biden και του Putinν.Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream-2 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «μοχλός» για να αποτραπεί μια επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Σε ό,τι αφορά τον Nord Stream-2, το γεγονός είναι ότι δεν ρέει επί του παρόντος φυσικό αέριο από τον αγωγό, που σημαίνει ότι δεν λειτουργεί, που σημαίνει ότι δεν είναι μοχλός πίεσης του Putin.
Πράγματι, είναι ένας μοχλός για τη Δύση, επειδή αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να δει να ρέει φυσικό αέριο σε αυτόν τον αγωγό, ίσως δεν θέλει να αναλάβει το ρίσκο να εισβάλει στην Ουκρανία», σχολίασε.
Ο Salivan επισήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι ο Putin έχει λάβει κάποια απόφαση αναφορικά με την Ουκρανία.
«Αυτό που έκανε σήμερα ο Μπάιντεν ήταν να του παρουσιάσει ξεκάθαρα τις συνέπειες, εάν επιλέξει» την κλιμάκωση, πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι στην περίπτωση μιας εισβολής, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα παράσχουν αμυντική βοήθεια στο Κίεβο και θα απαντήσουν με «ισχυρές οικονομικές κυρώσεις».
Η Ουάσινγκτον θα εξετάσει επίσης την πιθανότητα παροχής βοήθειας στους εταίρους της στο ανατολικό μέτωπο, στην περίπτωση μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο, τον V. Zelensky, την Πέμπτη.
«Εγγυήσεις» για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο ο Ρώσος ομόλογός του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διώρη συνομιλία που είχαν σήμερα το απόγευμα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Το ΝΑΤΟ κάνει επικίνδυνες απόπειρες να χρησιμοποιήσει το ουκρανικό έδαφος και να αναπτύξει το στρατιωτικό δυναμικό του στα σύνορά μας, για αυτό η Ρωσία ενδιαφέρεται σοβαρά να λάβει ασφαλείς εγγυήσεις που θα αποκλείουν τη διεύρυνση» του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Η Μόσχα χαρακτήρισε «ειλικρινή και επαγγελματική» τ
ην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο προέδρων οι οποίοι «λαμβάνοντας υπόψη την ειδική ευθύνη τους για τη διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας θα συνεχίσουν τον διάλογο και τις αναγκαίες επαφές».
Ο Biden, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, αναφέρθηκε στις «υποτιθέμενα απειλητικές κινήσεις των Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία»
και περιέγραψε τις κυρώσεις που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν στην περίπτωση που κλιμακωθεί η κατάσταση, συνεχίζει η ανακοίνωση.
Από την πλευρά του, ο Putin εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για τις «προκλητικές ενέργειες» του Κιέβου στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.
Και οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι η συνεργασία των χωρών τους δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και ο Πούτιν πρότεινε στον Μπάιντεν να αρθούν οι περιορισμοί στη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών τους.
Αναφέρθηκαν επίσης στη συμμαχία τους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τόνισαν ότι οι θυσίες που έγιναν τότε δεν πρέπει να ξεχαστούν και εκείνη η σχέση θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για την οικοδόμηση των επαφών τους.
Biden και Putin εξέφρασαν τέλος την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που ξανάρχισαν στη Βιέννη στα τέλη Νοεμβρίου, θα οδηγήσουν σε λύσεις αποδεκτές από όλους.
Οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που πραγματοποιήθηκαν, μέσω βιτνεοδιάσκεψης, ολοκληρώθηκαν περίπου στις 19.10 ώρα Ελλάδος, αφού κράτησαν περισσότερο από δύο ώρες, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.
Οι συνομιλίες άρχισαν στις 17.08 ώρα Ελλάδος, με τον Ρώσο πρόεδρο να βρίσκεται στο Σότσι και τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον.
Κατά την έναρξη των συνομιλιών οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χαιρετισμούς, και ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα για μια συνάντησης δια ζώσης με τον Ρώσο πρόεδρο.
Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας, τις διμερείς σχέσεις καθώς και θέματα περιφερειακής ασφάλειας μεταξύ των οποίων και την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με την χρήση προστατευμένης γραμμής βιντεοκλήσης, η προορίζεται για την επικοινωνία των δύο ηγετών και η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πριν από τη βιντεοδιάσκεψη, ότι ο Biden  θα πει στον Putin  ότι η Ρωσία και οι τράπεζές της θα μπορούσαν να πληγούν από τις πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα, αν εισβάλει στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο
το οποίο δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι δεν αναμένει κάποια πρόοδο στις συνομιλίες αυτές, έχει διαψεύσει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία και έχει δηλώσει ότι η παρουσία των στρατευμάτων του κοντά στα σύνορα με ην Ουκρανία είναι καθαρά αμυντική.

Με κυρώσεις απειλεί ο Biden

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ προειδοποιούν με οικονομικές κυρώσεις και δηλώνουν έτοιμες να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην ανατολική Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία.
Αμερικάνος αξιωματούχος υποστήριξε πως ο Biden θα προειδοποιήσει τον Putin ότι θα επιβληθούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που εισβάλλει στη Ρωσία.
«Ο Πρόεδρος θα καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλο κόστος εφόσον η Ρωσία επιλέξει να προχωρήσει, αλλά θα κάνει επίσης σαφές ότι μπορεί να υπάρξει ένας αποτελεσματικός δρόμος μέσω της διπλωματίας» τόνισε ο Αμερικάνος αξιωματούχος
Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση Biden έχει συζητήσει σειρά κυρώσεων που στοχεύουν στο στενό κύκλο του προέδρου Putin, αλλά ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ενώ έχει εξεταστεί και το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά ρωσικών τραπεζών και κυρίως της δυνατότητας τους να μετατρέψουν ρούβλια σε δολάρια και άλλα νομίσματα.

Άξονας Δύσης

Ο Biden συνομίλησε χθες Δευτέρα 6/12 με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Mario Draghi και με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson.
Κατόπιν των συνομιλιών αυτών, οι Δυτικοί ηγέτες κάλεσαν τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση με την Ουκρανία και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της λεγόμενης διάταξης «της Νορμανδίας», δηλαδή με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ διεμήνυσαν την αποφασιστικότητα τους στο σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από την προεδρία της Γαλλίας, «οι ηγέτες εξέφρασαν τη δέσμευση τους να δράσουν για να προασπίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Εγγυήσεις ζητά ο Putin

Η Ρωσία όχι μόνο απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο της εισβολής, αλλά κατηγορεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι εξαπλώνονται ανατολικότερα, απειλώντας την ασφάλεια της Ρωσίας.
Κατά τη σημερινή συνάντηση ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin θα ζητήσει νομικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι δεν θα διευρύνει ανατολικότερα την παρουσία του και ότι δεν θα αναπτύξει συγκεκριμένα είδη όπλων σε κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας, που είναι κοντά στη Ρωσία.
Είναι αρκετά πιθανό ο Putin να ζητήσει συνάντηση με τον Biden και μια Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας προκειμένου να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν τα καίριας σημασίας διμερή αλλά και διεθνή ζητήματα.
66.webp
Έχει βάση το σενάριο της ρωσικής εισβολής;

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι κατά πόσο υπάρχει ο κίνδυνος μιας νέας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανάλογης με αυτήν που έγινε στην Κριμαία το 2014.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως εάν πράγματι η Μόσχα ήθελε να εισβάλει στην Ουκρανία, προφανώς θα επιχειρούσε να το κάνει με μια σχετική διακριτικότητα προκειμένου να αιφνιδιάσει τόσο την Ουκρανία όσο και τη Δύση.
Εάν επίσης ήθελε να κάνει μια επίδειξη δύναμης ενόψει της επικείμενης επίθεσης της, τότε θα έπρεπε να είχε δρομολογήσει περισσότερες ένοπλες δυνάμεις και να είχε φροντίσει για την αεράμυνα της, κάτι που δεν έχει συμβεί.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως ο στρατός της Ουκρανίας έχει ενισχυθεί κατά πολύ σε σχέση με το 2014, άρα μια εισβολή θα είχε τεράστιο κόστος, οικονομικό και σε ανθρώπινες ζωές για τη Ρωσία, ενώ θα ήταν και πολιτικά ριψοκίνδυνο για τον Putin, ο οποίος δεν είναι πλέον και όσο δημοφιλής στο εσωτερικό της Ρωσίας κάποτε.
Και αν η εισβολή του 2014 έγινε σε μια περιοχή που είχε έντονο φιλορωσικό στοιχείο, αυτή τη φορά συνεπάγεται πως η Ρωσία θα πρέπει να πολεμήσει σε εχθρικό για αυτήν έδαφος.
Από την άλλη, τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης είναι ελάχιστα, μια και η Ρωσία ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει την έγκριση από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές για τον αγωγό φυσικού αερίου NordStream 2 (που παρακάμπτει την Ουκρανία), κάτι που θα τιναζόταν στον αέρα σε περίπτωση εισβολής, ενώ το σημερινό αδιέξοδο στην ουκρανική κρίση ικανοποιεί τους σχεδιασμούς της Μόσχας που θέλουν την Ουκρανία να μένει μακριά από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
99.png

Που το πάει η Μόσχα;

Συνεπώς, το ερώτημα είναι γιατί η Ρωσία συγκεντρώνει ισχυρό στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία και ποιος είναι ο απώτερος στόχος της.
Η Μόσχα υποστηρίζει πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» της όσον αφορά την ασφάλεια της τόσο στα δυτικά της σύνορα με την Ουκρανία όσο και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ανησυχία προκάλεσε και η πρόσφατη επαναδραστηριοποίηση μιας μονάδας πυροβολικού των ΗΠΑ στη Γερμανία, η οποία θα μπορεί να φέρει τον υπερηχητικό πύραυλο Dark Eagle, τον οποίο η Ρωσία θεωρεί απειλή.
Δεδομένης της σημερινής κατάστασης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει κάποια βελτίωση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.
Αυτό που θέλει ο Putin είναι μια συνάντηση με τον Biden και η συγκέντρωση στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα με την Ουκρανία έστρωσε το δρόμο για αυτήν τη διπλωματική διαπραγμάτευση.
Ο Putin θα ζητήσει από τον Biden να υπάρξουν εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι θα περιορίσει τη στήριξη του στην Ουκρανία και ότι θα σταματήσει την επέκταση του στα ανατολικά.
Πρόκειται για απαιτήσεις που δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές από τη Δύση.
Ο Putin το γνωρίζει αυτό, αλλά η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας και ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει στην περιοχή.
Πάντως, η μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας ενισχύει τον κίνδυνο να γίνει κάποιο λάθος ή και ατύχημα που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν τυχαίο πόλεμο στο κατώφλι της Ευρώπης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης