Τελευταία Νέα
Speculator

Σύγκρουση συμφερόντων για τον νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου Oικονομικών Νικόλαο Κουλοχέρη

Σύγκρουση συμφερόντων για τον νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου Oικονομικών Νικόλαο Κουλοχέρη
Σύμφωνα με το άρθρο 70 του νόμου για το επιτελικό κράτος … τα πρόσωπα που διορίζονται σε θέση γενικού γραμματέα αναστέλλεται αυτοδικαίως η άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας
Σχετικά Άρθρα

Ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων προκύπτει για τον νέο γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Νικόλαο Κουλοχέρη, ο οποίος αντικατέστησε τον Χρήστο Τριαντόπουλο.

Ν.4389/16- ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.

Όπως προκύπτει από τον ν. 4389/2016 μία από τις βασικότερες αρμοδιότητες του νέου γενικού γραμματέα αποτελεί και η εποπτεία της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε», το οποίο στην Γενική Συνέλευση εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών.
Επιπλέον, η Γενική́ Συνέλευση της Εταιρείας είναι αρμόδια να αποφασίζει επί των θεμάτων που αναφέρονται κατωτέρω:
α. Εγκρίνει, κατόπιν πρότασης του Διοικητικού́ Συμβουλίου της, το στρατηγικό́ σχέδιο της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της, πλην:
αα) του ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με τα περιουσιακά́ στοιχεία τα οποία είναι προς ιδιωτικοποίηση κατά́ τη θέση σε ισχύ́ του παρόντος νόμου
και ββ) του ΤΧΣ. Το εν λόγω στρατηγικό́ σχέδιο περιλαμβάνει τους όποιους στόχους αξιοποίησης ή ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας βάσει γενικών στρατηγικών κατευθύνσεων που παρέχονται από́ τον Υπουργό́ Οικονομικών …….

Ν. 4622/2019 Επιτελικό Κράτος

Σύμφωνα με το άρθρο 70 του νόμου για το επιτελικό κράτος … τα πρόσωπα που διορίζονται σε θέση γενικού γραμματέα αναστέλλεται αυτοδικαίως η άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και δημοσίου λειτουργήματος ή καθηκόντων σε οποιαδήποτε θέση στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα του Δημοσίου Τομέα…
Επίσης δεν επιτρέπεται να συνάπτουν οποιασδήποτε μορφής σύμβαση με το Δημόσιο ή άλλα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου Τομέα, από την οποία γεννάται οποιοδήποτε όφελος υπέρ αυτών ή τρίτων.
Η ως άνω απαγόρευση ισχύει και για συζύγους ή συμβιούντες κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 4356/ 2015, καθώς και για τα προστατευόμενα τέκνα αυτών, για συμβάσεις που συνάπτονται με τον φορέα στον οποίο τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ασκούν καθήκοντα, καθώς και με τους εποπτευόμενους από αυτόν φορείς του δημοσίου.
Η απαγόρευση της παρούσας παραγράφου ισχύει και για οποιασδήποτε μορφής εταιρεία ή επιχείρηση, στην οποία τα πρόσωπα αυτά συμμετέχουν ως κύριος μέτοχος ή ως ομόρρυθμος, ετερόρρυθμος ή περιορισμένης ευθύνης εταίρος ή διατηρούν την ιδιότητα ανώτατου διοικητικού στελέχους.
Τα ανωτέρω μάλλον δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για τον Υπουργό Οικονομικών μιας και ο κ. Κουλοχέρης ήταν διαχειριστής στην δικηγορική εταιρεία Μαχάς & Συνεργάτες,η οποία φαίνεται να έπαιρνε και να συνεχίζει να παίρνει δουλειές από το ΤΑΙΠΕΔ κι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η φωτογραφία του νέου γενικού γραμματέα και το βιογραφικό του να φιγουράρει ακόμα και σήμερα στην κεντρική σελίδα της εταιρείας.
φδδδσ.JPG
Συγκεκριμένα το εν λόγω γραφείο συμφερόντων των γενικού γραμματέα είναι μεταξύ των τριών που έχουν αναλάβει να τρέξουν τις νομικές διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ .

Πέραν του ηθικού ζητήματος για τον κύριο Γενικό Γραμματέα του Υπ.Οικ υπάρχει και ζήτημα εφαρμογής της νομοθεσίας καθώς υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ εταιρείας επιρροής του και συμφερόντων του-ακόμη και αν τυπικά προσωρινά όπως λέει δεν συμμετέχει σε αυτήν-καθώς όπως αποδεικνύεται από τη μια εποπτεύει την ΕΕΣΥΠ και από την άλλη η ΕΕΣΥΠ δίνει δουλειές στην εταιρία συμφερόντων του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κουλοχέρης προεδρεύει και στην Επιτροπής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες όπου θα ηγηθεί στην αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά τους ξεπλύματος χρήματος.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης