Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING για Ελλάδα: Ανάπτυξη +3,7% το 2022 και +3% το 2023, αλλά το «βουνό» του Συμφώνου Σταθερότητας θα παραμείνει

ING για Ελλάδα: Ανάπτυξη +3,7% το 2022 και +3% το 2023, αλλά το «βουνό» του Συμφώνου Σταθερότητας θα παραμείνει
Δεδομένο είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να ανέβει ένα δημοσιονομικό βουνό
Σχετικά Άρθρα

Ανάπτυξη +6,5% το 2021, +3,7% το 2022 και +3% το 2023 εκτιμά για την Ελλάδα η επενδυτική εταιρεία ING, που θεωρεί ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να αισιοδοξούν υπερβολικά σε σχέση με το ζήτημα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο ορίζει χρέος στο 60% του ΑΕΠ, έλλειμμα 3% και πληθωρισμό στο 2%.
Το προβλεπόμενο από τη Συνθήκη ανώτατο όριο δημόσιου χρέους μάλλον θα παραμείνει αλλά ως απώτερος στόχος.
Ειδάλλως χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία έχει χρέος πάνω από το 200% του ΑΕΠ της, θα πρέπει να παραμείνουν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για πολλά χρόνια.
Δεδομένο είναι πως η χώρα, άμα τη επιστροφή της στην κανονικότητα, αφού παρέλθει η πανδημική κρίση του κορωνοϊού, θα έχει να ανέβει ένα δημοσιονομικό «βουνό».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του πληθωρισμού, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 0,6% το 2021, στο 2,6% το 2022 και στο 1,3% - δείγμα ότι η οικονομία δεν «θερμαίνεται»...

Ως έχει το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η πολυαναμενόμενη συζήτηση για την αναθεώρηση και, συγχρόνως, τον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών κανόνων στο πλαίσιο της ευρωζώνης θα αποκτήσει δυναμική το β’ εξάμηνο του έτους, μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.
Η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για ορισμένες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές σε ό,τι αφορά το αίτημα για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, ωστόσο, σύμφωνα με την ING, πρέπει να τηρείται μια στάση συγκρατημένης αισιοδοξίας.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί «συμμαχίες» που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν έναν νέο οδικό οικονομικό χάρτη.
Με άλλα λόγια δεν αναμένεται να υπάρξουν ποσοτικές αλλαγές στους στόχους του Συμφώνου.
Πιο πιθανό, όπως αναφέρει η ING, είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ρεαλιστική ad hoc στροφή για κάθε χώρα - ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες για επενδύσεις και χρηματοδότηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο.
Σε κάθε περίπτωση, η λιτότητα… θα πάρει αναβολή μέχρι το 2023.
1_176.JPG
Αναμένεται αύξηση των μισθών για το 2022

Η πανδημία «σκότωσε» τις αυξήσεις στους μισθούς που υπήρξαν το 2019, με αποτέλεσμα να πέσουν σε ιστορικό χαμηλό το γ’ τρίμηνο του 2021.
Ωστόσο, αυτή η κατάσταση σταματά η εδώ... αναφέρει η ING
H έλλειψη εργατικού δυναμικού έχει βελτιώσει τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων
Επίσης, η αύξηση στις πληθωριστικές πιέσεις οδηγούν σε υψηλότερες μισθολογικές απαιτήσεις, ενώ και τα κράτη μέλη της ΕΕ ετοιμάζονται για τιμαριθμικές αναπροσαρμογές.
Τέλος, τα ισχυρά κέρδη δίνουν περιθώριο στις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς.
Ομολογουμένως, η ισχύς των συνδικάτων έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια και οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι μεγάλες ως προς τις πιέσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν το μέσο άλμα των ονομαστικών μισθών.
Όμως, αναμένεται αύξηση στο 3%-3,5% το 2022, που είναι πάνω από το ανώτατο όριο που παρατηρήθηκε το 2019.

Ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από το 2%, αλλά ο μεσοπρόθεσμος στόχος της ΕΚΤ θα επιτευχθεί

Η ING συμφωνεί με την ΕΚΤ ότι η βελτίωση της κατάστασης στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η ευνοϊκότερη επίδραση βάσης για τις τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να ωθήσουν τον πληθωρισμό στο 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Ωστόσο, το παραγωγικό κενό στην ευρωζώνη θα γίνει θετικό το επόμενο έτος και θα αυξηθεί σημαντικά από το 2023 και έπειτα.
Σε αυτό το περιβάλλον οι μισθοί θα αυξηθούν πιο γρήγορα ενώ θα εμφανιστούν πιέσεις τιμών λόγω της ζήτησης.
Επιπλέον, η πράσινη μετάβαση θα οδηγήσει, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, σε διαρθρωτικά υψηλότερες τιμές ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898