Διεθνή

Προετοιμάζει (;) πράγματι η Ρωσία μια εισβολή στην Ουκρανία - Τα σχέδια Putin και ο ρόλος των ΗΠΑ

Προετοιμάζει (;) πράγματι η Ρωσία μια εισβολή στην Ουκρανία - Τα σχέδια Putin και ο ρόλος των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του υποστηρίζουν εδώ και εβδομάδες ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας με προοπτική μια ενδεχόμενη εισβολή.
Η Μόσχα διαψεύδει πως σχεδιάζει κάτι τέτοιο.
Ακολουθούν πέντε ερωτήσεις για να γίνει καλύτερα κατανοητή αυτή η κρίση.

Τι συμβαίνει επί του πεδίου;

Στο τέλος Οκτωβρίου άρχισαν να κυκλοφορούν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστηριζόταν ότι έδειχναν κινήσεις στρατευμάτων, αρμάτων και άλλων βαρέων ρωσικών όπλων προς την κατεύθυνση των ουκρανικών συνόρων.
Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει τότε πως η Ρωσία ανέπτυξε εκεί περίπου 115.000 στρατιωτικούς.
Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του κατηγορούν τη Μόσχα ότι προμηθεύει με στρατεύματα και όπλα τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας αφότου ξέσπασε η ένοπλη σύγκρουση σ' αυτή τη ζώνη το 2014, λίγο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Οι κατηγορίες αυτές απορρίπτονται κατηγορηματικά από το Κρεμλίνο.
Στις 11 Νοεμβρίου, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών A. Blinken δήλωσε πως η Ουάσινγκτον έχει «σοβαρές ανησυχίες για τις ασυνήθιστες στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας» σ' αυτή τη ζώνη.

Γιατί τώρα;

Στο παρελθόν η Ρωσία είχε και πάλι συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, ιδιαίτερα τον Απρίλιο, όταν περίπου 100.000 στρατιωτικοί είχαν αναπτυχθεί εκεί.
Η Μόσχα διαβεβαίωσε ότι τα απέσυρε λίγο μετά την ανακοίνωση για την πρώτη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στο ρώσο πρόεδρο Putin και τον αμερικανό ομόλογό του Biden.
Ορισμένοι αναλυτές είχαν υποστηρίξει τότε πως η Ρωσία έκανε επίδειξη δύναμης για να βρεθεί σε θέση ισχύος καθώς πλησίαζε αυτή η συνάντηση.
Καθώς η Μόσχα και η Ουάσινγκτον συζητούν αυτή τη στιγμή για τη διοργάνωση μιας νέας συνάντησης κορυφής των Putin και Biden, ειδικοί εκτιμούν πως η Ρωσία μπορεί να καταφύγει στην ίδια τακτική.
Άλλοι υποστηρίζουν πως η Ρωσία είδε με πολύ στραβό μάτι τη χρησιμοποίηση στα τέλη Οκτωβρίου από την Ουκρανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατασκευασμένων στην Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, και στέλνει έτσι μια προειδοποίηση.

Τι θέλει ο Putin;

Ο Putin κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα τη Δύση ότι υποθάλπει τις εντάσεις με στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα και με την παράδοση σύγχρονων όπλων στο Κίεβο, ενώ προειδοποίησε κατά της παραβίασης κόκκινων γραμμών.
Κάλεσε για διαπραγματεύσεις με τη Δύση ώστε να λάβει «νομικές εγγυήσεις» κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
Η Ρωσία δεν θέλει να ενταχθεί το Κίεβο στον οργανισμό αυτό, τον οποίο αντιλαμβάνεται ως απειλή. Σε μακροσκελές άρθρο του, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, ο Putin κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι καλλιεργούν αντιρωσικά αισθήματα στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι «ένας και μόνο λαός», έγραψε υπογραμμίζοντας τους «πνευματικούς, ανθρώπινους, πολιτισμικούς δεσμούς» που «έχουν εξυφανθεί εδώ και αιώνες».
«Και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τα ιστορικά εδάφη μας και οι άνθρωποι που είναι κοντά μας και που ζουν εκεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας», προειδοποίησε.

Πώς αντιδρούν οι Δυτικοί;

Ο Blinken έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τη Μόσχα εναντίον μιας επέμβασης.
Το Λονδίνο, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν διατυπώσει παρόμοιες προειδοποιήσεις.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα το Κίεβο ότι έχει συγκεντρώσει 125.000 στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών S. Lavrov τόνισε πως δεν αποκλείει"»το καθεστώς του Κιέβου να ξεκινήσει μια στρατιωτική περιπέτεια» εναντίον της Ρωσίας.
DD-MAP-RUSSIAN-INVASION-UKRAINE-comp-v2-1.webp
Πόσες είναι οι πιθανότητες μιας εισβολής;

Η Ρωσία χαρακτήρισε «υστερία» τις κατηγορίες σε βάρος της, με τον Putin να υπογραμμίζει αυτή την εβδομάδα πως την άνοιξη δεν έγινε καμιά εισβολή, παρόλο που εκφράζονταν παρόμοιες ανησυχίες.
Ο A. Baunov αναλυτής στο Κέντρο Κάρνεγκι της Μόσχας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως θα μπορούσε «δύσκολα να φανταστεί μια εισβολή χωρίς λόγο».
Το 2008, ο ρωσικός στρατός έσπευσε σε βοήθεια των αυτονομιστών της γεωργιανής δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας έπειτα από μια στρατιωτική επέμβαση της Γεωργίας, πρόεδρος της οποίας ήταν τότε ο M. Saakasvili. Μέσα σε πέντε ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τρέψει σε φυγή τον γεωργιανό στρατό.
Στα τέλη Νοεμβρίου, η ρωσική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών (SVR) συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία με εκείνη του 2008 στη Γεωργία και κάλεσε τον Zelensky να μην κάνει το ίδιο λάθος με τον Saakasvili.
«Αυτό του κόστισε ακριβά», υπενθύμισε η SVR.
VP-MAP-RUSSIAN-WAR-FEARS-NEW-NOV-14-1.webp
Pescov (Κρεμλίνο): Η επιθυμία της Ουκρανίας να ανακτήσει την Κριμαία αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία

Το Κρεμλίνο αντιλαμβάνεται τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου V. Zelensky, ότι η επιστροφή της Κριμαίας πρέπει να αποτελεί στόχο της Ουκρανίας, ως άμεση απειλή κατά της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, D. Pescov, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Ο Zelensky δήλωσε χθες ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου ότι η απελευθέρωση της Κριμαίας αποτελεί στόχο μιας εθνικής φιλοσοφίας.
«Μια τέτοια διατύπωση σημαίνει ότι το καθεστώς του Κιέβου έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα. περιλαμβανομένης της βίας, για να καταπατήσει το ρωσικό έδαφος», εκτίμησε ο Pescov.
Καταγγέλλοντας «την επιθετική ρητορική» των ουκρανικών αρχών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι φοβάται πως θα υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία έλαβε χώρα το 2014.
Από το 2014 μαίνονται μάχες στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ του στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι.
Οι μάχες έχουν μειωθεί μετά την υπογραφή ειρηνευτικών συμφωνιών το 2015, όμως τακτικά ξεσπούν σποραδικές συγκρούσεις.
Ο Pescov εκτίμησε ότι «η πιθανότητα μιας στρατιωτικής κίνησης» από την πλευρά του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία «παραμένει υψηλή».
«Παρατηρούμε όξυνση της έντασης των προκλητικών ενεργειών στη ζώνη επαφής», τόνισε.
«Είναι ένα ζήτημα που μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία», συνέχισε κατηγορώντας το Μινσκ ότι δεν σέβεται τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ του 2015, το πολιτικό σκέλος των οποίων δεν έχει εφαρμοστεί.
Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών S. Lavrov δήλωσε σήμερα στον Αμερικανό ομόλογό του A. Blinken πως ο πρόεδρος V. Putin έχει κάνει σαφές πως η Μόσχα δεν θέλει μια νέα σύγκρουση σε σχέση με την Ουκρανία παρά τις εντάσεις που αυξάνονται στην περιοχή.
Ο Blinken, από την πλευρά του, δήλωσε κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον Λαβρόφ στο περιθώριο μιας συνόδου του ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» αν εξακολουθήσει την αντιπαράθεση με την Ουκρανία και ζήτησε να υπάρξουν αποκλιμάκωση και διπλωματία.
«Ανησυχούμε βαθιά για τα σχέδια της Ρωσίας με προοπτική μια νέα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Blinken απευθυνόμενος στο Ρώσο ομόλογό του στη διάρκεια του τεταμένου τετ-α-τετ τους στη Σουηδία.
Capture_137.JPG
Η Ρωσία ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών Ουκρανών κατασκόπων

Οι ρώσικες υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τρεις Ουκρανούς κατασκόπους, ο ένας εκ των οποίων ετοίμαζε επίθεση με εκρηκτικά, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Η FSB δεν διευκρίνισε σε ποιες περιοχές ή πότε συνελήφθησαν οι Ουκρανοί που φέρονται να είναι κατάσκοποι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, δύο μεταξύ των προσώπων αυτών «έφθασαν στη Ρωσία για να συλλέξουν πληροφορίες και να καταγράψουν με φωτογραφίες και βίντεο εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας και υποδομές μεταφορών».
«Ένα κοντόκανο όπλο και ένα αυτόματο όπλο, καθώς και εξοπλισμός ατομικής προστασίας, βρέθηκαν στο όχημα που χρησιμοποιούσαν», ανέφεραν οι υπηρεσίες ασφαλείας.
Σύμφωνα με την FSB, αυτοί οι δύο άνδρες «ομολόγησαν ότι είχαν στρατολογηθεί» από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας (SBU), με αντάλλαγμα 10.000 δολάρια.
Ο τρίτος ύποπτος "συνελήφθη επ’ αυτοφώρω με μέσα καταστροφής ενώ πήγαινε στον χώρο του εγκλήματος".
Σύμφωνα με την FSB, αυτός ο τελευταίος συνελήφθη με δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς με ισχύ που ισοδυναμεί με 1,5 κιλό TNT.
Η FSB ανακοίνωσε επίσης την καταδίκη, σε άλλη υπόθεση, ενός αξιωματικού που φέρεται να ανήκει στις υπηρεσίες πληροφοριών του ουκρανικού στρατού σε εξίμισι χρόνια κάθειρξης από ρωσικό δικαστήριο.
Αυτός ο φερόμενος ως πράκτορας, που συνελήφθη τον Ιούλιο, κρίθηκε ένοχος για το ότι είχε συντονίσει την ετοιμασία και την εποπτεία μιας ομάδας δολιοφθοράς που εστάλη σε ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία».
Η Ρωσία ανακοινώνει τακτικά τη σύλληψη προσώπων που παρουσιάζει ως κατασκόπους ή δολιοφθορείς που εργάζονται για την Ουκρανία, κυρίως στην Κριμαία, χερσόνησο που προσάρτησε το 2014.
Οι συλλήψεις που ανακοινώθηκαν σήμερα έγιναν γνωστές εν μέσω έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με το Κίεβο να εκφράζει φόβους για επικείμενη εισβολή ενώ η Μόσχα κατηγορείται ότι έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης