Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στην Ελλάδα η Omicron - Στους 4 μήνες η γ' δόση - Ναι στον εμβολιασμό των 5 -11 ετών - Με αρνητικό PCR βεβαίωση νόσησης

Στην Ελλάδα η Omicron - Στους 4 μήνες η γ' δόση - Ναι στον εμβολιασμό των 5 -11 ετών - Με αρνητικό PCR βεβαίωση νόσησης
Αύξηση καταγράφει ο ρυθμός των εμβολιασμών, στο βαθύ κόκκινο η μισή Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

(upd9) Το πρώτο κρούσμα της παράλλαξης Omicron καταγράφηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά, τη στιγμή που υπάρχει έντονη αγωνία και ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ενόψει των Χριστουγέννων αλλά και της νέας παράλλαξης, η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό για τη μεταδοτικότητά της και για το εάν διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων.
Το πρώτο κρούσμα της Omicron
ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης κατά τη συνέντευξη του για τις λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα προβλέπεται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών.
Όπως είπε ο κ.Πλεύρης, πρόκειται για νεαρό Έλληνα που ήρθε στις 26 Νοεμβρίου στην Ελλάδα από τη Νότια Αφρική και συγκεκριμένα από το Γιοχάνεσμπουργκ όπου και διαμένει μόνιμα,
ενώ ανέφερε ότι έχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα και ότι γίνεται λεπτομερής ιχνηλάτηση των επαφών του.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτη, ο εν λόγω πολίτης έκανε στις 26/11 rapid test στο αεροδρόμιο που ήταν αρνητικό, την επόμενη ημέρα είχε ήπια συμπτώματα, επανέλαβε τα rapid test έως τις 29/11, όταν και το test βγήκε θετικό, κάτι που επιβεβαίωσε και το μοριακό.
«Προχωρήσαμε σε έλεγχο για τα γονίδια και σήμερα το πρωί επιβεβαιώσαμε πως είναι κρούσμα της μετάλλαξης Omicron», είπε ο κ. Ζαούτης, ο οποίος υποστήριξε ότι το κρούσμα βρίσκεται στην Κρήτη, εξακολουθεί να έχει ήπια συμπτώματα και είναι σε καραντίνα όπως και όλες του οι επαφές.
Όπως έγινε γνωστό, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα γνωρίζουμε εάν υπάρξει κάποια άλλη μόλυνση.

Στους 4 μήνες η αναμνηστική

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως είναι υπό συζήτηση η χορήγηση της γ' δόσης  να γίνεται στους 4 μήνες από 6 μήνες που είναι έως σήμερα, ενώ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους είπε πως θα υπάρξει και επίσημη απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμού εντός των επόμενων ημερών
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών άναψε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών και ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει μόλις έχουμε τα εμβόλια, κάτι που αναμένεται να γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως πιστοποιητικό νόσησης θα χορηγείται στο εξής μόνο μετά από σχετική διάγνωση με μοριακό τεστ (PCR).

Δεν αλλάζει το αφήγημα

Πάντως και μέχρι στιγμής, το αφήγημα της κυβέρνησης παραμένει σταθερό.
Η χώρα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ένα νέο lockdown ενώ τα όποια νέα περιοριστικά μέτρα δεν θα αφορούν τους εμβολιασμένους πολίτες, παρά μόνο όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.
Παρά τις αντιδράσεις για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, από την κυβέρνηση διατυπώνεται ικανοποίηση για τον ρυθμό των εμβολιασμών στους ανθρώπους της εν λόγω ηλικιακής ομάδας, καθώς όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέσα σε μια ημέρα από την ανακοίνωση των μέτρων, σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως αν εμβολιαστούν οι περισσότεροι από τους περίπου 500.000 ανεμβολίαστους άνω των 60, θα αλλάξει άρδην η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που διασωληνώνονται και καταλήγουν στις ΜΕΘ.
Πέρα όμως από αυτό το μέτρο, που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, οι επιστήμονες ζητούν να ληφθούν και περαιτέρω μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων, όπως περισσότερα τεστ σε εμβολιασμένους και μη πολίτες, περισσότερα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, επαναφορά της μάσκας για όλους και παντού έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα του αυξημένου συγχρωτισμού που θα υπάρξει, ενώ νέα μέτρα θα υπάρξουν και στα διάφορα θεματικά πάρκα για τα Χριστούγεννα, με τους επιστήμονες να εισηγούνται να επιτρέπεται η παρουσία μόνο εμβολιασμένων εργαζομένων και πελατών.
Είναι χαρακτηριστικό πως 26 περιοχές της Ελλάδας είναι σε βαθύ κόκκινο, αν και οι ειδικοί εκτιμούν πως η επιδημία φαίνεται σταθεροποιείται τουλάχιστον όσον αφορά τα κρούσματα, προειδοποιώντας πάντως πως η πίεση με τους διασωληνωμένους και τους θανάτους θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
777777777.JPG
Τι ανακοίνωσε ο Πλεύρης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών


Το πλήρες πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού στους πολίτες άνω των 60 ετών παρουσίασε κατά τη σχετική συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε, έως τις 16 Ιανουαρίου, όσοι είναι άνω των 60 ετών, θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, για να μην τους επιβληθεί το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ.
Ο κ.Πλεύρης υποστήριξε ότι θα συσταθούν επιτροπές για να εξετάσουν αιτήσεις που δικαιολογούν λόγους υγείας προκειμένου να μην εμβολιαστεί κάποιος πολίτης και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για τις αιτήσεις εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το πώς θα εξεταστούν.
Εφόσον κάποιος πολίτης άνω των 60 δεν εμβολιαστεί θα του επιβάλλεται για κάθε μήνα διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.
Μόνο αν προβεί στην πρώτη δόση έως 16 Ιανουαρίου δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο.
Σημειώνεται πως η διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή δίνει μάλιστα τη δυνατότητα επέκτασης του μέτρου σε όσους γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά.

Self test για όλους

Επίσης ο κ.Πλεύρης αναφέρθηκε στα self test που θα μπορούν να κάνουν όλοι οι ενήλικες πολίτες ενόψει των γιορτών.
Το πρώτο self test θα δοθεί την εβδομάδα από 6 έως 11 Δεκεμβρίου ενώ ένα ακόμα θα διατεθεί την εβδομάδα μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.
Συστήνεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων να γίνονται επιπλέον τεστ.
«Είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες σε αυτόν τον μεγάλο διαγνωστικό έλεγχο.
Μόνο έτσι όσοι εντοπιστούν θετικοί στον κορωνοϊό μπαίνουν εγκαίρως στην καραντίνα για να μη θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των δικών τους τις ημέρες των γιορτών» είπε ο κ.Πλεύρης.

Θεματικά πάρκα

Ενόψει των Χριστουγέννων ο κ.Πλεύρης ανακοίνωσε ότι μετά και τις εισηγήσεις της επιτροπής για τα θεματικά Χριστουγεννιάτικα πάρκα, θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες ενώ για τα ανήλικα η διαδικασία θα είναι ίδια όπως για την είσοδό τους στους κλειστούς χώρους, δηλαδή θα γίνεται rapid test πριν την είσοδο τους.
Όπως είπε ο κ.Πλεύρης, στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί, θα προβλέπεται ότι για να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται PCR.
Όταν κάποιος είναι θετικός με rapid test θα μπαίνει καραντίνα, αλλά πιστοποιητικό νόσησης θα εκδίδεται μόνο με PCR.

Κοντογεώργης για πρόστιμο 100 ευρώ: Δεν θα γίνεται παρακράτηση από το μισθό ή τη σύνταξη του ανεμβολίαστου

Τη θέση πως δεν θα γίνεται παρακράτηση από το μισθό ή τη σύνταξη του ανεμβολίαστου πολίτη διατύπωσε ο Θανάσης Κοντογεώργης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, αναφερόμενος στο πρόστιμο των 100 ευρώ που θα «τρέχει» από τις 16 Ιανουαρίου του 2022 για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Κοντογεώργης χαρακτήρισε «δίκαιη και σωστή απόφαση» την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς, όπως είπε, «οι πολίτες άνω των 60 ετών κινδυνεύουν περισσότερο, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία».
«Απομένουν πάνω από 500.000 πολίτες, άνω των 60 ετών, που πρέπει να εμβολιαστούν, με συγκεκριμένο οδικό χάρτη.
Η στόχευση είναι στους ανθρώπους άνω των 60 ετών, καθώς αυτό το όριο προσδιορίζει και την αναλογικότητα του μέτρου, καθώς αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο.
Η δραστηριότητα στον προγραμματισμό ραντεβού δείχνει ότι το μέτρο είναι κατάλληλο.
Μπορεί να προκαλεί μια δυσθυμία, αλλά ενόψει των Χριστουγέννων οι πολίτες αυτοί θα κάνουν το καλύτερο δώρο της ζωής τους», σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης, αναφέροντας ότι έως το βράδυ της Τετάρτης, μέσα σε 48 ώρες δηλαδή, είχαν οριστεί 25.000 ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση εμβολίου για άτομα άνω των 60 ετών».
«Δεν θα γίνεται παρακράτηση από τη σύνταξη ή τον μισθό του ανεμβολίαστου το ποσό των 100 ευρώ ανά μήνα, αλλά θα υπάρχει βεβαίωση του διοικητικού προστίμου, που θα "πηγαίνει" στην Εφορία.
Δεν θα αφαιρείται από τον μισθό ή την σύνταξη πριν καταβληθούν» είπε ο κ.Κοντογεώργης.

Γώγος: Πολύ κρίσιμος υγειονομικά ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών

Πολύ κρίσιμο υγειονομικά χαρακτήρισε τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών ο καθηγητής Παθολογίας, Χ. Γώγος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι πολίτες αυτής της ηλικίας είναι η πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία.

«Όλοι μιλάμε πάντα για την αναγκαιότητα.
Η υποχρεωτικότητα έχει να κάνει με άλλα, οικονομικά και συνταγματικά ζητήματα» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Γώγος.
«Η αναγκαιότητα είναι τόσο μεγάλη κι έφτασε να το κάνει και η Ελλάδα και η Ευρώπη ως τελευταίο μέσο.
Οι υγειονομικοί μιλούσαν για υποχρεωτικότητα επειδή δεν μπορούσαν να βλέπουν άλλο ό,τι συμβαίνει μέσα στα νοσοκομεία.
Από άποψη νομικής, συνταγματικής, δεν μπορώ να τοποθετηθώ.
Υγειονομικά είναι πολύ κρίσιμο», είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος υποστήριξε ότι «πρέπει η ενημέρωση για τον εμβολιασμό να μπει στην πρώτη γραμμή των γιατρών που έχουν άμεση σχέση με της οικογένεια, όπως ο οικογενειακός γιατρός, ο γυναικολόγος».
Ερωτηθείς για την πρόταση που γνωστοποίησε ο Πρωθυπουργός, για εμβολιασμό με την 3η δόση σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, ο κ.Γώγος είπε πως «έχει γίνει καιρό η συζήτηση», εξηγώντας ότι, «αλλάζουν συνεχεία τα δεδομένα», σημειώνοντας πως «οι περισσότεροι που νοσούν είναι αυτοί που έχουν κάνει και τη 2η δόση και πριν από το εξάμηνο».
«Χρειάζεται ροή ενημέρωσης γιατί τα επιστημονικά δεδομένα αλλάζουν» τόνισε ο καθηγητής.

Τσακρής: Πιθανή και δ’ δόση εμβολίου για την παράλλαξη Omicron

Τη θέση πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η χορήγηση και μιας τέταρτης δόσης εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό για την παράλλαξη Omicron διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τσακρής είπε πως το σενάριο αυτό το επεξεργάζονται οι φαρμακευτικές εταιρείες, ωστόσο υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα πειραματικά δεδομένα για να ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί η παραλλαγή.
«Το ειδικά διαμορφωμένο εμβόλιο, αν χρειαστεί, θα μπορεί να ετοιμαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα.
Χρειάζονται όμως τα κλινικά δεδομένα ώστε να ανάψει έγκαιρα το πράσινο φως για την χορήγηση τους.
Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 2-3 μήνες» είπε ο κ.Τσακρής, υποστηρίζοντας πως είναι πιθανό η Omicron να έχει ήδη επισκεφτεί την χώρα μας, καθώς όπως εξήγησε οι παραλλαγές αυτές παράγονται εκ νέου σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, δηλαδή δεν μεταφέρονται απλώς από χώρα σε χώρα αλλά γεννιούνται κιόλας.
«Είναι ένα στέλεχος με πολλές μεταλλάξεις, πολύ πιθανό να επικρατήσει.
Όλοι οι ιοί σαν τον κορωνοϊό έχουν την δυνατότητα να μεταλλάσσονται» υποστήριξε ο κ.Τσακρής, αναφέροντας πως ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το κατά πόσο πιο παθογόνο είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος, με βάση τα κλινικά δεδομένα που θα προκύψουν στη συνέχεια.
Πάντως, εξέφρασε την ανάγκη να επισπευστεί η 3η δόση, επισημαίνοντας ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει στο 4μηνο καθώς μετά από αυτό το διάστημα η ανοσιακή απάντηση αρχίζει και μειώνεται.

Στο βαθύ κόκκινο Φλώρινα και Καστοριά

Στο «βαθύ κόκκινο» – επίπεδο κινδύνου 5 – του επιδημιολογική χάρτη της Ελλάδας μπαίνουν από αυτήν την εβδομάδα Καστοριά και Φλώρινα.
Παράλληλα, άλλες πέντε περιφέρειες (Πρέβεζα, Εύβοια, Βοιωτία, Ηλεία, Ευρυτανία) περνούν από το «πορτοκαλί» – επίπεδο κινδύνου 3 – στο «κόκκινο» – επίπεδο κινδύνου 4 -, καθώς παρουσίασαν νέα επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες.
Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα υπάρχουν και αρκετές περιοχές της χώρας, που κατέγραψαν ύφεση του επιδημιολογικού φορτίου και ως εκ τούτου το επίπεδο επικινδυνότητας μειώθηκε.
Στο πορτοκαλί παραμένουν ο κεντρικός, δυτικός και βόρειος τομέας Αθηνών, όπως και η Ανατολική Αττική και ο Πειραιάς.
Οι 26 περιοχές της χώρας που σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι: Θεσσαλονίκη, Άγιον Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Καστοριά, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Φλώρινα, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία.

Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60αρηδων – Ποιοι εξαιρούνται, ποιοι θα πληρώνουν 50 ευρώ

Στη Βουλή ψηφίστηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, οι οποίοι απειλούνται με μηνιαίο πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, εάν δεν εμβολιαστούν κατά της covid έως την 16η Ιανουαρίου του 2022.
Σύμφωνα με την τροπολογία, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961.
Όπως αναφέρεται, τα πρόσωπα αυτά πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρέσεις

Βάσει της τροπολογίας, του υποχρεωτικού εμβολιασμού εξαιρούνται:

  • όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση
  • όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.


Όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.
Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

Ποιοι θα πληρώνουν 50 ευρώ

Όπως αναφέρεται, στην περίπτωση που κάποιος δεν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου του 2022, του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.
Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης του εμβολίου έως και τη 15η Ιανουαρίου και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η Ιανουαρίου και μετά, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.
Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.
Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.
Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Μια ανάσα από τους 700 οι διασωληνωμένοι

Οι μεγάλοι αριθμοί στους διασωληνωμένους ασθενείς με COVID-19 αλλά και όσων καταλήγουν καθημερινά από τη νόσο παραμένουν η βαθιά πληγή της παρούσας επιδημικής φάσης.
Άλλοι 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό και στους 690 εκτινάχθηκαν οι διασωληνωμένοι.
Τελευταία φορά που ο δείκτης καταγράφηκε τόσο υψηλός και σε ανοδική πορεία ήταν στις 24 Μαρτίου 2021 (699).
Σε 20 ημέρες είχε σπάσει το φράγμα των 800 (802, 13 Απριλίου) και χρειάστηκε ένας ολόκληρος μήνας για να βρεθεί ξανά κάτω από τους 700 (683, 13 Μαΐου).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το περασμένο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 507 νέες εισαγωγές ασθενών με σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό στα νοσοκομεία, δεύτερη υψηλότερη επίδοση για το τέταρτο επιδημικό κύμα μετά τις 511 στις 25 Νοεμβρίου.
Αττική και Βόρεια Ελλάδα σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, με το 28% και 27% αντίστοιχα των νέων νοσηλειών να αφορά τα νοσοκομεία τους.
Επιπλέον, οι δύο μεγάλες περιοχές νοσηλεύουν επτά στους δέκα διασωληνωμένους ή το 69% (35% η Αττική και 34% η Β. Ελλάδα).

Σε ανηφόρα η επιδημία στην Αχαΐα

Στα 6.196 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που εντόπισε ο ΕΟΔΥ κατόπιν 350.685 ελέγχων, για τους οποίους η θετικότητα ορίζεται στο 1,76%.
Κατά το σύνηθες, τα περισσότερα συγκεντρώνει η Αττική (1.845) και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη (1.030).
Η έκπληξη έρχεται από την Αχαΐα που ξεπερνά πλέον τη Λάρισα σε νέες μολύνσεις, καταγράφοντας 223 έναντι 183 για τη δεύτερη.
Από την υπόλοιπη χώρα, υψηλή διασπορά υποδεικνύουν τα 116 στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Αιτωλοακαρνανίας, τα 151 στην ΠΕ Έβρου, τα 145 στην ΠΕ Ηρακλείου, τα 101 στην ΠΕ Ιωαννίνων, τα 183 στην ΠΕ Λάρισας, τα 140 στην ΠΕ Μαγνησίας, τα 170 στην ΠΕ Σερρών και 120 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
Αλλαγές σημειώθηκαν και στον επιδημιολογικό χάρτη, με τις ΠΕ Καστοριάς και Φλώρινας να περνούν στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) και τις ΠΕ Πρέβεζας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Ηλείας και Ευρυτανίας να περνούν στο κόκκινο (επίπεδο 4).
Εντούτοις, αποτελεί θετικό στοιχείο της σημερινής έκθεσης η θετικότητα των ελέγχων για όλες τις περιοχές της χώρας κατά την εβδομάδα 22 Νοεμβρίου - 28 Νοεμβρίου 2021, η οποία ήταν παντού κάτω από το 2% με υψηλότερο το 1,84% στην ΠΕ Έβρου.

Σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την παράλλαξη Omicron

 

Κατόπιν σχετικής εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προστασίας αναφορικά με τις πτήσεις από εννέα χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια, Μαλάουι) τα οποία ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ. και προβλέπουν:
• είσοδο στη χώρα αποκλειστικά για Έλληνες υπηκόους και άλλους υπηκόους μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
• απαραίτητη άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
• καθολικό έλεγχο με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test) κατά την είσοδο στη χώρα
μετά την άφιξη, απομόνωση για δέκα ημέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας και επανέλεγχο μετά τη λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).

Στους 18.234 οι θάνατοι

Στους 18.234 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 1/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.196, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 945.095, εκ των οποίων 50,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 94 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,04 (95% ΔΕ: 0,96 - 1,12)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 75, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.234 θάνατοι.
eody_1_12_2021.png
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 690 (χθες 664).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

eody_1_12_2021_2.png
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 550 (79,71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 140 (20,29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.530 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 507 (ημερήσια μεταβολή +28,68%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 466 ασθενείς.

eody_1_12_2021_6.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης