Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Λιγότερα δάνεια άνω των 3,6 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.... λόγω ομολόγων και πολυεθνικών τραπεζών

Λιγότερα δάνεια άνω των 3,6 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.... λόγω ομολόγων και πολυεθνικών τραπεζών
Οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν δανειοδοτήσεις συνολικού ύψους άνω των 3,6 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Το ρεκόρ της αγοράς εταιρικών ομολόγων για το 2021 με 1,4 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ του 2020 με εκδόσεις επτά εταιρικών ομολόγων MOH, Costamare CPLP, Prodea, Elvalhalcor, Noval και σύντομα ΓΕΚ – Τέρνα, μειώνει τις καθαρές νέες εκταμιεύσεις τραπεζικών δανείων και ως εκ τούτου και τα καθαρά έσοδα των τόκων των τραπεζών.
Εάν δε συνυπολογιστεί και το μερίδιο δανείων που απέσπασαν από τις τέσσερις συστημικές, οι πολυεθνικές τράπεζες ΕΙΒ και EBRD, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν συνολικά δανειοδοτήσεις συνολικού ύψους άνω των 3,6 δισ. ευρώ.
Κι αυτό γιατί η ΕΙΒ προχώρησε σε ενεργειακά δάνεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα υψηλότερα δάνεια κατευθύνθηκαν προς την ΔΕΗ για το δίκτυο διανομών (330 εκατ. ευρώ), τον Μυτιληναίο για τη μονάδα των 826 ΜW (125 εκατ. ευρώ ), αλλά και για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - ΑΔΜΗΕ (200 εκατ. ευρώ).
Από την πλευρά της, τέλος η πολυεθνική τράπεζα ΕBRD αναμένεται να συμμετάσχει στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης με 1 δισ. ευρώ, μειώνοντας περαιτέρω την τραπεζική ύλη για τις ελληνικές τράπεζες.
Εφόσον προστεθούν και τα δάνεια που έχει χορηγήσει η EBRD σε ελληνικές εταιρείες ή σε project τότε η μείωση των δανείων είναι ακόμα υψηλότερη.
Μπορεί οι πολυεθνικές τράπεζες να λειτουργούν συμπληρωματικά σε ορισμένα έργα, ωστόσο συνολικά το μερίδιο αγοράς συρρικνώνεται σε βάρος των ελληνικών τραπεζών.

Μέσω εταιρικών ομολόγων η αποπληρωμή παλαιότερου δανεισμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία εννεαμήνου των ελληνικών τραπεζών οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, σε 5,3 δισ. ευρώ για την Eurobank, σε 3,8 δισ. ευρώ για την Alpha Bank και 4,6 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.
Από τα έξι εταιρικά ομόλογα, όμως, που εκδόθηκαν από τις εισηγμένες ένα μεγάλο μέρος κατευθύνθηκε για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων προς τις ελληνικές τράπεζες.
Το ίδιο συνέβη και με τις δυο εκδόσεις του διεθνούς πράσινου ομολόγου της ΔΕΗ, μέσω των οποίων αποπληρώθηκαν δάνεια προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Τι εκτιμούν τραπεζικά στελέχη για την συνέχεια

Αν και για τη νέα χρονιά υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, ορισμένες αφορούν χαμηλότερα ποσά και εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης οι οποίες προσπαθούν να «κλειδώσουν» χαμηλά επιτόκια, καθώς διαφαίνεται ότι, το κόστος χρήματος θα καταστεί ακριβότερο, όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων.
Όπως τονίζει τραπεζικό στέλεχος στο bankingnews, «αν και η αγορά εταρικών ομολόγων αποτελεί εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης, αρχίζει και εξαντλείται η “δεξαμένη” των εταιρειών που μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω της αγοράς εταιρικών ομολόγων»..
Αν δεν υπάρχει «δεξαμένη» το βέβαιο είναι ότι, λόγω των άνυδρων καταθέσεων υπάρχει ρευστότητα καθώς για τα ομολογιακά δάνεια δόθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 3,77 δισ. ευρώ.
Ενώ μέχρι σήμερα, για τα ίδια εταιρικά ομόλογα του 2021 έχουν συμμετάσχει περί τους 49.000 επενδυτές, πολλοί εκ των εκ των οποίων έχουν συμμετάσχει σε περισσότερες από μια εκδόσεις.
Για αρκετούς δε παρατηρητές της αγοράς, αν για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις είναι αμοιβαία επωφελής η έκδοση ομολογιακών δανείων, δεν θα συμβεί το ίδιο για τους επενδυτές, διότι όταν ξεκινήσει η άνοδος των επιτοκίων τότε θα επηρεαστούν αρνητικά οι τιμές των ομολόγων, ιδιαίτερα σε μια ρηχή αγορά, όπως η ελληνική.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης