Ασφαλιστικά Νέα

Τα σενάρια για το ξεστοκάρισμα των συντάξεων - 92.180 κύριες αιτήσεις σε εκκρεμότητα

Τα σενάρια για το ξεστοκάρισμα των συντάξεων - 92.180 κύριες αιτήσεις σε εκκρεμότητα
H διοίκηση του ΕΦΚΑ εκτιμά ότι μέσα στο επόμενο 8μηνο θα έχει εξασφαλιστεί κανονική ροή και δεν θα εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις
Σχετικά Άρθρα

Με δυο σενάρια βαδίζει ο ΕΦΚΑ στην απεμπλοκή του εύρους των εκκρεμών συντάξεων οι οποίες μειώθηκαν στις 92.180 (μόνο κύριες) ενώ άλλες τόσες εκκρεμούν στα επικουρικά και εφάπαξ ταμεία.
Πρόκειται για ρεκόρ ξεστοκαρίσματος, καθώς σύμφωνα με την έκθεση «ΑΤΛΑΣ» για τον μήνα Οκτώβριο 2021 εκδόθηκαν 21.339 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, κάτι που αποτελεί ρεκόρ τριετίας.
Παράλληλα, οι συνολικές εκδόσεις νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων από την αρχή του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο υπολογίζονται σε 176.167 και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000 μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
1_171.JPG
Μείωση στοκ εκκρεμών συντάξεων

Με δεδομένο το υπάρχον στοκ, η διοίκηση του ΕΦΚΑ εκτιμά ότι μέσα στο επόμενο οχτάμηνο, εφόσον δεν καταφύγουν σε συνταξιοδότηση, απ όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τα ισχύοντα νεότερα χρόνια προϋπηρεσίας, τότε μέσα στο επόμενο 8μηνο θα έχει εξασφαλιστεί κανονική ροή και δεν θα εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις.
Αξίζει να τονιστεί πως απο τις 92.180 περιπτώσεις ασφαλισμένων που αναμένουν την έκδοση της σύνταξης τους, οι περίπου 50.000 από αυτούς λαμβάνουν είτε προσωρινή είτε προκαταβολή σύνταξης.
Οι υπόλοιποι περίπου 42.000 ασφαλισμένοι είναι περιπτώσεις που είτε δεν έχουν αιτηθεί προσωρινή ή προκαταβολή σύνταξης ή που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές πάνω από το όριο των 6.000 ευρώ για αγρότες ή 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και οι αιτήσεις τους δεν μπορούν να προχωρήσουν ή έχουν κάποιο άλλο λόγο. Ο e-ΕΦΚΑ βρίσκεται σε διαδικασία διασταυρώσεων στοιχείων προκειμένου να αποτυπωθεί ο ακριβής αριθμός των ασφαλισμένων που οφείλουν πάνω από τα όρια που προβλέπει ο νόμος.
2_158.JPG
Επιπλέον, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, δηλαδή καθυστερεί η έκδοση τους από μια ημέρα έως 90 ημέρες, υπολογίζονται σε 30.348 από 33.874 που ήταν ένα χρόνο πριν.
3_113.JPG
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση και στο ύψος των ληξιπρόθεσμων ποσών που οφείλει ο e-ΕΦΚΑ για συντάξεις. Συγκεκριμένα, από 679,9 εκατομμύρια ευρώ που όφειλε πέρυσι τον Οκτώβριο, φέτος οι οφειλές έχουν μειωθεί στα 306,1 εκατομμύρια ευρώ. Η σημαντική αυτή μείωση έχει να κάνει και με το γεγονός ότι δίνεται έμφαση στην εκκαθάριση των παλαιών συνταξιοδοτικών περιπτώσεων για τις οποίες έχουν συσσωρευθεί και τα μεγαλύτερα οφειλόμενα ποσά.

Αποκλιμάκωση παρά την αύξηση αιτήσεων συνταξιοδότησης

Η σημαντική αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων καταγράφεται παρά τη σημαντική αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 20.948 αιτήματα συνταξιοδότησης εκ των οποίων τα 10.070 αφορούν νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης με ημερομηνία αίτησης τον ίδιο μήνα και 10.878 αφορούν νέες αιτήσεις με ημερομηνία αίτησης προγενέστερο μήνα.
Δηλαδή, οι 10.878 αιτήσεις αφορούν συνταξιοδοτικούς φακέλους που βρίσκονταν για μήνες ή και χρόνια εκτός συστήματος καταγραφής και ενσωματώθηκαν αυτόν τον μήνα.
4_89.JPG
Χ. Σταϊκούρας «Δεν είναι δυνατόν να μην φορολογηθείτε»

Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των συνταξιούχων, για το θέμα της φορολόγησης των αναδρομικών τους.
Σε ότι αφορά τη διεύρυνση της επιδότησης περισσότερων χαμηλοσυνταξιούχων, ο υπουργός Οικονομικών, παραδέχτηκε ότι το επίδομα που θα χορηγηθεί από την κυβέρνηση (250 ευρώ), θα το λάβουν μόνο εκείνοι που έχουν κύρια σύνταξη έως 450 ευρώ και απέκλεισε στην παρούσα φάση κάθε διεύρυνση.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898