Τελευταία Νέα
Διεθνή

Steinmeier (Γερμανία): Κάνει έκκληση για αποστάσεις και αυτοπεριορισμό - Υποχρεωτικός εμβολιασμός - Προειδοποιεί για lockdown λόγω Omicron

Steinmeier (Γερμανία): Κάνει έκκληση για αποστάσεις και αυτοπεριορισμό - Υποχρεωτικός εμβολιασμός - Προειδοποιεί για lockdown λόγω Omicron
Έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους απευθύνει ο Γερμανός πρόεδρος - Ειδήμονες ζητούν άμεσα δραστικούς περιορισμούς
Σχετικά Άρθρα

Επείγουσα έκκληση απηύθυνe σήμερα Κυριακή 28 Νοεμβρίου στους πολίτες ο Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Frank-Walter Steinmeier, να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες και να περιορίσουν οικειοθελώς τις επαφές τους προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή ενός νέου lockdown.
«Ας το κάνουμε για να μην κλείσουν ξανά οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, για να μην πρέπει να σταματήσουμε ξανά κάθε κίνηση στο δημόσιο χώρο», γράφει ο κ. Steinmeier σε άρθρο του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Bild.
Την άμεση επιβολή ενός lockdown μερικών εβδομάδων για όλο τον πληθυσμό προτείνουν όλο και περισσότεροι επιστημονικοί παράγοντες όπως για παράδειγμα η Εθνική Ακαδημία Επιστημών Leopoldina, η οποία συμβουλεύει τους πολιτικούς σε επιστημονικά ζητήματα.
Την επιβολή ενός lockdown σε εθνικό επίπεδο είχε ζητήσει και η νυν καγκελάριος Angela Merkel, αλλά και πολιτικοί των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU.

Eπιδημιολογική κατάσταση εθνικής εμβέλειας

Προϋπόθεση για αυτό το μέτρο είναι να θέσει η γερμανική βουλή ξανά σε ισχύ τον κανονισμό «επιδημιολογική κατάσταση εθνικής εμβέλειας».
Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, τα κόμματα που προτίθενται να σχηματίσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες τη νέα κυβέρνηση, απορρίπτουν αυτό το βήμα, τουλάχιστον προς το παρόν.
Όπως επιχειρηματολογούν, τα κρατίδια τα οποία είναι άλλωστε αρμόδια για θέματα υγειονομικής πολιτικής έχουν στη διάθεση τους όλα τα μέσα να επιβάλλουν τους αναγκαίους περιορισμούς στην περιοχή τους.

Συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, το 57% των Γερμανών επιθυμεί την επιβολή ενός lockdown σε ολόκληρη τη Γερμανία, το 73% πιστεύει ότι το μέτρο θα ληφθεί εντός του έτους και το 55% δηλώνει ότι η πολιτική λαμβάνει σε υπερβολικό βαθμό υπόψη τα συμφέροντα των ανεμβολίαστων.
Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 68,4% του πληθυσμού (56,9 εκατομμύρια).
Με την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού όπως για παράδειγμα στην Αυστρία, διαφωνεί η πλειονότητα του πολιτικού κόσμου, αν και η κρατούσα άποψη μεταξύ των νομικών ειδημόνων είναι ότι το μέτρο είναι συμβατό με το Σύνταγμα.

Νόμος για καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Πάντως, ο νυν και κατά τα φαινόμενα επόμενος υπουργός Εργασίας σοσιαλδημοκράτης Humbertus Heil, ανακοίνωσε πως ως το τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί νόμος που θα καθιερώνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία, γηροκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα.
Στη Γερμανία έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα πλήρως το 68,4% του πληθυσμού (56,9 εκατομμύρια).
Πλήρως εμβολιαστεί έχουν στην ηλικιακή ομάδα των 60 ετών και άνω, το 86 %, στην ηλικιακή ομάδα 18-59 ετών το 75,3% και στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών το 45,9%.
Για τις μικρότερες ηλικίες δεν διατίθεται ακόμη εμβόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης