Τελευταία Νέα
Διεθνή

OHE για Μεξικό: Πάνω από 95.000 άνθρωποι αγνοούνται - 500 κιλά οστά αγνώστων στα σύνορα με Τέξας

OHE για Μεξικό: Πάνω από 95.000 άνθρωποι αγνοούνται - 500 κιλά οστά αγνώστων στα σύνορα με Τέξας
500 κιλά ανθρώπινα λείψανα έχουν εντοπιστεί από το 2017 κοντά στη Ματαμόρος, στα σύνορα με το Τέξας

Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των αναγκαστικών εξαφανίσεων επέκρινε «την αναποτελεσματικότητα» των αρχών να ερευνήσουν την τύχη των περισσότερων από 95.000 ανθρώπων που αγνοούνται στο Μεξικό, καθώς και την «ατιμωρησία» των δραστών απαγωγών και φόνων που συχνά συνδέονται με καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών.
«Λυπούμαστε που παρατηρούμε ότι εξακολουθούν να υφίστανται γενικευμένες εξαφανίσεις σε μεγάλο μέρος του Μεξικού, για τις οποίες, όπως είχαμε αναφέρει ήδη από το 2015, κυριαρχεί η ατιμωρησία», δήλωσε η Carmen Rosa Villa εκπρόσωπος της επιτροπής του ΟΗΕ χθες Παρασκευή 26/11 έπειτα από μια δεκαήμερη επίσκεψη στο Μεξικό.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι εξαφανίστηκαν «στη διάρκεια της επίσκεψής μας», πρόσθεσε η ίδια η οποία έφτασε στα μέσα Νοεμβρίου στο Μεξικό.
Συνολικά 95.121 άνθρωποι περιλαμβάνονται στον Εθνικό Κατάλογο Αγνοούμενων Ατόμων.
Η επιτροπή του ΟΗΕ επέκρινε «την αναποτελεσματικότητα» των ερευνών καθώς και τις «αυθαίρετες» αποφάσεις της εισαγγελίας σε υποθέσεις εξαφανίσεων, σε μια χώρα όπου υπάρχουν υπόνοιες ότι τα εγκληματικά δίκτυα έχουν παρεισφρήσει στις δυνάμεις ασφαλείας και τη δικαιοσύνη σε πολλές από τις 32 πολιτείες.

Aναγκαία η εθνική πολιτική πρόληψης

Το Μεξικό πρέπει να υιοθετήσει «μια εθνική πολιτική πρόληψης για να εξαλείψει τις εξαφανίσεις, μια πολιτική στην οποία θα εμπλέκονται όλες οι αρχές και η οποία θα δώσει στα θύματα το δικαίωμα στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και τις αποζημιώσεις», τόνισε η επιτροπή η οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Μεξικό.
Ο αριθμός των εξαφανίσεων όπως και των φόνων έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το 2006 όταν ο τότε πρόεδρος του Μεξικού Felippe Calderon κήρυξε ανοικτό πόλεμο στα καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών.
«Το οργανωμένο έγκλημα παραμένει μια από τις βασικές αιτίες των εξαφανίσεων», επεσήμανε η Λάουρα Ατουέστα του Κέντρου Έρευνας και Οικονομικής Αξιολόγησης (Cide) σε ένα μεγάλο ρεπορτάζ για τις εξαφανίσεις στο Μεξικό.

Oμαδικοί τάφοι σε όλο το Μεξικό

Σε όλο το βόρειο Μεξικό υπάρχουν ομαδικοί τάφοι, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ερευνών (CNB), η οποία εκτιμά σε 500 κιλά τα ανθρώπινα λείψανα που έχουν εντοπιστεί από το 2017 κοντά στη Ματαμόρος, στα σύνορα με το Τέξας.
Στη Γκουανταλαχάρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μεξικού, ένα σταυροδρόμι έχει μετονομαστεί σε πλατεία εξαφανισμένων, ενώ εκεί έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες νέων που αγνοούνται.
Η Γκουανταλαχάρα είναι πρωτεύουσα του κρατιδίου Χαλίσκο, όπου καταγράφονται οι περισσότερες αναγκαστικές εξαφανίσεις, συνολικά περισσότερες από 12.000.
Εκεί εξάλλου δρουν τα πιο ισχυρά καρτέλ ναρκωτικών της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης