Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κλειστόν» λόγω Omicron το Ισραήλ: Σε έκτακτη ανάγκη, κλείνει τα σύνορά του στους αλλοδαπούς ταξιδιώτες

«Κλειστόν» λόγω Omicron το Ισραήλ: Σε έκτακτη ανάγκη, κλείνει τα σύνορά του στους αλλοδαπούς ταξιδιώτες
Το Ισραήλ «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» καθώς βρέθηκε στη χώρα η παραλλαγή του COVID Omicron
Σχετικά Άρθρα

'Εκτακτη σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ Σάββατο 27 Νοεμβρίου από την κυβέρνηση του Ισραήλ, προκειμένου να συζητηθεί και επιβληθεί το κλείσιμο του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν σε όλους τους αλλοδαπούς ταξιδιώτες.
Με την νέα μετάλλαξη να έχει ξεκινήσει την επέλασή της και τα κράτη να προσπαθούν να φρενάρουν την μετάδοσή της με το να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και αποκλεισμούς, το Ισραήλ ζήτησε να τεθούν σε καραντίνα, όλοι οι πολίτες που μπήκαν στην χώρα τις τελευταίες 10 ημέρες, από μια αφρικανική χώρα αποφάσισαν ο πρωθυπουργός Naftali Bennett και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι την Παρασκευή 26/11 μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος της νοτιοαφρικανικής «παραλλαγής ανησυχίας» Omicron στη χώρα, όπως αναφέρει η Jerusalem Post.
Τρεις άλλες ύποπτες περιπτώσεις αξιολογούνταν την Παρασκευή.
Ο Bennett πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση και στη συνέχεια μίλησε στο έθνος σχετικά με τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή B.1.1.529, λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικά ανησυχητική» και ότι το Ισραήλ «υψώνει κόκκινη σημαία» και τίθεται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

Οι κόκκινες περιοχές

Το Ισραήλ χαρακτήρισε όλες τις περιοχές της Αφρικής - με εξαίρεση τη βόρεια Αφρική - ως «κόκκινες περιοχές».
Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται στους Ισραηλινούς να ταξιδεύουν εκεί και κανένας αλλοδαπός δεν μπορεί να εισέλθει στο Ισραήλ από αυτές τις χώρες.
Επιπλέον, όποιος Ισραηλινός επιστρέφει στο Ισραήλ από την Αφρική θα χρειαστεί να απομονωθεί για επτά έως 14 ημέρες.
Αυτή η καραντίνα, τόνισε ο Bennett, θα επιβληθεί αυστηρά.
Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου θα επιφορτιστεί επίσης με τον εντοπισμό οποιουδήποτε επέστρεψε στο Ισραήλ τις τελευταίες ή δύο εβδομάδες και να δώσει οδηγίες σε αυτά τα άτομα να κάνουν τεστ PCR και να απομονωθούν έως ότου ληφθεί αρνητικό αποτέλεσμα κορωνοϊού.

«Δεν ρισκάρουμε», είπε ο Bennett. «Θέλουμε να σταματήσουμε νωρίτερα…

Θέλουμε να αποτρέψουμε ή να καθυστερήσουμε την είσοδο αυτής της παραλλαγής στο Ισραήλ».
Ομοίως, αποθάρρυνε τους ανθρώπους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα.
Ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Δρ Sharon Alroy-Preis είπε ότι ήδη όλα τα θετικά τεστ PCR που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από άτομα που εισέρχονται στη χώρα μέσω του αεροδρομίου έχουν σταλεί για γενετική αλληλουχία.
«Είμαστε σε καλό μέρος», είπε, «αλλά πρέπει να το διατηρήσουμε έτσι».
Μήνυμα από τη Femi Premium, η οποία διενεργεί δοκιμές PCR για τους εισερχόμενους επιβάτες, ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει να σταλούν όλα τα δείγματα σε ένα εργαστήριο που ξέρει πώς να αναγνωρίζει την παραλλαγή αντί για τα κανονικά τρία εργαστήρια στα οποία κανονικά εργάζεται η εταιρεία.
Ως εκ τούτου, ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στη λήψη των αποτελεσμάτων των δοκιμών.

Το κλείσιμο του αεροδρομίου Ben-Gurion για όλους τους ξένους.


Πρόσθετοι περιορισμοί αναμένεται να τεθούν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον κορωνοϊό που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου.
Μεταξύ των προτάσεων που κυριαρχούν στο τραπέζι είναι το κλείσιμο του αεροδρομίου Ben-Gurion για όλους τους ξένους.
Υπάρχει επίσης σκέψη να κλείσει η είσοδος σε άτομα που ταξιδεύουν στο Ισραήλ από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία χρησιμεύουν ως σημεία σύνδεσης για πτήσεις εντός και εκτός Αφρικής.
«Κατά τη διάρκεια του Shabbat, θα εξετάσουμε τα δεδομένα και θα λάβουμε αποφάσεις το βράδυ του Σαββάτου», είπε ο Bennett.
«Από τώρα, το lockdown δεν είναι στο τραπέζι».

Η εθνική άσκηση «Omega»

«Πριν από αρκετές εβδομάδες, όταν είχαμε την εθνική άσκηση «Omega» για το σενάριο μιας θανατηφόρας νέας παραλλαγής, αυτό φαινόταν λίγο αποστασιοποιημένο», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Θα ήταν περιττό να επισημάνουμε ότι αυτή ήταν μια από τις πιο σημαντικές ενέργειες που μας προετοίμασαν ακριβώς για την κατάσταση στην οποία ίσως βρισκόμαστε τώρα."
Η άσκηση Omega πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα και περιλάμβανε εκπροσώπηση από ανώτερους αξιωματούχους και ομάδες από διάφορα υπουργεία και τομείς.
Είχε σκοπό να αξιολογήσει την ετοιμότητα στον τομέα της υγείας, νομικής, οικονομικής, εσωτερικής ασφάλειας, ταξιδιού και επικοινωνίας σε περίπτωση άλλης μαζικής επιδημίας του COVID-19.
Ο Bennett είπε ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει τα ευρήματα της άσκησης και εφαρμόζει τα σχετικά ήδη τώρα.

Που διεξήχθη, τα μέτρα

Σε πυρηνικό καταφύγιο κλείστηκαν στις 11/11 ο πρωθυπουργός Naftali Bennett και ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, στο πλαίσιο άσκησης προσομείωσης για το ξέσπασμα φονικής νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την «Άσκηση Ωμέγα», που πήρε το όνομά της από ένα εικονικό στέλεχος του κορωνοϊού, ως ένα μέτρο ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για «κάθε σενάριο».
Το πυρηνικό καταφύγιο στους λόφους της Ιερουσαλήμ, που είναι γνωστό ως «Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης», χρησιμοποιήθηκε επίσης, για τον συντονισμό των αρχικών μέτρων για την ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.
Η άσκηση περιελάμβανε τον μαζικό διαγνωστικό έλεγχο για πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες, την εισαγωγή στο νοσοκομείο και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ανέφερε το γραφείο του Naftali Bennett σε ανακοίνωσή.
Το καταφύγιο κατασκευάστηκε πριν από πάνω από μια δεκαετία λόγω της ανησυχίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και της ανταλλαγής πυραυλικών επιθέσεων από τον Λίβανο και την Λωρίδα της Γάζας.

Η ανησυχία της Omicron με τις 30 μεταλλάξεις


Το B.1.1.529 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία επειδή έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, εξήγησε ο καθηγητής Nadav Davidovitch, επικεφαλής του Πανεπιστημίου Ben-Gurion της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Negev.
Ο Davidovitch είπε ότι η παραλλαγή εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στη Νότια Αφρική, ακόμη πιο γρήγορα από την παραλλαγή Delta, και ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι η παραλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιο σοβαρή ασθένεια.
Στη Νότια Αφρική, η μόλυνση είχε μειωθεί πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής B.1.1.529.
«Η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική», προειδοποίησε ο Bennett, προσθέτοντας ότι φαίνεται να εξαπλώνεται με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από το στέλεχος Delta.
«Αυτή τη στιγμή βασιζόμαστε στο σύστημα υγείας στη Νότια Αφρική, το οποίο κάνει πολύ εντυπωσιακή δουλειά, αλλά ακόμα δεν έχουμε όλες τις πληροφορίες.
«Οι γνώσεις μας θα επεκταθούν πολύ γρήγορα τις επόμενες ημέρες», συνέχισε.
«Θα ξέρουμε αν η παραλλαγή κάνει πραγματικά τα εμβόλια, πόσο γρήγορα, αν είναι πιο θανατηφόρα ή όχι, πώς επηρεάζει τα παιδιά κ.λπ.».
Ονόμασε τη νέα μετάλλαξη «σούπερ παραλλαγή».

Το Ισραήλ θα «δράσει γρήγορα, έγκαιρα, σκληρά και δυνατά» για να κρατήσει τους πολίτες ασφαλείς

Ο πρωθυπουργός Bennett διεμήνυσε ότι το Ισραήλ θα «δράσει γρήγορα, έγκαιρα, σκληρά και δυνατά» για να κρατήσει τους πολίτες ασφαλείς.
Την Παρασκευή, συμφώνησε να αγοράσει 10 εκατομμύρια κιτ δοκιμών PCR προσαρμοσμένα για να προσδιορίσει στενά τη νέα παραλλαγή.
Σημείωσε επίσης ότι η χώρα θα εφαρμόσει πιλοτικά πρόγραμμα σε περίπου δύο εβδομάδες για την εγκατάσταση ειδικών φίλτρων αέρα HEPA σε 100 νηπιαγωγεία.
Εάν ο πιλότος λειτουργήσει, εξήγησε ο Bennett, θα επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα.
Το γραφείο του Bennett είπε επίσης ότι η δειγματοληψία λυμάτων θα εντατικοποιηθεί προκειμένου να εντοπιστούν λανθάνουσες περιπτώσεις της νέας παραλλαγής.
Ο Bennett φέρεται επίσης να επεκτείνει την αγορά από τη χώρα της από του στόματος θεραπείας κατά του κορωνοϊού της Pfizer, η οποία έχει δείξει πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία ασθενών στα αρχικά στάδια της νόσου.
Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως ήταν στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ.
Αξιωματούχοι υγείας της Νότιας Αφρικής είπαν ότι η παραλλαγή αντιπροσωπεύει έως και το 90% των νέων κρουσμάτων στην επαρχία Gauteng.
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι ακόμη και με τις πιθανότητες αυτή η νέα παραλλαγή να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια από προηγούμενες μεταλλάξεις, η καλύτερη συμβουλή παραμένει να κάνετε το εμβόλιο - συμπεριλαμβανομένης μιας αναμνηστικής εμβόλιας, εάν είναι κατάλληλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης