Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο ναδίρ η ζήτηση για πετρέλαιο: «Βουτιά» -13% για το WTI, κάτω από 70 δολ. - Σοκ από τη νέα παραλλαγή της Covid

Στο ναδίρ η ζήτηση για πετρέλαιο: «Βουτιά» -13% για το WTI, κάτω από 70 δολ. - Σοκ από τη νέα παραλλαγή της Covid
Η πτώση σημειώνεται εν μέσω sell off στη Wall Street

Στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον των τελευταίων δύο μηνών υποχώρησαν την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια του πετρελαίου, καθώς το νέο στέλεχος της Covid-19 σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη αύξηση της προσφοράς πυροδότησε φόβους για επιβράδυνση της ζήτησης.
Η πτώση σημειώνεται εν μέσω sell off στη Wall Street, με τον δείκτη Dow να χάνει πάνω από 900 μονάδες.
Υπενθυμίζεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου απηύθυνε προειδοποίηση για μια νέα παραλλαγή του Covid που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική.
Σε αυτό το άσχημο κλίμα το αμερικανικό αργό WTI κατρακύλησε 13,1%, ή 10,24 δολάρια, στα 68,15 δολάρια το βαρέλι - η χειρότερη μέρα του από τον Απρίλιο του 2020.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent «έπεσε» 11,6% ή 9,50 δολάρια, στα 72,72 δολάρια το βαρέλι.
Επισημαίνεται πως και τα δύο συμβόλαια κατέγραψαν πτώση για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020.
Ο περιορισμός των ταξιδιών και τα πιθανά lockdown, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση, έρχονται ακριβώς τη στιγμή που η προσφορά πρόκειται να αυξηθεί. 

Αποδέσμευση αποθεμάτων

«Φαίνεται ότι η ανακάλυψη νέας παραλλαγής COVID-19 στη νότια Αφρική τρομάζει τις αγορές.
Η Γερμανία περιορίζει ήδη τα ταξίδια στην πληγείσα περιοχή» δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital.
«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το πετρελαϊκό συγκρότημα είναι άλλη μια απειλή για την ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών» πρόσθεσε.
Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε την αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ.
Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας των ενεργοβόρων χωρών να εξομαλύνουν την ταχεία άνοδο των τιμών στα καύσιμα το 2021.
Η Ινδία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποδεσμεύσουν επίσης ορισμένα από τα αποθέματά τους. 
«Αυτό το sell off οφείλεται στην ανησυχία που προκαλεί η πιθανότητα σημαντικής υπερπροσφοράς στις αρχές του 2022 που πρόκειται να προκληθεί από την επερχόμενη απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες χώρες, συν τη συνεχιζόμενη απότομη αύξηση των νέων κρούσματα κορωνοϊού» σημείωσαν αναλυτές της Commerzbank, προσθέτοντας:
«Επιπλέον, μια ακόμη πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική, προκαλώντας αξιοσημείωτη ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές σήμερα».
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του πρόκειται να συναντηθούν στις 2 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν την πολιτική παραγωγής από τον Ιανουάριο και μετά.
Το καρτέλ χαλάρωσε σιγά-σιγά τις περικοπές που συμφώνησε τον Απρίλιο του 2020, όταν ο κορωνοϊός μείωσε τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου, αποκαθιστώντας 400.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στην αγορά κάθε μήνα.
Ωστόσο διατήρησε το ρυθμό παραγωγής του παρά τις εκκλήσεις από τον Λευκό Οίκο και άλλων κυβερνήσεων για αύξηση καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate σημείωσαν υψηλό επταετίας τον Οκτώβριο, ενώ το Brent κατέγραψε ιστορικό τριετίας. 
Οι ενεργειακές μετοχές ακολούθησαν την πτώση του πετρελαίου την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου.
Οι Devon Energy, APA και Occidental κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με κάθε μετοχή να υποχωρεί πάνω από 10%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης