Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια απειλή η super Covid από την Μποτσουάνα ή Nu - Όσα πρέπει να ξέρουμε για τις 32 μεταλλάξεις της

Παγκόσμια απειλή η super Covid από την Μποτσουάνα ή Nu - Όσα πρέπει να ξέρουμε για τις 32 μεταλλάξεις της
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει παγκοσμίως η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει παγκοσμίως η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, γνωστή ως B.1.1.529 ή, πλέον, Nu.
Ο λόγος είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει και την καθιστούν την πλέον επικίνδυνη από τις παραλλάξεις της Covid.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η νέα αφρικανική παραλλαγή παράγει πολλές μεταλλάξεις ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.
Ειδικότερα, ο αριθμός των μεταλλάξεων στην πρωτεϊνική ακίδα είναι εντυπωσιακά υψηλός (32), την ίδια στιγμή που ορισμένες από τις μεταλλάξεις της μοιάζουν με την παραλλαγή Beta, απέναντι στην οποία τα εμβόλια δεν ήταν καθόλου αποτελεσματικά
Ο καθηγητής Ran Balicer της Clalit Health ανέφερε ότι «ο πολλαπλασιασμός μεταλλάξεων, μερικές από τις οποίες είναι γνωστό ότι είναι προβληματικές, δικαιολογεί τη λήψη μέτρων άμεσα».
Ο καθηγητής Jonathan Gershoni της Σχολής Βιοϊατρικής και Έρευνας για τον Καρκίνο Shmunis στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ συμφώνησε, αλλά τόνισε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κατ' ανάγκη πιο επικίνδυνη - απλώς απαιτεί προσοχή και περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί εάν αυτή η παραλλαγή προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι επίσης στη διαδικασία αξιολόγησης του ιού.
Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, σε ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία λαμβάνεται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να ορίσει την παραλλαγή ως «παραλλαγή Nu», χρησιμοποιώντας το ελληνικό σύστημα ταξινόμησης αριθμών. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής;

Η παραλλαγή έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων.
Συγκεκριμένα διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων.
Όπως είπε ο Βρετανός καθηγητής Peacock, «ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας», γι' αυτό, τόνισε, «πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτείνης ακίδας της».
Πρόσθεσε δε ότι μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.
Από την άλλη, ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας Ravi Gupta του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέφερε ότι το εργαστήριο του βρήκε πως δύο από τις μεταλλάξεις φαίνεται αφενός να αυξάνουν τη δυνατότητα του ιού να μολύνει και αφετέρου μειώνουν τη δυνατότητα να αναγνωριστεί από τα αντισώματα.
«Πράγματι δείχνει να προκαλεί ανησυχία με βάση τις μεταλλάξεις που έχει», όπως είπε.
«Εάν η παραλλαγή Delta είχε 10 μεταλλάξεις στην ακίδα, αυτή έχει περισσότερες από 30, που είναι αρκετά», είπε ο δρ. Oren Kobiler από την Ιατρική Σχολή Sackler του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
«Επομένως, χωρίς να είμαστε σίγουροι, μπορεί και να νικά τα εμβόλια». 
Τα δεδομένα αλληλουχίας υποδηλώνουν ότι η Β.1.1.529 έχει διαφορετική εξελικτική οδό, αλλά μοιράζεται μερικές κοινές μεταλλάξεις με τις παραλλαγές C.1.2, Beta και Delta.
Επί του παρόντος είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι η νέα παραλλαγή προκαλεί υψηλότερη θνησιμότητα από τις προηγούμενες παραλλαγές.
Τα αναφερθέντα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται στη Νότια Αφρική μόλις στις 19 Νοεμβρίου, επομένως δεν θα έχει ακόμη προκύψει οποιαδήποτε επίπτωση στις νοσηλείες και στους θανάτους που σχετίζονται με την COVID.
Ο Tulio de Oliveria, Διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημίας & Καινοτομίας (CERI), Νότια Αφρική, έχει γράψει ότι η παραλλαγή μπορεί να ανιχνευθεί με ένα κανονικό τεστ PCR και ως εκ τούτου θα είναι «εύκολο για τον κόσμο να την παρακολουθήσει».
Σύμφωνα με την Credit Suisse, «η παραλλαγή είναι εύκολα εντοπίσιμη μέσω τεστ qPCR.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ μεταδοτική - σε βαθμό τέτοιο που έχει υποσκελίσει ακόμη και τη μετάλλαξη Delta.

Το γράφημα για τη διασπορά του νέου στελέχους

Το γράφημα που δημοσιεύουν οι Financial Times σχετικά με τη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους είναι… τρομακτικό, καθώς όπως φαίνεται μεταδίδεται με ραγδαίους ρυθμούς και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο σε σχέση με στελέχη Delta και Beta.
Το στέλεχος B.1.1.529 φέρεται να «παρακάμπτει» την άμυνα του οργανισμού και ήδη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 59 σε Νότια Αφρική, Χονγκ Κονγκ και Μποτσουάνα, την ώρα που χτες είχαν απομονωθεί δέκα.
Όπως επισημαίνουν οι FT, «φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες μεταλλάξεις».

Πού εντοπίστηκε για πρώτη φορά

Τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής έγιναν αντιληπτά στην Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου και, τρεις μέρες μετά, στη γειτονική Νότια Αφρική, στην επαρχία Gauteng, από όπου εκτιμάται ότι μπορεί να «γενννήθηκε».
Παράλληλα στις 13 Νοεμβρίου η παραλλαγή βρέθηκε σε 36χρονο στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είχε ταξιδέψει νωρίτερα στη Νότια Αφρική.
Ο καθηγητής υπολογιστικής βιολογίας Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), εκτίμησε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην ίδια παραλλαγή πιθανώς συσσωρεύτηκε μονομιάς στη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης σε κάποιον ασθενή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πιθανώς κάποιον άνθρωπο με HIV/AIDA που δεν έκανε θεραπεία.
Πρόσθεσε πάντως ότι «είναι δύσκολο να προβλεφθεί σε αυτό το στάδιο πόσο μεταδοτική είναι.
Προς το παρόν θα πρέπει να παρακολουθείται στενά και να αναλύεται, όμως δεν υπάρχει λόγος υπερβολικής ανησυχίας, εκτός κι αν αρχίσει να αυξάνεται πολύ σε συχνότητα στο άμεσο μέλλον». 

Εμβόλια

Είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ανταπόκριση του εμβολίου στη νέα παραλλαγή.
Ωστόσο, ο σημαντικός αριθμός παραλλαγών αυξάνει την πιθανότητα τα τρέχοντα εμβόλια, τα οποία σχεδιάστηκαν με γνώμονα το αρχικό στέλεχος Covid-19, να είναι λιγότερο αποτελεσματικά.
Οι εργαστηριακές δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής.
Εκπρόσωπος του γερμανικού φαρμακευτικού εργαστηρίου BioNTech, που συνεργάζεται με τη Pfizer, δήλωσε ότι αναμένουν «το αργότερο σε δύο εβδομάδες» τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.
«Αρχίσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529 που διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές, διότι παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα», χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο AFP.
Σύμφωνα με την ίδια, «η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες», αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική. 

Θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί αυτή η παραλλαγή;

Όπου η μόλυνση είναι υψηλή, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εμφάνισης νέων παραλλαγών.
Η ανισότητα στον τομέα των εμβολίων έχει αφήσει τις περισσότερες χώρες με φτωχό και μεσαίο εισόδημα ανυπεράσπιστες απέναντι στον ιό.
Στη Νότια Αφρική, για παράδειγμα, μόνο το 20% του επιλέξιμου πληθυσμού έχει εμβολιασθεί.
«Πρέπει να εμβολιάσουμε την Αφρική, γιατί οι παραλλαγές θα έλθουν από μη εμβολιασμένους πληθυσμούς», είπε ο Ισραηλινός καθηγητής Kobiler.
«Το έχουμε πει ξανά και ξανά: Μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς, κανείς δεν είναι ασφαλής.
Αυτό περιμέναμε να δούμε».
Αυτή δεν ήταν η πρώτη παραλλαγή και δεν θα είναι η τελευταία.
«Από το ξέσπασμα της πανδημίας, έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της νέας παραλλαγής από την Αφρική» δήλωσε ο δρ Nadav Sorek, βοηθός διευθυντής του εργαστηρίου κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Samson Assuta Ashdod. 

Τι θα πρέπει να γίνει με τα ταξίδια

«Τα ταξίδια ήταν ένα μεγάλο ζήτημα όταν ξέσπασε η πανδημίας της Covid-19, αφού βοηθούν τις παραλλαγές να εξαπλωθούν πιο γρήγορα.
Το Ισραήλ έχει ήδη «τοποθετήσει» αρκετές αφρικανικές χώρες στην κόκκινη λίστα, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτές χωρίς ειδική άδεια. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης