Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Οι 3 λόγοι που δεν λειτούργησαν τα εμβόλια στην εξάλειψη της πανδημίας Covid 19 στην Ευρώπη

Politico: Οι 3 λόγοι που δεν λειτούργησαν τα εμβόλια στην εξάλειψη της πανδημίας Covid 19 στην Ευρώπη
Η επικράτηση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, οι σχετικά χαλαροί περιορισμοί και τις μεγάλες ομάδες του πληθυσμού που απορρίπτουν τα εμβόλια ήταν οι λόγοι που η πανδημία επανέρχεται σε όλη την Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα
Αυτή είναι η νέα κανονικότητα.
Τα νοσοκομεία γεμάτα από εμβολιασμένους και μη.
Εξεγέρσεις στους δρόμους.
Μάσκες στις χριστουγεννιάτικες αγορές — αν είναι καθόλου ανοιχτές...
Μετά από αρκετούς μήνες άρσης των περιορισμών που προκάλεσαν αύξηση των κρουσμάτων, οι άνθρωποι βλέπουν πώς μοιάζει η «ζωή με τον ιό», αναφέρει νέα ανάλυση του Politico.
Έπειτα έρχονται οι αναπόφευκτες ανατροπές της πολιτικής: εντολές μάσκας και lockdown, ακόμη και σε περιοχές με υψηλό βαθμό εμβολιασμού, για να αποφευχθεί η καταστροφή τους χειμερινούς μήνες.
Και αυτό δεν αρέσει στον κόσμο.
Η σκληρή πραγματικότητα;
Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι ιατρικά θαύματα, αλλά δεν είναι πανάκεια...
Και με την επικράτηση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, τους σχετικά χαλαρούς περιορισμούς και τις μεγάλες ομάδες του πληθυσμού που απορρίπτουν τα εμβόλια, η πανδημία επανέρχεται σε όλη την Ευρώπη.

Η προειδοποίηση του ECDC

Η Γερμανία σημείωσε ρεκόρ εβδομαδιαίων μολύνσεων την Τετάρτη, με ρυθμό άνω των 400 ανά 100.000 άτομα.
Ήδη οι ΜΕΘ της είναι γεμάτες στα νότια και τα ανατολικά, ενώ δέχεται Ολλανδούς ασθενείς στα δυτικά σύνορά της.
Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία αγωνίζονται με τα τεστ PCR, ενώ η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην Ανατολική Ευρώπη έχει τροφοδοτήσει βάναυσα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.
Τα τρέχοντα επίπεδα εμβολιασμού σε όλη την ΕΕ είναι «ανεπαρκή για τον περιορισμό των κρουσμάτων COVID-19 και των νοσηλειών τους χειμερινούς μήνες», δήλωσε την Τετάρτη η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, Andrea Ammon.
Τα μέτρα δημόσιας υγείας θα πρέπει «να εφαρμοστούν τώρα», είπε - και θα μπορούσαν να χρειαστούν ακόμα τα Χριστούγεννα, εάν τα πράγματα δεν βελτιωθούν.
Το τελευταίο κύμα είναι μια υπενθύμιση, λένε οι ειδικοί στη δημόσια υγεία, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πότε μπορεί να επιστρέψει σοβαρά η κανονικότητα στην κοινότητα.
«Όποτε αίρονται τα μέτρα, αυτός ο ιός μαθαίνει πώς να μας εξαπατά», δήλωσε ο Walter Ricciardi, κορυφαίος σύμβουλος του ιταλικού υπουργείου Υγείας.
Με την παραλλαγή Δέλτα, πολύ πιο μεταδοτική από την αρχική, ούτε τα εμβόλια ούτε η κοινωνική απόσταση μπορούν να κάνουν τη δουλειά από μόνα τους.
«Αν δεν χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα μαζί με ορθολογικό τρόπο, δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στην κανονικότητα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», είπε ο Ricciardi.
«Θα πρέπει να περάσουμε τα επόμενα δύο, τρία χρόνια έτσι, ξέρετε, με μια σειρά πανδημικών κυμάτων».

Πίσω στο lockdown

Η Αυστρία απέδειξε ότι οι μέρες των καθολικών lockdown δεν έχουν τελειώσει ακόμη.
Ο καγκελάριος Alexander Schallenberg είπε ότι επέλεξε ένα lockdown 10 ημερών όχι μόνο για να σώσει το σύστημα υγείας αλλά για να παρακινήσει τους Αυστριακούς - το ένα τρίτο των οποίων αρνούνται να εμβολιαστούν - να καθίσουν και να σκεφτούν τις επιλογές τους.
Σε συνέντευξή του στο POLITICO, μίλησε για «δημιουργία μιας ευκαιρίας… με την έννοια ότι θέλουμε να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο των συγκεχυμένων κυμάτων και των συζητήσεων για το lockdown».
Σε περίπτωση που οι άνθρωποι δεν εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία από μόνοι τους, η εντολή υποχρεωτικού εμβολιασμού της Αυστρίας έχει προγραμματιστεί για την 1η Φεβρουαρίου.
Ακόμη και στην Πορτογαλία, όπου σχεδόν όλοι οι δικαιούχοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως —πάνω από το 86% του πληθυσμού— «είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι θα μεταδοθεί το σωστό μήνυμα στον πληθυσμό», δήλωσε η Sofia Ribeiro, γιατρός και ειδικός στη δημόσια υγεία.
Τα ποσοστά μετάδοσης, νοσηλείας και θανάτων στην Πορτογαλία αυξάνονται, ωθώντας τους αξιωματούχους να μιλήσουν για επαναφορά των περιορισμών.

Αλλαγή στάσης

Για τους εμβολιασμένους - πολλοί από τους οποίους πίστευαν ότι η πανδημία είχε τελειώσει, τουλάχιστον για αυτούς - η επιστροφή των περιορισμών είναι ένα «κρύο ντους», δήλωσε ο δήμαρχος της Αμβέρσας Bart de Wever.
Προφανώς, αυτό είναι λιγότερο άβολο από τα κανόνια νερού που εκτοξεύτηκαν εναντίον μερικών από τους 35.000 διαδηλωτές στις Βρυξέλλες την Κυριακή.
Η αστυνομία άνοιξε πυρ σε παρόμοια διαδήλωση κατά των νέων ολλανδικών μέτρων στο Ρότερνταμ, στέλνοντας τρεις στο νοσοκομείο.
Η περιοχή της Αμβέρσας, η Φλάνδρα, μπορεί να υπερηφανεύεται για οκτώ στους 10 εμβολιασμένους ανθρώπους — συμπεριλαμβανομένων του 96% άνω των 65 ετών.
Ωστόσο, συντάχθηκε στο υπόλοιπο Βέλγιο την περασμένη εβδομάδα για να επιβάλει νέους κανόνες για τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και την τηλεργασία τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, καθώς οι ΜΕΘ ήταν υπό πίεση.

Εμβολιασμένοι αλλά μολυσματικοί

Στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκεται ένα στατιστικό στοιχείο που μπορεί να φαίνεται παραπλανητικό: Περίπου το 70% όσων βρέθηκαν πρόσφατα σε νοσοκομεία της Φλάνδρας ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.
Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του πολύ μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων που έχουν λάβει τα εμβόλια - οι μη εμβολιασμένοι αρρωσταίνουν και πεθαίνουν με πολύ υψηλότερους ρυθμούς - αλλά είναι επίσης απόδειξη ότι τα εμβόλια δεν παρέχουν πλήρη προστασία, ειδικά στην παραλλαγή Δέλτα.
Επίσης, η ανοσία φθίνει με πολλούς στη Δυτική Ευρώπη να έχουν εμβολιαστεί πριν από περίπου έξι μήνες.
Και επισημαίνει το γεγονός ότι ακόμη και αν εμβολιαζόταν όλοι, υπάρχει ο κίνδυνος η πανδημία να εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα — τουλάχιστον στους ηλικιωμένους ή στους ευάλωτους.
Επειδή τα εμβολιασμένα άτομα έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν αρχικά, είναι λιγότερο πιθανό να το μεταδώσουν.
Ωστόσο, η παραλλαγή Δέλτα μειώνει ορισμένα από τα οφέλη των εμβολίων.
Ο κίνδυνος είναι διπλά σοβαρός όταν υπάρχουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως — γι' αυτό οι πολιτικοί καταβάλλουν τόση προσπάθεια προσπαθώντας να επεκτείνουν την κάλυψη.
Ακόμη και όταν αρθεί το γενικό lockdown, οι μη εμβολιασμένοι θα παραμείνουν περιορισμένοι, είπε ο Schallenberg.

Πολιτική catch-22

Στο μεταξύ, για τους πολιτικούς, η αναζωπύρωση της πανδημίας αποτελεί μια ανεπιθύμητη πράξη εξισορρόπησης.
Μια επισκόπηση του ECDC των μελετών σχετικά με τους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης και του lockdown στην Ευρώπη δείχνει ένα catch-22 (κατά το μυθιστόρημα του Joseph Heller για τη φρίκη και την παράνοια που έζησε ως βομβαρδιστής της αμερικανικής αεροπορίας κατά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο)
Αυτά τα μέτρα λειτουργούν καλύτερα όταν εφαρμόζονται έγκαιρα — αλλά και όταν έχουν ισχυρή υποστήριξη από το κοινό.
Αυτό σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι έχουν αναλάβει με το δύσκολο έργο να πείσουν τους ανθρώπους να λάβουν νέες προφυλάξεις ακόμα και όταν τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα.
Αυτό το αίνιγμα είναι ιδιαίτερα σαφές σε μέρη όπως η Πορτογαλία, όπου -ενόψει των εκλογών τον Ιανουάριο που θα μπορούσαν να σημάνουν το τέλος της εξαετούς θητείας του πρωθυπουργού Antonio Costa.
Σε αντίθεση βέβαια με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που ο πρωθυπουργός Boris Johnson κήρυξε «Ημέρα Ελευθερίας» στις 19 Ιουλίου.
Τα lockdown έληξαν, οι μάσκες έγιναν προαιρετικές και οποιοσδήποτε μπορούσε να μπει σε μια γεμάτη παμπ.
Τα κρούσματα εκτινάχθηκαν στα ύψη το καλοκαίρι, αλλά τώρα το κύμα Δέλτα φαίνεται να έχει σβήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης