Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο κίνδυνος lockdown πίεσε εκ νέου το ΧΑ -0,60% στις 889 μον. - Νέο limit down -30% στην Attica Bank, με περιθώριο πτώσης 80%

Ο κίνδυνος lockdown πίεσε εκ νέου το ΧΑ -0,60% στις 889 μον. - Νέο limit down -30% στην Attica Bank, με περιθώριο πτώσης 80%
Η έκρηξη της πανδημίας μειώνει τις πιθανότητες της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα πριν το κλείσιμο του έτους
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 889 μονάδες, για τέταρτη συνεδρίαση, με το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο και με ήπιες απώλειες στις τράπεζες, με εξαίρεση την Eurobank η οποία δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις -1,6% ενώ σε χαμηλά επίπεδα παρέμειναν οι συναλλαγές.
Οι επενδυτές ανησυχούν για την επιβολή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων εντός και εκτός, για την αντιμετώπιση της πανδημίας τα οποία θα πλήξουν την ανάκαμψη των οικονομιών ενώ εκτιμούν με αυτά τα δεδομένα μειώνονται οι πιθανότητες, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα πριν το κλείσιμο του έτους .

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κάτω το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων με πρώτη στήριξη τις 885 μονάδες ενώ με ένα καθολικό lockdown η αγορά θα οδηγηθεί κάτω από τις 800 μονάδες στην ζώνη των 800 με 780 μονάδων.
Για την οικονομία ένα ακόμη lockdown θα συμβάλλει στην εκ νέου επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και προφανώς θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω ο στόχος για το ΑΕΠ.
Το χρέος θα βρεθεί μαζί με τα repos στα 400 δισεκ. το υψηλότερο δημόσιο χρέος που είχε ποτέ η Ελλάδα.
Επιστροφή του lockdown θα είναι μια αποτυχία της ασκούμενης πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας, θα είναι όμως και ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στην σαθρή ελληνική οικονομία.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eurobank -1,6% και ακολούθησαν Εθνική -0,97%, Πειραιώς -0,72% και Alpha Bank -0,41%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Τιτάν -1,66%, ΟΛΠ -1,65%, ΕΛΠΕ -1,48%, Ελλάκτωρ -1,4%.....ενώ σε θετικό πρόσημο έκλεισαν οι δεικτοβαρείς Coca Cola +0,41% και ΟΤΕ +0,07%.

Φιάσκο και διασυρμός του ελληνικού χρηματιστήριου με επίκεντρο την Attica bank, έχει περιθώριο πτώσης -80%

Με νέο limit down έκλεισε η Attica Bank -29,94% για δεύτερη συνεδρίαση με όγκο 59 χιλ. τεμάχια και ανεκτέλεστα 30 χιλ. τεμάχια,  αναμένοντας αύριο 25/11 την έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων.
Η αποτίμηση της μετοχής με την υπόθεση ότι η αύξηση θα καλυφθεί πλήρως και θα μπουν όλες οι μετοχές βάσει του σχεδιασμού, είναι 1,1 δισ. ευρώ.
Η οικονομική κατάσταση της τράπεζας σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί τέτοια αποτίμηση.
Η πραγματική αποτίμηση της Attica bank είναι 330-340 εκατ που σημαίνει ότι έχει ακόμη πτώση 80% η μετοχή της Attica bank δηλαδή περίπου ακόμη 3 limit down.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Νοεμβρίου 2021, η μετοχή της Attica Bank κατέγραψε ένα αδικαιολόγητο ράλι, με την ανοχή των εποπτικών αρχών, τόσο της τράπεζας όσο και του χρηματιστηρίου.
Στη χθεσινή συνεδρίαση 23/11 η στρέβλωση αρχίζει να αποκαθίσταται, με τη μετοχή στο limit down
Το κερδοσκοπικό παιχνίδι ήταν δόλιο, διότι επιχείρησαν να εμφανίσουν την Attica Bank ως μια δελεαστική χρηματιστηριακή πρόταση, ενώ γνωρίζουν ότι είναι χρεοκοπημένη.
Με αρνητικά ίδια κεφάλαια, θα έπρεπε να έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο και όχι να διαπραγματεύεται γελοιοποιώντας την έννοια του Χρηματιστηρίου.
Η Attica Bank, με την ανοχή της ΤτΕ, καταφέρνει και επιβιώνει στα όρια της παράνοιας, μολύνοντας το τραπεζικό σύστημα και το χρηματιστήριο, ενώ η διοίκηση Πανταλάκη με τα συνεχή ψεύδη συστηματικά παραπλανά το επενδυτικό κοινό.
Ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών, αυτό της Attica Bank, συνεχίζεται να βρίσκεται σε εξέλιξη, με την κάλυψη της Τράπεζας της Ελλάδος και εσχάτως την ανοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Η Attica Bank βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 240 εκατ. ευρώ και στις 23 Νοεμβρίου 2021 οι δήθεν υποψήφιοι υπέβαλαν προσφορές για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.
Αυτοί είναι η Bain Capital και η Ellington.
Το απαράδεκτο, όμως, είναι ότι θέτουν προϋποθέσεις και αιρέσεις που καθιστούν τη συμμετοχή τους προβληματική αλλά και προσβλητική.
Πιο συγκεκριμένα, στις προσφορές που υπέβαλαν ζητούν από τον βασικό μέτοχο στην Attica bank με ποσοστό 68,2%, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να καλύψει όλη τη ζημιά της τράπεζας (γύρω στα 500 εκατ. ευρώ).
Και εν συνεχεία με 100 εκατ. - 150 εκατ. ευρώ να αποκτήσουν τον έλεγχο της Attica Bank εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,28% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,44%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips και στις τράπεζες πλην Eurobank, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,24% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,15%.
Λίγο μετά τις 13:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,77% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο -1,41%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,60% στις 889 μονάδες έχοντας υψηλό στις 897,08 μονάδες και χαμηλό τις 888,08 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51 εκατ. ευρώ, ο όγκος 21 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,72 εκατ. ευρώ και όγκου 731χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η  Eurobank διακίνησε 431 χιλ.τεμάχια αξίας 398 χιλ. ευρώ και η Εθνική 124 χιλ. τεμάχια αξίας 330 χιλ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 76 χιλ. τεμάχια αξίας 742 χιλ. ευρώ και ο ΑΔΜΗΕ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 250 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 889 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 885 μονάδες και ακολουθούν οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες ενώ με ένα καθολικό lockdown,  η αγορά θα οδηγηθεί  κάτω από τις 800 μονάδες στην ζώνη των 800 με 780 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 579 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη στήριξη των 580 μονάδων  και ακολουθούν οι 570 και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  600 μονάδες και ακολουθούν οι 615,  οι 635 και οι  650 μονάδες.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,34% - Στο επίκεντρο η πανδημία και η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 24/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες από την  εξέλιξη της  πανδημίας και για τις επιπτώσεις της σε δημοσιονομικά επίπεδο, ενώ αντικείμενο προβληματισμού παραμένει η στάση της ΕΚΤ.
Οι επενδυτές βρίσκονται προβληματισμένοι καθώς από την μια, η επιστροφή των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων και των lockdown θα ανακόψει την ανάπτυξη αναγκάζοντας την ΕΚΤ να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική και από την άλλη η εκτόξευση του πληθωρισμού αυξάνει τον φόβο για την ταχύτερη άρση των μέτρων νομισματικής πολιτικής.
Πάντως, στη θέση της περί παροδικής ανόδου του πληθωρισμού εμμένει η πρόεδρος της ΕΚΤ τονίζοντας εκ νέου ότι  η ΕΚΤ δεν πρέπει να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής καθώς βλέπει ότι πληθωρισμός θα εξασθενίσει, επομένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να σφίξει την πολιτική, καθώς θα μπορούσε να πνίξει την ανάκαμψη»
Επίσης, για μια ακόμη φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων το 2022.
Από την άλλη οι επενδυτές , με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε σε νέα υψηλά , λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των σημείων συμφόρησης της βιομηχανικής αλυσίδας εφοδιασμού, δεν πείθονται από τις παραπάνω δηλώσεις  και βλέπουν ότι αυξάνεται η κίνδυνος να αναθεωρηθεί η νομισματική  πολιτική.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,34% και το ιταλικό 10ετές στο 1,08% και με το μεταξύ τους spread στις 26 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, βρίσκεται στα υψηλά 6 μηνών, στις 101 μονάδες ή 1,01% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Παρά την αύξηση 1,35 δισ. και το deal με γερμανική εταιρεία για επενδύσεις 1 δισ. σε φωτοβολταϊκά, η ΔΕΗ είναι βαλτωμένη

Παρά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,35 δισ. στην τιμή των 9 ευρώ και παρά το κυοφορούμενο deal με μεγάλη γερμανική εταιρεία για κοινές επενδύσεις πάνω από 1 δισ. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά στα φωτοβολταϊκά, η μετοχή της ΔΕΗ δεν μπορεί να ανακάμψει και βρίσκεται μόλις 8% πάνω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.

Η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή στα 9,73 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 3,72 δισ. στις διεξοδικές αναλύσεις του bankingnews.gr είχε τονιστεί ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να αποτελεί μια προβληματική κατάσταση παρά τις προσπάθειες εξυγίανσης που υλοποιούνται.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η μετοχή θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα, και κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου, εάν η πορεία του χρηματιστηρίου επιδεινωθεί.
Η στάση του bankingnews.gr, αποκαλώντας μάλιστα τη μετοχή της ΔΕΗ «φουσκάρα», είχε προκαλέσει αίσθηση και στηριζόταν καθαρά σε μια ρεαλιστική απεικόνιση του ισολογισμού της ΔΕΗ και όχι σε δημόσιες σχέσεις που δυστυχώς πολλά μέσα ενημέρωσης καταφεύγουν για προφανείς λόγους.Το bankingnews.gr έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική όλα αυτά τα χρόνια στις τράπεζες και πλήθος εταιρειών, αλλά έχει επιδοκιμάσει τα καλώς κείμενα…
Ωστόσο μια απλή ανάγνωση του ισολογισμού της ΔΕΗ δεν πείθει ότι έχει γίνει μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί το ρίσκο υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος είναι τεράστιο και εξαρτάται ιδιαίτερα από τις πολιτικές εξελίξεις.


Εταιρικά αποτελέσματα  

Πέρα από τις εξελίξεις της πανδημίας, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στην ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων
Ειδικότερα η Aegean ανακοίνωσε σήμερα 24/11 ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021 ήταν το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο από την έναρξη της πανδημίας.
Τα καθαρά ανήλθαν στα 51,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 28,4 εκατ. ευρώ στο περσινό τρίτο τρίμηνο. Υπάρχουν και μη οργανικά κέρδη λόγω αναδιάρθρωσης του στόλου. Έτσι τα συνολικά κέρδη στο τρίτο τρίμηνο ανέρχονται στα 107,2 εκατ. ευρώ και στο εννεάμηνο στα 28,8 εκατ. ευρώ ή ζημιά 27,1 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθεί το έκτακτο κέρδος.
Εξαιρετικά και τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ καθώς τα καθαρά κέρδη το εννεάμηνο 2021 διαμορφώθηκαν στα 178,2 εκατ. (εννεάμηνο 2020: 73,2 εκατ.) υψηλότερα κατά 97,3% σε επαναλαμβανόμενη βάση ως αποτέλεσμα της αυξημένης λειτουργικής κερδοφορίας και του μειωμένου φορολογικού συντελεστή.
Τα καθαρά κέρδη το γ’ τρίμηνο 2021 ανήλθαν στα 96,1 εκατ. (γ’ τρίμηνο 2020 καθαρά κέρδη στα 52,8 εκατ.).
Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) εννεαμήνου 2021 του ΟΠΑΠ έφτασαν το 1,040 δισ.  υψηλότερα κατά 15,7% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα της ισχυρής συνεισφοράς του online.
Ισχυρή ήταν και η πορεία στο τρίτο τρίμηνο της Motor Oil, με έσοδα 2,987 δισ. ευρώ, έναντι 1,638 δισ. ευρώ ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται σε επίπεδο καθαρών κερδών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες: ΄Εφτασαν τα 85,2 εκατ. ευρώ έναντι 44,28 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Καλά και αναμενόμενα τα αποτελέσματα του Φουρλή, με τον καθαρό δανεισμό να διαμορφώνεται στα 101 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 8 εκατ. ευρώ από ζημιά 3,1 εκατ. ευρώ στο περσινό εννεάμηνο.

Η επικαιρότητα

Εκτός ελέγχου είναι το δ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς καταγράφονται συνεχή ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών, με το σύστημα υγείας να τελεί υπό ασφυκτική πίεση.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως παρά πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν και είναι σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα 22/11, αυτά δεν είναι ικανά να περιορίσουν το δ’ κύμα.
Πληροφορίες μάλιστα θέλουν την κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει θέμα lockdown και μέτρων στους εμβολιασμένους, να εξετάζει και άλλα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, όπως πρόσβαση στα super market μόνο με αρνητικό rapid test ή αγορές στο λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, καθώς και νέα μέτρα στις αστικές συγκοινωνίες όπως είναι η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας.
Εφόσον εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, πηγαίνουμε σε ένα ιδιότυπο lockdown για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, όπως συνέβη στην Αυστρία, η οποία ωστόσο στη συνέχεια οδηγήθηκε σε καθολικό lockdown για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κυβέρνηση και επιστήμονες επισημαίνουν πως η μόνη λύση για να σωθούν ζωές και να περιοριστεί η διασπορά του ιού είναι να επιταχυνθούν και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ιδιαίτερα στους ανθρώπους άνω των 60 ετών, οι οποίοι είναι και αυτοί που ως επί το πλείστον καταλήγουν στις ΜΕΘ και στη διασωλήνωση.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 24/11 οι ασιατικές αγορές .
Ειδικότερα, ο δείκτης  Nikkei στην Ιαπωνία έκελισε στο -1,58%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +0,10%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ  +0,12% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,10%.

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα 24/11 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο τις κρίσιμες εξελίξεις που αφορούν την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη, και ειδικότερα στη Γερμανία με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ να εισηγείται lockdown και για τους εμβολιασμένους πολίτες.
Την ίδια ώρα, SPD, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες παρουσιάζουν σήμερα την συμφωνία τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Εν τω μεταξύ, επιδείνωση για πέμπτο διαδοχικό μήνα σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo στη Γερμανία.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στις 96,5 τον Νοέμβριο, κατά 1,2 μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo).
Ανακοινώθηκαν σήμερα 24/11 τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, στις 199.000, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1969
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,25%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,25%, ο S&P 500 στο -0,25%, ο Nasdaq στο -0,30% και το ETF GREC στο -0,56% ( 26,61 δολ.).

Απώλειες στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στην Eurobank

Με απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Eurobank με τις μεγαλύτερες πιέσεις ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,6440 ευρώ, με πτώση -0,97% με όγκο 1,68 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0855 ευρώ, με πτώση -0,41% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,37 ευρώ, με πτώση -0,72%, με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,71 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9250 ευρώ, με πτώση -1,6% με όγκο 6,01 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,43 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,09 ευρώ, με πτώση -1,8% και κεφαλαιοποίηση 485 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε κλειδωμένη στο limit down -29,94% στα 0,8730 ευρώ, με όγκο 59 χιλ. τεμάχια και ανεκτέλεστα 30 χιλ. τεμάχια 
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,86 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 335 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Τιτάν, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ.....
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισε ο Sarantis +1,31%.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,12 ευρώ, με άνοδο +0,41% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,79 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,18 ευρώ, με άνοδο +0,07% και αποτίμηση 6,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,73 ευρώ, με πτώση -0,71% και αποτίμηση 3,72 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,50 ευρώ, με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,54 ευρώ, με πτώση -0,95% και  αποτίμηση 4,42 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,26 ευρώ, με πτώση -1,66% και  κεφαλαιοποίηση 1,12 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,99 ευρώ, με πτώση -1,48% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,85 ευρώ, με πτώση -0,07% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,70 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 2,1 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,54 ευρώ, με άνοδο +0,80% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,26 ευρώ, με πτώση -1,36% και κεφαλαιοποίηση 772 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,86 ευρώ, με πτώση -1,17% και κεφαλαιοποίηση 698 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0281 ευρώ, με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,34% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 26 μονάδες βάσης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 24/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες από την  εξέλιξη της  πανδημίας και για τις επιπτώσεις της σε δημοσιονομικά επίπεδο, ενώ αντικείμενο προβληματισμού παραμένει η στάση της ΕΚΤ.
Οι επενδυτές βρίσκονται προβληματισμένοι καθώς από την μια, η επιστροφή των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων και των lockdown θα ανακόψει την ανάπτυξη αναγκάζοντας την ΕΚΤ να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική και από την άλλη η εκτόξευση του πληθωρισμού αυξάνει τον φόβο για την ταχύτερη άρση των μέτρων νομισματικής πολιτικής.
Το ελληνικό 10ετές 1,34% με το αμερικανικό 10ετές 1,66% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 157 μονάδες βάσης από 152 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 101 μονάδες βάσης, στα υψηλά 6 μήνου
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,01% ή 101 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 26 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 90 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται  σήμερα 24/11 στις αγορές της Ευρώπης, απόρροια του νέου γενικού  lockdown από την Αυστρία  αλλά και της απειλής του καθολικού  lockdown στη Γερμανία.
 Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 24 Νοεμβρίου του 2021 στο 1,08%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/11/2021 στο -0,23% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,23% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,51% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,08% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,63%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης