Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ελεύθερη πτώση η λίρα 13 ανά δολ. λόγω της πολιτικής Erdogan - Μεγάλη αγανάκτηση και κοινωνική έκρηξη στην Τουρκία

Σε ελεύθερη πτώση η λίρα 13 ανά δολ. λόγω της πολιτικής Erdogan - Μεγάλη αγανάκτηση και κοινωνική έκρηξη στην Τουρκία
H «λέξη» κατάρρευση είναι πλέον συνώνυμη με την τουρκική λίρα
Σχετικά Άρθρα

H «λέξη» κατάρρευση είναι πλέον συνώνυμη με το τουρκικό νόμισμα, καθώς η λίρα, έπειτα από ένα «masterclass» του Erdogan για ισοτιμίες και συνάλλαγμα, δεν έχει σταματήσει να κατρακυλά.
Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως τις 13,45 λίρες έναντι του δολαρίου, μετά από αλλεπάλληλα πτωτικά ρεκόρ στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις.
Φέτος έχει απολέσει το 45% της αξίας του, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς σχεδόν κατά 26% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.
Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος αυτή την ώρα βυθίζεται στο επίπεδο των 12,742 λιρών ανά δολάριο.
Σε σχέση με το ευρώ, το τουρκικό νόμισμα εξασθένησε στο νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ των 13,8815 λιρών.
Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε πάνω από το 21%, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2019.
Και όλα αυτά λόγω… Erdogan, που επιμένει στη γνωστή σχιζοφρενική οικονομική πολιτική του.
Ο Erdogan είπε ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τις παλιές πολιτικές που βασίζονται στο υψηλό κόστος δανεισμού και στο ισχυρό νόμισμα χάριν της επιβράδυνσης του πληθωρισμού.
 Αντ' αυτού, ισχυρίζεται πως η χώρα μεταπήδησε σε ένα νέο σύστημα που δίνει προτεραιότητα σε επενδύσεις, εξαγωγές και δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ επιτρέπει στο νόμισμα να καταρρέει και να μην… επηρεάζεται (!;) η οικονομία.
«Είτε θα εγκαταλείψουμε τις επενδύσεις, τη μεταποίηση, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, είτε θα αναλάβουμε την ιστορική πρόκληση να ανταποκριθούμε στις δικές μας προτεραιότητες», είπε μετά από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην πρωτεύουσα Άγκυρα.
Όπως όλοι γνωρίζουν, ο Erdogan είναι υπέρμαχος της ανορθόδοξης οικονομικής θεωρίας πως η άνοδος των επιτοκίων δημιουργεί πληθωρισμό
Σύμφωνα με τη Swedbank AB, «είναι πολύ δύσκολο να έχουμε άποψη για την εύλογη αξία της λίρας, δεδομένου ότι η οικονομική πολιτική δεν είναι συγχρονισμένη με τα θεμελιώδη.
Η λίρα θα συνεχίσει να πέφτει μέχρι να γίνει αυστηρότερη η οικονομική πολιτική.
Η τρέχουσα πορεία θα οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό και κρίση ισοζυγίου πληρωμών».

Κοινωνική έκρηξη

Στο μεταξύ, με το … «μέτρο» γίνεται η πώληση ζάχαρης, λαδιού και καφέ στην Τουρκία, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατρακύλας της τουρκικής λίρας.
Οι περιορισμοί ξεκίνησαν αρχικά με την ποσότητα ζάχαρης και λαδιού που μπορεί ν’ αγοράσει κάθε Τούρκος καταναλωτής και συνεχίστηκε με τον καφέ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Αναλυτές εκτιμούν πως η συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας θ’ αποτυπωθεί στις τιμές των προϊόντων τις επόμενες ημέρες, δημιουργώντας κλίμα ανησυχίας στους πολίτες που βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματά τους να μειώνονται σημαντικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο βασικός μισθός στην Τουρκία, υποχώρησε στα 230 δολάρια, πιο κάτω από τους μισθούς στην Κίνα.
Εύλογα, οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους, με τον Erdogan να βλέπει εφιάλτες και να φοβάται ένα νέο πάρκο Gezi…
Όπως μεταδίδουν τουρκικά μίντια, πολίτες βγήκαν στους δρόμους στις δύο πόλεις, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, ζητώντας την παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος AKP.
Αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν ομάδα πολιτών να πραγματοποιήσει διαμαρτυρια΄στη συνοικία Σισλί. Ενίσχυσαν επίσης την παρουσία της στην πλατεία Ταξίμ, το θέατρο των μεγάλων διαδηλώσεων του 2013.
«Φύγε AKP, η χώρα αυτή είναι δική μας» φώναζαν οι διαδηλωτές.
Υπήρξαν επίσης αναφορές και για διαδηλώσεις στη Σμύρνη.

 

Tι λένε η κεντρική τράπεζα και αναλυτές

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας - η αξιοπιστία της οποίας έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα λόγω των διαρκών παρεμβάσεων του προέδρου Erdogan - αναφέρει ότι δεν θα προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία.
«Μπορούμε να παρέμβουμε μόνο σε συνθήκες ακραίου volatility», αναφέρει η κεντρική τράπεζα, παρά την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν σύντομα αυξήσεις επιτοκίων έκτακτης ανάγκης, ενώ οι φήμες για ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου και τα στοιχεία που δείχνουν νέο χαμηλό στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών βαρύνουν επίσης το κλίμα.
Υπό την πίεση του Erdogan, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της την περασμένη Πέμπτη κατά 100 μονάδες βάσης στο 15%, πολύ κάτω από τον πληθωρισμό που έχει εκτοξευθεί κοντά στο 20%, και σηματοδότησε περαιτέρω χαλάρωση.
Ο πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, Semih Tumen, o οποίος απομακρύνθηκε από τον Erdogan το περασμένο μήνα, ζήτησε μία άμεση επάνοδο σε πολιτικές που θα προστατεύουν την αξία της λίρας.
«Αυτό το παράλογο πείραμα, το οποίο δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, πρέπει να σταματήσει άμεσα και πρέπει να επανέλθουμε σε ποιοτικές πολιτικές που προστατεύουν την αξία της τουρκικής λίρας και την ευημερία των Τούρκων», έγραψε στο Twitter. 

www.bankingnews. gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης