Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα στο Ισραήλ: Πιθανή σύνδεση του εμβολιασμού για Covid με διαταραχές στην περίοδο των γυναικών – Επηρεάζεται η γονιμότητα;

Έρευνα στο Ισραήλ: Πιθανή σύνδεση του εμβολιασμού για Covid με διαταραχές στην περίοδο των γυναικών – Επηρεάζεται η γονιμότητα;
Οι γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στη διάρκεια και τη ροή της περιόδου,, ακόμη και πόνο, σύμφωνα με διάφορες έρευνες
Σχετικά Άρθρα

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν αναφέρει αλλαγές στην έμμηνο ρύση μετά τη λήψη του εμβολίου για τον Covid, δημιουργώντας ερωτηματικά μεταξύ γιατρών και επιστημόνων.
Οι γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στη διάρκεια και τη ροή της περιόδου,, ακόμη και πόνο, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, αλλά οι περισσότεροι γιατροί έχουν τονίσει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνδέουν άμεσα τον εμβολιασμό με αυτές τις αλλαγές.
Επιπλέον, υποστηρίζουν πως οι αλλαγές είναι βραχυπρόθεσμες και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός κατά του Covid επηρεάζει δυσμενώς τη γονιμότητα, όπως γράφει η Jerusalem Post.
«Πιστεύουμε ότι είναι εύλογο να υπάρχει σύνδεση, αλλά δεν μπορούμε να αποδείξουμε αυτή τη συσχέτιση», δήλωσε ο Itamar Netzer, ειδικός γυναικολόγος και διευθυντής του Clalit Healthcare Services.
«Δεν είμαστε πολύ σοφότεροι» τώρα από ό,τι στην αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού πριν από σχεδόν 12 μήνες.

Οι διαταραχές στην έμμηνο ρύση

Οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής των γυναικών, είπε ο Netzer.
Οι γυναίκες βιώνουν περιόδους ανωμαλιών σε όλη τη διάρκεια της γόνιμης ζωής τους, που μερικές φορές προκαλούνται από βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις ή ακόμα και άγχος, αν και «τις περισσότερες φορές χωρίς κανέναν λόγο».
Σημείωσε δε ότι, μεταξύ 16% και 25% των γυναικών –φυσιολογικών, υγιών και μη εμβολιασμένων– βιώνουν ακανόνιστους κύκλους, σύμφωνα με διάφορες μελέτες.
Περίπου το ίδιο ποσοστό ανέφερε αλλαγές στην έμμηνο ρύση ως αποτέλεσμα του Covid.
Ακόμη μικρότερο ποσοστό γυναικών εξέφρασε ανησυχία μετά τον εμβολιασμό.

Οι αναφορές στο υπουργείο Υγείας για προβλήματα στην περίοδο

H Emilia Ennis, επιδημιολόγος και επικεφαλής της Ομάδας Αντιμετώπισης Πανδημίας του ισραηλινού υπουργείου Υγείας κοινοποίησε δεδομένα σύμφωνα με τα οποία «όλες οι αρχές στον κόσμο επισημαίνουν ότι ο όγκος των αναφορών που έχουν λάβει για το θέμα είναι χαμηλός σε σχέση με τον επιπολασμό τέτοιων συμπτωμάτων στον πληθυσμό ανεξάρτητα από το εμβόλιο».
Επίσης το υπουργείο έλαβε αναφορές για βαριά ή απροσδόκητη εμμηνορροϊκή αιμορραγία, αλλαγές στην έμμηνο ρύση και εμμηνορροϊκή αιμορραγία σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που μπορούσε να παράσχει, υπήρξαν 1.300 αναφορές για αυτές τις αλλαγές μετά την πρώτη δόση από δύο εκατομμύρια γυναίκες που εμβολιάστηκαν και 2.000 αναφορές μετά τη δεύτερη δόση από ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς.
«Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε τον επιπολασμό αυτών των αλλαγών τα προηγούμενα χρόνια ή να συγκρίνουμε εάν ο επιπολασμός είναι τώρα υψηλότερος, κάτι που μπορεί να υποδεικνύει σύνδεση με το εμβόλιο», σημείωσε η Ennis.
«Η παρατεταμένη ανωμαλία ή η υπερβολική και ασυνήθιστη αιμορραγία μπορεί να είναι συμπτώματα και άλλων ασθενειών, επομένως οι γυναίκες που τα εμφανίζουν καλό είναι να συμβουλευτούν τον γιατρό τους», επισημαίνει.

Θα πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη μελέτη

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο εμβολιασμός κατά του Covid θα μπορούσε να έχει βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στον εμμηνορροϊκό κύκλο μιας γυναίκας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισραηλινής Εταιρείας Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Καθηγητή Roni Maymon.
Είπε ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ανοσολογικές επιδράσεις στις ορμόνες που οδηγούν τον εμμηνορροϊκό κύκλο ή επιδράσεις που προκαλούνται από κύτταρα του ανοσοποιητικού στη μήτρα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν μόνιμο αλλά θα εξαφανιζόταν μέσα σε δύο ή τρεις κύκλους.
Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη μελέτη για το θέμα, αλλά δύο μήνες αργότερα, σύμφωνα με τον Maymon, έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος.
Ο Maymon είπε ότι η μελέτη θα είναι αναδρομική, που σημαίνει ότι θα εξετάσει τα ιατρικά αρχεία μιας ομάδας γυναικών.

Μεγάλη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τις προηγούμενες μέρες έρευνα, που δεν αξιολογήθηκε από ομοτίμους, ανέφερε ότι έως τις 10 Νοεμβρίου, περίπου 37.571 αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο είχαν αναφερθεί στη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτή η συγκεκριμένη μελέτη, ωστόσο, εξέτασε μόνο 2.241 γυναίκες άνω των 18 ετών που είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση οποιουδήποτε εμβολίου για τον Covid.
Τους ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν μια διαδικτυακή φόρμα για να αναφέρουν την ηλικία τους, τη διάρκεια του κανονικού εμμηνορροϊκού κύκλου, εάν χρησιμοποιούν ορμονική αντισύλληψη, θηλάζουν, έχουν διαγνωστεί με εμμηνορροϊκή ή γυναικολογική πάθηση και, για κάθε δόση του εμβολίου, ποια μάρκα έλαβαν, ποια ημέρα του κύκλου τους εμβολιάστηκαν και λεπτομέρειες για τον χρόνο και τη ροή της επόμενης περιόδου τους σε σύγκριση με αυτό που συνήθως βιώνουν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η επωνυμία του εμβολίου δεν συσχετίστηκε με τις αλλαγές της περιόδου, που σημαίνει ότι αυτό το φαινόμενο δεν είναι ειδικό για τα εμβόλια mRNA.


plausible.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης