Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με υψηλό «κούρεμα» η αναδιάρθρωση της Οίκος Σπύρου - Ο ρόλος του Bluemoon Capital Fund

Με υψηλό «κούρεμα» η αναδιάρθρωση της Οίκος Σπύρου - Ο ρόλος του Bluemoon Capital Fund
Το όφελος από την αναδιάρθρωση των δανείων αναμένεται να ωφελήσει τα ίδια κεφάλαια και να επιτρέψει την έξοδο της μετοχής από την επιτήρηση
Σχετικά Άρθρα

Με… ψιλά γράμματα φαίνεται πως πέρασε η ανακοίνωση της Οίκος Σπύρου πριν από λίγες μέρες αναφορικά με την έκδοση ομολογιακού δανείου και την αναδιάρθρωση των δανείων της.
Η διοίκηση πάλευε για μεγάλο χρονικό διάστημα να συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζες και η λύση που τελικά βρέθηκε φαίνεται πως μπορεί να βελτιώσει τη διάρθρωση του ισολογισμού.
Και αυτό γιατί βάσει της συμφωνίας προβλέπεται σημαντική ελάφρυνση στο συνολικό χρέος, η οποία βελτιώνει τις προοπτικές της εταιρείας.
Η συμφωνία επίσης με το Bluemoon Capital Fund, το οποίο διαχειρίζεται η Clafka Capital προβλέπει έκδοση ομολογιακού δανείου, μετατρέψιμο σε μετοχές, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το fund, έχει σκοπό να μετατρέψει σε μετοχές το δάνειο και δεν είναι ο σκοπός του να κερδίσει από το επιτόκιο, το οποίο είναι εξαιρετικά χαμηλό (1,5%).
Το fund, με διαχειριστή και συνιδρυτή, τον Πέτρο Μυλωνά, με μεγάλη εμπειρία στις πωλήσεις ελληνικών μετοχών (είχε καταταχθεί κορυφαίος, παγκοσμίως, σε δημοσκόπηση της Extel Survey το 2018) τοποθέτησε 1,5 εκατ. ευρώ στην εισηγμένη, με σκοπό να αποκτήσει μετοχές.
Βάσει της συμφωνίας το ομολογιακό μπορεί να μετατραπεί σε μετοχές από τον κάτοχο των ομολογιών καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου, το οποίο λήγει στις 31/12/2027.
Μάλιστα η σχέση ανταλλαγής βελτιώνεται κατά το πέρασμα του χρόνου και όσο πλησιάζει προς τη λήξη του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το fund έχει τοποθετηθεί μακροπρόθεσμα στην εταιρεία, με σκοπό να πάρει μετοχές και θα εξετάσει τη στάση του μετά από 3-5 έτη.
Σύμφωνα με τη συμφωνία κάθε μία από τις 1.500 ομολογίες ονομαστικής αξίας έχει δικαίωμα μετατροπής σε μετοχές ως ακολούθως:

  • μέχρι την 31.12.2021 μία ομολογία θα αντιστοιχεί σε 7.653 μετοχές
  • μέχρι την 31.12.2022 μία ομολογία θα αντιστοιχεί σε 8.017 μετοχές
  • μέχρι την 31.12.2023 μία ομολογία θα αντιστοιχεί σε 8.396 μετοχές
  • μέχρι την 31.12.2024 μία ομολογία θα αντιστοιχεί σε 8.766 μετοχές
  • μέχρι την 31.12.2025 μία ομολογία θα αντιστοιχεί σε 9.218 μετοχές
  • μέχρι την 31.12.2026 μία ομολογία θα αντιστοιχεί σε 9.656 μετοχές
  • μέχρι την 31.12.2027 μία ομολογία θα αντιστοιχεί σε 10.088 μετοχές.

Αυτό σημαίνει πως αν για παράδειγμα μετατραπούν στο τέλος του 2023 οι ομολογίες, θα λάβει συνολικά 12,6 εκατ. μετοχές, με την εισηγμένη να έχει σήμερα 24,34 εκατ. μετοχές.
Στην ανακοίνωση της εισηγμένης (12/11) αναφερόταν: Η «Αγροτικός Οίκος Σπύρου ΑΕΒΕ.» επίσης ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η επαναδιαπραγμάτευση του συνόλου των οφειλών της έναντι των πιστωτριών Τραπεζών, Attica Βank, Τράπεζας Πειραιώς, Aplha Τράπεζας και Eurobank, όπως αυτές μεταβιβάστηκαν στον εκάστοτε ειδικό διάδοχο και πλέον βρίσκονται στη διαχείριση της εκάστοτε διαχειρίστριας εταιρείας.
Ειδικότερα, η Εταιρεία προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση του δανεισμού της και ρύθμιση των οφειλών της με την υπογραφή των σχετικών συμβατικών κειμένων αναγνώρισης και ρύθμισης οφειλής με αποτέλεσμα την διευθέτηση αυτών μέσα από το προβλεπόμενο σε κάθε σύμβαση πλάνο αποπληρωμής.
Η διοίκηση δεν έχει δώσει περισσότερες πληροφορίες για το τι σημαίνει η αναδιάρθρωση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το όφελος θα είναι σημαντικό, εξέλιξη που θα βελτιώσει τα ίδια κεφάλαια και θα βγάλει τη μετοχή από την επιτήρηση.
Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση εξαμήνου βρισκόταν σε διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση δανείων ύψους 14,82 εκατ. ευρώ.
Στη λήξη του πρώτου εξαμήνου τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ήταν 1,55 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη ανήλθαν στις 237 χιλ. ευρώ από ζημία 700 χιλ. ευρώ, στην οποία ωστόσο υπήρχαν ζημιές από απομείωση συμμετοχών.
Μετά τη συμφωνία αναμένεται να εφαρμοστεί πλάνο αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του ομίλου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως το fund που τοποθετήθηκε εντοπίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον κλάδο.

Ακύρωση της πώλησης του ακινήτου στη Σίνδο Θεσσαλονίκης

Τέλος σημειώνεται πως η διοίκηση της εταιρείας έκρινε ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η συναλλαγή πώλησης του ακινήτου στην Σίνδο Θεσσαλονίκης.
Για τον λόγο αυτό προχώρησε στην υπ΄αριθμ. 17918/2021 συμβολαιογραφική πράξη κατάργησης του υπ. Αριθμ. 17580/2019 προσυμφώνου πώλησης.
Ενδιάμεσα και κατ’ απαίτηση του αγοραστή προχώρησε στην διαδικασία σταδιακής επιστροφής της προκαταβολής.
Η εταιρεία μέχρι την ημερομηνία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων είχε επιστρέψει ποσό 700 χιλ. ευρώ με το τρέχων υπόλοιπο να διαμορφώνεται σε 1,55 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης