Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έντονα αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες η Moody’s - Για ποιους λόγους «βλέπει» αναβάθμιση

Έντονα αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες η Moody’s - Για ποιους λόγους «βλέπει» αναβάθμιση
Οι προοπτικές για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ενισχύσουν την κερδοφορία των τραπεζών τους επόμενους μήνες
Σχετικά Άρθρα

Τους λόγους για τους οποίους «βλέπει» με ιδιαίτερα θετικό… μάτι τόσο τις ελληνικές όσο και τις κυπριακές τράπεζες αναφέρει με report στις 15 Νοεμβρίου 2021 ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Η βελτίωση της απόδοσης και της φερεγγυότητας σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο των δανείων των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., Eurobank Α.Ε. και Alpha Bank Α.Ε.) αλλά και των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας, σύμφωνα με τη Moody’s, φέρνει θετικές αξιολογήσεις.
Οι προοπτικές για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να ενισχύσουν την κερδοφορία τους τους επόμενους μήνες ενώ παράλληλα θα υποστηρίξουν περαιτέρω την αυξανόμενη πιστοληπτική τους ικανότητα.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επηρεάστηκαν από σοβαρές κρίσεις τα τελευταία χρόνια, που επιδείνωσαν σημαντικά την οικονομική τους υγεία.
Σε αυτό το πλαίσιο η Moody’s αξιολογεί τις βασικές διαφορές στα προφίλ φερεγγυότητάς τους και τους παράγοντες οι οποίοι θα διαμορφώσουν την οικονομική τους απόδοση τα επόμενα 2-3 χρόνια. 
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οι τράπεζες μείωσαν τα επισφαλή δάνειά τους κατά τα δύο τρίτα.
Τόσο τα ελληνικά όσο και τα κυπριακά ιδρύματα έχουν προβεί σε μαζικές τιτλοποιήσεις ή πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για να εξισορροπήσουν τους ισολογισμούς τους, μειώνοντάς δραστικά τα επισφαλή δάνεια κατά περισσότερο από 70% από τα χρόνια της κρίσης.
Οι ελληνικές τράπεζες επωφελήθηκαν από το κρατικό πρόγραμμα «Ηρακλής», το οποίο προσφέρει εγγυήσεις για τιτλοποιήσεις υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
Οι κυπριακές τράπεζες, εκτός από τις οργανικές μειώσεις, έχουν πραγματοποιήσει κατά κύριο λόγο πωλήσεις NPE σε ιδιώτες επενδυτές.
Σύμφωνα με τη Moody’s, μέσω παρόμοιων ενέργειων, θα επιτευχθεί περαιτέρω μείωση των NPE, με αναδιαρθρώσεις και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων. 
Τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας είναι επαρκή, αν και η ποιότητα του κεφαλαίου είναι καλύτερη στις κυπριακές τράπεζες.
Τo «εκφόρτωμα» των κόκκινων δανείων και η λειτουργική αναδιάρθρωση έχουν απορροφήσει κεφάλαια σε ορισμένες από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, όλες διατήρησαν σε επαρκή επίπεδα τα ελάχιστα επιτρεπόμενα ρυθμιστικά κεφάλαια, σε ορισμένες περιπτώσεις μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.
Επισημαίνεται πως οι τράπεζες στην Κύπρο και στην Ελλάδα «πέρασαν» τα stress test της ΕΚΤ τον Ιούλιο του 2021 - αν και για τις ελληνικές τράπεζες μεγάλοι όγκοι αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) στους ισολογισμούς τους υπονομεύουν την ποιότητα της κεφαλαιακής τους βάσης.
Το ενσώματο κεφάλαιο των κυπριακών τραπεζών είναι πιο σταθερό, παρέχοντας ένα ευρύτερο απόθεμα για την απορρόφηση ζημιών και περισσότερες δυνατότητες για περαιτέρω μείωση των NPEs και την ανάληψη του κόστους υλοποίησης των σχεδίων μετασχηματισμού τους για τη μείωση του λειτουργικού κόστους. 
Σύμφωνα με τη Moody’s, οι τράπεζες έχουν αφήσει πίσω τους τις συσσωρευμένες καθαρές ζημίες, ενώ παράλληλα η υποχώρηση των NPEs έχουν βοηθήσει στον περιορισμό της μεταβλητότητας και των διακυμάνσεων σε ό,τι αφορά την κερδοφορία.
Η μείωση του κόστους συνέβαλε επίσης σε καλύτερες χρηματοοικονομικές επιδόσεις και εύλογα οι περισσότερες τράπεζες ανέφεραν καθαρά κέρδη τα τελευταία τρίμηνα. Στην Ελλάδα, είναι πιο κερδοφόρες σε αυτό το στάδιο λόγω της προσφοράς νέων δανείων και των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων.
Επίσης, σε αυτό το βοηθά και το μέγεθος της οικονομίας, που είναι μεγαλύτερη από αυτή της Κύπρου και με περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης, καθώς επίσης και οι περικοπές που έγιναν σε ό,τι αφορά το λειτουργικό κόστος.
Ο αμερικανικός οίκος αναμένει ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μετά την πανδημία ενώ σίγουρα και η Ελλάδα και η Κύπρος θα επωφεληθούν από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.  

Οι τιτλοποιήσεις και οι πωλήσεις έχουν μειώσει μαζικά τα επισφαλή δάνεια

Τόσο οι ελληνικές όσο και οι κυπριακές τράπεζες έχουν μειώσει δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) είτε τιτλοποιώντας είτε πουλώντας τα απευθείας.
Οι τεράστιοι όγκοι επισφαλών χρεών αποτελούν, εδώ και πολλά χρόνια, βασική πιστωτική πρόκληση για τις τράπεζες και άμεση απειλή για τη φερεγγυότητά τους.
Οι ελληνικές τράπεζες παρείχαν το μεγαλύτερο μέρος των μειώσεων NPE μέσω διαγραφών και τιτλοποιήσεων δανείων.
Τα τελευταία δύο χρόνια, επωφελήθηκαν από το Ελληνικό Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων που χρηματοδοτείται από το κράτος (γνωστό και ως «Ηρακλής»), το οποίο παρέχει κρατικές εγγυήσεις τιτλοποιημένα NPEs υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
Σύμφωνα με τη Moody’s, ομόλογα ύψους περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι τώρα (βλ. γράφημα παρακάτω), διαθέτουν μια οιονεί πιστοληπτική ικανότητα, η οποία αντιστοιχεί στην αξιολόγηση της κυβέρνησης της Ελλάδας σε Ba3 (stable).

αδ_8.JPG

Τα NPEs των ελληνικών τραπεζών έφτασαν στο ανώτατο όριο τον Μάρτιο του 2016, στα 107,2 δισ. ευρώ, ή περίπου στο 49% του συνόλου των δανείων τους.
Από τον Ιούνιο του 2021, αυτό το ποσοστό μειώθηκε περισσότερο από 70%, σε περίπου 29,4 δισ. ευρώ (ή 20,3% των ακαθάριστων δανείων).
Οι δείκτες NPE των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι οι υψηλότεροι στη ζώνη του ευρώ, και πολύ πάνω από τον μέσο δείκτη NPE (περίπου 2%).
Οι τράπεζες με τους χαμηλότερους δείκτες NPE από τον Ιούνιο του 2021 είναι η Εθνική (13%), η Eurobank (14%) και η Τράπεζα Κύπρου (15%).
Η τιτλοποίηση και η πώληση χαρτοφυλακίων μείωσαν τα NPEs κατά περίπου 30 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες4 (περίπου 45% των συνολικών NPEs πριν από τις συναλλαγές) και κατά περίπου 12 δισ. ευρώ για τις κυπριακές τράπεζες5 (58% των συνολικών NPEs στο τέλος του 2017 ).

φαδσφαδσ.JPG

Φυσικά, θα υπάρξουν και άλλες τιτλοποιήσεις και περαιτέρω μείωση των NPEs, καθώς επίσης αναδιαρθρώσεις και ρευστοποιήσεις.
Σε αυτό θα συμβάλουν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.
Η πανδημική κρίση πιθανότατα θα δημιουργήσει νέα NPEs τους επόμενους μήνες, αλλά η σταδιακή μείωση των όγκων τους, εξαιρουμένων των πωλήσεων και των τιτλοποιήσεων, είναι ένα θετικό σημάδι.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη Moody’s, ο νέος δανεισμός τα τελευταία χρόνια είναι ποιοτικότερος και αφορά βιώσιμους δανειολήπτες που επέζησαν της οικονομικής κρίσης.

αδαδαδα.JPG

Οι προβολές των δεικτών NPEs υποδηλώνουν ότι όλες οι τράπεζες βρίσκονται καθοδόν για να επιτύχουν μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως το τέλος του 2022.
Η Eurobank και η Εθνική πρωτοστατούν στην Ελλάδα, με στόχο δείκτες NPEs περίπου 6% ή 7% τους επόμενους μήνες.

αδαδφαφαφαφ.JPG

Σε κάθε περίπτωση, οι σημαντικές αναβαλλόμενες πιστώσεις φόρου (DTC) στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών είναι επιλέξιμες ως κεφάλαιο, αλλά υπονομεύουν την ποιότητα της κεφαλαιακής τους βάσης.
Τον Δεκέμβριο του 2020, ανήλθαν σε 15,1 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 53% του συνολικού κεφαλαίου.
H Μοοdy’s εκτιμά ότι αυτό θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες τα επόμενα χρόνια.
Όλα θα εξαρτηθούν από τη μελλοντική κερδοφορία των τραπεζών.
Μοιραία λοιπόν ο προσαρμοσμένος δείκτης Ενσώματων Κοινών Μετοχών (TCE) προς τα σταθμισμένα σε κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία είναι ιδιαίτερα χαμηλός για τις ελληνικές τράπεζες.
Είναι σημαντικό ότι ο δείκτης Texas (δείκτης προειδοποίησης κινδύνου),
ο οποίος προσμετρά τον λόγο του αθροίσματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το άθροισμα των ενσωμάτων ιδίων κεφαλαίων και των προβλέψεων πιστωτικού κινδύνου (non-performing assets/ tangible common equity and loan loss reserves), έχει μειωθεί για τις ελληνικές, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί σημαντικά βελτιωμένη φερεγγυότητα.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, «αναμένουμε ότι αυτός ο δείκτης θα μειωθεί κάτω από το 100% και για την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς πριν από το τέλος του 2021».

ωψχζωψζχ.JPG

Κερδοφορία

Η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών είναι ισχυρότερη σε αυτό το στάδιο, χάρη στη μείωση των προβλέψεων και λειτουργικού κόστους.
Η επέκταση της πίστης επίσης υποστήριξε τα κέρδη.
Το κλείσιμο καταστημάτων και οι μειώσεις προσωπικού μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου αποτελούν τον πυρήνα των σχεδίων αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια.
Ακόμη, οι επενδύσεις των τραπεζών στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα αυξήσουν το κόστος βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν στον εξορθολογισμό των λειτουργιών και στη μείωσή του.
Οι τράπεζες «βλέπουν» ήδη μεγάλο ποσοστό συναλλαγών να εκτελούνται μέσω ψηφιακών καναλιών.
Υποβοηθούμενη από την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, η συνολική επίδοση του πυρήνα των ελληνικών τραπεζών, όπως αντικατοπτρίζεται στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) και την απόδοση περιουσιακών στοιχείων (RoAs), θα ενισχυθεί.
Όλες οι ελληνικές τράπεζες στοχεύουν σε RoEs στο 10% τα επόμενα 2-3 χρόνια, αν και η Moody’s θεωρεί αυτό τον στόχο δύσκολο – ιδιαίτερα για τα ιδρύματα με μεγάλο όγκο NPEs.
bvghf.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης