Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση σοκ από τη Moody’s: Υπό όρους θα μπορούσε να υπάρξει κατάρρευση των αγορών

Προειδοποίηση σοκ από τη Moody’s: Υπό όρους θα μπορούσε να υπάρξει κατάρρευση των αγορών
Οι απαντήσεις των αγορών αντικατοπτρίζουν πώς τα χρηματοπιστωτικά γεγονότα σε ένα μέρος του κόσμου μπορούν να επηρεάσουν τις πιστωτικές συνθήκες

Για υπό όρους κατάρρευση των αγορών προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, με σχόλιό του στις 27 Σεπτεμβρίου 2021.
Ειδικότερα, η πιθανότητα ο όμιλος Evergrande (Ca, αρνητικό outlook), ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων στην Κίνα, να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στο εσωτερικό και το εξωτερικό, έχει ταρακουνήσει τις τοπικές και παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αν και τα χρηματιστήρια στις προηγμένες οικονομίες συνήθως δεν αντιδρούν έντονα στις ειδήσεις για μεμονωμένες εταιρείες στην Κίνα, τα νέα της Evergrande προκάλεσαν ανησυχία για την κινεζική ανάπτυξη, κάτι το οποίο θα έχει παγκοσμίως επιπτώσεις.
Επίσης, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν αξιολογήσει ήδη τους κινδύνους που προκύπτουν από τις πληθωριστικές πιέσεις, ενδεχόμενη αναστολή πληρωμών λόγω του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ, πιθανό lockdown και η επικείμενη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων από Fed, θα προκαλέσει σημαντική αστάθεια.
Και καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τους κινδύνους χαρτοφυλακίου τους, οι κυριότεροι δείκτες σε όλο τον κόσμο πέφτουν.
Οι απαντήσεις των αγορών αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά γεγονότα σε ένα μέρος του κόσμου μπορούν να επηρεάσουν τις πιστωτικές συνθήκες αλλού μέσω απότομων μεταβολών της ψυχολογίας και της ρευστότητας.  

«Αναμένουμε… επεισοδιακή μεταβλητότητα»

Σύμφωνα με τη Moody’s, τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να υπάρξει… επεισοδιακή μεταβλητότητα, καθώς η ανησυχία για τη βιωσιμότητα των υψηλότερων εταιρικών και κυβερνητικών χρεών αυξάνεται.
Σημειώνεται πως στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί πως η νομισματική πολιτική θα γίνει σταδιακά ουδέτερη το 2022, ενώ το 2021 είναι χαλαρή.
Ωστόσο, η ευρύτερη οικονομική και οικονομική επίδραση κάθε επεισοδίου θα εξαρτηθεί από το μακροοικονομικό, χρηματοοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον όπου εμφανίζεται.
Στην τρέχουσα συγκυρία, αναμένουμε ότι οι κυβερνήσεις και οι νομισματικές αρχές θα ενεργήσουν έτσι ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι και η οικονομική ανάκαμψη να έχει συνέχεια.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι ενέργειές τους θα μετριάσουν τις επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τις πιστωτικές συνθήκες από την αυξημένη αποστροφή κινδύνου.
Επιπλέον, οι τιμές των μετοχών παραμένουν υψηλές, όπως μετρώνται από ορισμένες παραδοσιακές μετρήσεις, π.χ. οι δείκτες PE.
Εναλλακτικά, οι υψηλές αποτιμήσεις της αγοράς μετοχών εξηγούνται από χαμηλά επιτόκια και ένα μεγαλύτερο από το συνηθισμένο ασφάλιστρο κινδύνου.  

Καταλύτες…

Η εμφάνιση ενός ή περισσότερων κινδύνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε διόρθωση.
Παρόλο που διάφοροι παράγοντες έχουν περιορίσει την όρεξη των επενδυτές για ανάληψη ρίσκου, φαίνεται ότι δεν είχαν αντίκτυπο στις ευρύτερες προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομία.
Για παράδειγμα, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς, ενός παγκόσμιου δείκτη επιτοκίου, παρέμεινε χαμηλή, αλλά σε γενικές γραμμές σταθερή καθ 'όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, αντί να μειωθεί, όπως θα περίμενε κανείς, εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη παραπαίει. 
Και οι δείκτες υψηλής συχνότητας της παγκόσμιας πραγματικής οικονομίας φαίνεται να υποστηρίζουν ευρείες προσδοκίες ανάκαμψης.
Η σιωπηρή αντίδραση των αγορών στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) του Σεπτεμβρίου δείχνει ότι οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι τα σήματα πτώσης και αύξησης των επιτοκίων συνάδουν με τη δύναμη της οικονομικής ανάκαμψης και δεν τα θεωρούν υπερβολικά.
Η FOMC δεν ανακοίνωσε σχέδια μείωσης ή αύξησης, αλλά ανέφερε ότι «η οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο» προς τους μέγιστους στόχους απασχόλησης και σταθερότητας τιμών, οι οποίοι είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αρχίσουν να μειώνονται οι αγορές περιουσιακών στοιχείων (QE).
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, στη συνέντευξη Τύπου του διευκρίνισε ότι θα μπορούσε στην επόμενη συνάντηση των μελών του διoικητικού συμβουλίου να υπάρξει μείωση των πράξεων ανοιχτής αγοράς και ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων θα τελειώσουν μέχρι τα μέσα του 2022, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί.
Όσον αφορά τα επιτόκια, τα μέλη της FOMC είναι πλέον ομοιόμορφα μοιρασμένα στο να αρχίσουν να τα αυξάνουν το 2022 έναντι του 2023, ανάλογα με την υλοποίηση των στόχων για την ανεργία και τον πληθωρισμό.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι η λεγόμενη «μεταβλητή άλματος της παγκόσμιας οικονομίας», καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις των ειδήσεων και των σοκ αποτυπώνονται στους δείκτες, άμεσα.
Ωστόσο, με βάση τις κοινές προσδοκίες για συνέχιση της παγκόσμιας ανάκαμψης (αν και με διαφορετικούς ρυθμούς ανά χώρα) και τις πιθανές ενέργειες των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής να περιορίσουν τους κινδύνους, η Moody’s αναμένει ότι η αστάθεια της αγοράς μετοχών θα είναι βραχύβια αλλά πιο συνηθισμένη το επόμενο έτος.
Αν και οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον μεταβλητότητα και αβεβαιότητα, η μετάδοση ενός χρηματοπιστωτικού σοκ λόγω αστάθειας στην αγορά μετοχών της Κίνας ενδέχεται να είναι σχετικά μέτρια λόγω των περιορισμένων οικονομικών δεσμών μεταξύ της Χώρας του Δράκου και άλλων μεγάλων οικονομιών.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη από την επιβράδυνση της Κίνας κινδυνεύουν να «χτυπήσουν» τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές όπως συνέβη το 2015 (βλ. Έκθεση).
Εκείνη τη χρονιά, η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας οφειλόταν κυρίως στην αποδυνάμωση του κλάδου της κατασκευής ακινήτων και των εξαγωγών.
Επιπλέον, με τις εταιρείες και τα κράτη να εξέρχονται από την πανδημία του κορωνοϊού με υψηλότερα επίπεδα χρέους, αναμένεται βραχυχρόνια να υπάρξει αστάθεια ως απάντηση τόσο στις αρνητικές όσο και στις θετικές ειδήσεις σχετικά με τις εταιρείες και τους εκδότες χρέους.
σφασασα.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης