Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εκτός ελέγχου η πανδημία, νέα «έκρηξη» κρουσμάτων - Αύξηση διασωληνωμένων - Λυγίζει το ΕΣΥ - Στους 424 οι νεκροί το Νοέμβριο

Εκτός ελέγχου η πανδημία, νέα «έκρηξη» κρουσμάτων - Αύξηση διασωληνωμένων - Λυγίζει το ΕΣΥ - Στους 424 οι νεκροί το Νοέμβριο
Τεράστια η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο καθημερινά δέχεται πάνω από 400 ασθενείς - «Λυγίζουν» τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd)



(Συνεχές Upd )
Τη δυσάρεστη μα αναμενόμενη πορεία της πανδημίας στη χώρα επισφραγίζει με τα στοιχεία του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προσθέτοντας 8.613 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη μεγάλη διασπορά που καταγράφεται ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου.
Η κατανομή τους στον χάρτη αποτυπώνεται πλέον με τετραψήφια και τριψήφια νούμερα στις περισσότερες περιοχές.
Παράλληλα με τις νέες λοιμώξεις, το θρίλερ των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών εξακολουθεί να εκτυλίσσεται με ανησυχητικούς ρυθμούς· οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται πλέον σε 486 και 46 ακόμα έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, με τους συνολικούς θανάτους του Νεομβρίου να φτάνουν τους 424.

Από την άρση μέτρων στη σημερινή επιδημιολογική εικόνα

Πέρασε ένας μήνας από τις 9 Οκτωβρίου, οπότε το «κόκκινο» χρώμα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές αποσυνδέθηκε από τα περιοριστικά μέτρα των lockdown και απέκτησε συμβολικό μόνο χαρακτήρα, μια υπενθύμιση σε διαμένοντες και επισκέπτες των περιοχών συναγερμού να τηρούν με μεγαλύτερη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Πτώση της θερμοκρασίας αλλά και χαλάρωση στις συμπεριφορές απέναντι στον κορωνοϊό, επιστροφή στη διασκέδαση με ανύπαρκτους ελέγχους για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή κοινωνικές εκδηλώσεις – βόμβες διασποράς όπως ο περιβόητος γάμος στη Νάουσα, είναι μερικά μόνο γεγονότα που συνέβαλαν στο ιλιγγιώδες νούμερο των 125.729 κρουσμάτων σε 32 μόλις ημέρες.
Πρόκειται για το 15% των 801.208 συνολικά κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα στους 21 μήνες πανδημίας.

Η σύγκριση της επιδημιολογικής εικόνας της 9ης Οκτωβρίου με τη χθεδσινή είναι αποκαλυπτική.
Η διασπορά του ιού είχε περιοριστεί στα 2.197 ημερήσια κρούσματα, τέσσερις σχεδόν φορές λιγότερα από τα 8.613 χθεσινά.
Τετραπλάσια αύξηση της διασποράς σημειώνεται και στις συνήθεις «πρωταθλήτριες», την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, από τις 528 ημερήσιες θετικές διαγνώσεις στις 1.999 σήμερα για την πρώτη και από τις 355 στις 1.440 για τη δεύτερη.
Η Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Θεσσαλονίκης έχει σπάσει τα ρεκόρ, ξεπερνώντας για μία ακόμα φορά το ισάριθμο σχεδόν πληθυσμιακά Κέντρο της Αθήνας, στο οποίο ανιχνεύονται 623 κρούσματα.
Υπενθυμίζεται ότι η Θεσσαλονίκη όπως οι ΠΕ Σερρών, Λάρισας, Κιλκίς, Πιερίας, Πέλλας, Δράμας, Ημαθίας, Ξάνθης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Καρδίτσας και Καστοριάς ήταν στο κόκκινο χρώμα και, με εξαίρεση τις τρεις τελευταίας, έχουν περάσει πλέον στη νέα βαθύτερη απόχρωση στον χάρτη.

Διπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι

Τα στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας παρέχουν την εναργέστερη επιδημιολογική εικόνα.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) πιέζεται διαρκώς, ενώ στον Βορρά αλλά και τη Θεσσαλία αρχίζει πλέον να «λυγίζει».
Ενδεικτικές για τη Θεσσαλία ήταν οι δηλώσεις του δημάρχου Λάρισας, κ. Απόστολου Καλογιάννη, για τη μεταφορά ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) άλλων πόλεων αλλά και του διευθυντή της νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Βόλου, κ. Νίκου Χαυτούρα, για ανεπαρκές ιατρικό προσωπικό και υπέρογκο αριθμό ασθενών. Αναφορικά με τη Βόρεια Ελλάδα, νοσηλεύονταν χθες 1.096 ασθενείς με COVID-19 σε απλές κλίνες και 163 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 809 και 145 αντίστοιχα είναι ανεμβολίαστοι.
Οι ασθενείς στην επικράτεια διπλασιάστηκαν σχεδόν κατά το κρίσιμο διάστημα από τις 9 Οκτωβρίου.
Χθες αριθμούσαν άνω από 3.500 ενώ τότε ήταν περίπου 1.800.
Με διπλάσιο ρυθμό εισάγονται πλέον και οι ασθενείς στα νοσοκομεία όπως δείχνουν οι 443 εισαγωγές του τελευταίου 24ώρου έναντι των 207 που είχαν πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.
Τέλος, κατά 46% αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς από τους 331 στους 486, με μεγαλύτερη αύξηση στην ομάδα 40-64 ετών που από το 37,5% στις 9 Οκτωβρίου, σήμερα αποτελούν το 43,6%.


Στους 16.361 οι νεκροί

Τα νέα 9/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 8.613, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 801.208, εκ των οποίων 50,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 140 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.341 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.414 θάνατοι.
pin1_19.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 486 (χθες 477).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 408 (83,95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 78 (16,05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.364 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 411 (ημερήσια μεταβολή +0,98%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 373 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

pin2_16.jpg


Μόνο με αρνητικό test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού – νόσησης η είσοδος σε Δημόσιο, τράπεζες

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό Covid-19 (PCR ή rapid test) γίνονται από τη Δευτέρα 8/11 οι συναλλαγές στις δημόσιες υπηρεσίες και στις τράπεζες στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Όπως αναφέρεται, για το δημόσιο προβλέπεται ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών)
  • εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό Covid-19 (PCR ή rapid test).
  • οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Εξαιρούνται από την εφαρμογή των παραπάνω οι απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβαση σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχεται αναβολή.

Τι ισχύει για τράπεζες

Στις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών) ή
  • εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test) Covid-19.
  • οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων (το οποίο είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο για το σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών).
Οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο με τη διαδικασία που θα καθοριστεί από τις τράπεζες μέλη της ΕΕΤ και θα τελούν σε συνάρτηση με τη γεωγραφική περιοχή και το είδος των παρεχόμενων ανά κατάστημα υπηρεσιών.
3_100.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης