Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Το δ’ κύμα covid πλήττει την Ευρώπη - Τα κράτη hot spot - Δεν αρκούν τα εμβόλια

Politico: Το δ’ κύμα covid πλήττει την Ευρώπη - Τα κράτη hot spot - Δεν αρκούν τα εμβόλια
Τεράστιες διαφορές στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη δυτική και ανατολική Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

Στο δ’ κύμα covid που πλήττει την Ευρώπη αναφέρεται δημοσίευμα του Politico, το οποίο υποστηρίζει ότι αν και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού, αυτή δεν είναι αρκετή για να μπει οριστικό τέλος στην πανδημία.
Πολλά ευρωπαϊκά κράτη που είχαν χαλαρώσει ή άρει τελείως τα περιοριστικά μέτρα, τώρα τα επαναφέρουν σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κρούσματα και τις σοβαρές νοσηλείες.
«Ο εμβολιασμός είναι μέρος της λύσης αλλά όχι η λύση του προβλήματος» αναφέρει ο Hajo Zeeb, καθηγητής Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Βρέμης, ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτό αρχίζει να το συνειδητοποιεί και η κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και ο εμβολιασμός είναι ο κύριος και καθοριστικός παράγοντας για τον περιορισμό του ιού, είναι αναγκαία και άλλα περιοριστικά μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε χώρους με συνωστισμό και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Ο χάρτης

Όπως αναφέρει το Politico, στο σχετικό χάρτη που έχει καταρτίσει με τα κρούσματα, τις σοβαρές νοσηλείες και τους θανάτους, καθοριστική παράμετρος είναι το ποσοστό των εμβολιασμών.
Από τη μια πλευρά είναι η Πορτογαλία, η οποία έχοντας εμβολιάσει πλήρως το 86,8% του πληθυσμού της, κατέγραψε μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα 1 θάνατο/1.000.000 και 75 κρούσματα/1.000.000 και από την άλλη η Βουλγαρία (πλήρως εμβολιασμένο το 20,9% του πληθυσμού) και η Ρουμανία (30,7% το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων), οι οποίες καταγράφουν τεράστια αύξηση κρουσμάτων και θανάτων.

Οι πρωταθλητές

Η επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας σε χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ισπανία, όπου το 80% και άνω του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, αποτυπώνεται και στον πολύ χαμηλό αριθμό νέων κρουσμάτων, θανάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Υπάρχουν όμως και οι χώρες που θα μπορούσαν να τα έχουν πάει καλύτερα, όπως η Μ. Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστρία, οι οποίες αν και έχουν εμβολιαστική κάλυψη που κυμαίνεται από 60% έως 70%, βλέπουν τα νέα κρούσματα να αυξάνονται και πάλι, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει στη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.

Τα hot spot

Από την άλλη, υπάρχουν και τα κράτη που υστερούν, όπως τα Βαλτικά κράτη (Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία) και ορισμένα στην Κεντρική Ευρώπη, όπως η Σλοβενία, τα οποία καταγράφουν από τα υψηλότερα ποσοστά νέων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κινείται στα επίπεδα του 50%, γεγονός που σημαίνει πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι χωρίς προστασία και άρα είναι αυξημένες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι.
Τέλος, είναι και τα κράτη όπου οι εμβολιασμοί έχουν ελάχιστο αποτύπωμα στον πληθυσμό, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι οποίες είναι αντιμέτωπες με πολύ υψηλά ποσοστά νοσηλευομένων.

 

 

Επιδημία ανεμβολίαστων

Κατά τον Zeeb, το δ’ κύμα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες, θέση που συμμερίζεται και η πρώην υπουργός Υγείας της Ρουμανίας, Ioana Mihaila, η οποία αναφέρει πως η καλύτερη προετοιμασία για το δ’ κύμα θα ήταν μια πιο αποτελεσματική εμβολιαστική εκστρατεία.
«Όλη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια ένταση της πίεσης από την πανδημία.
Ωστόσο, στην ανατολική Ευρώπη, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κατά πολύ χαμηλότερη από τη δυτική, το υγειονομικό αποτύπωμα είναι πραγματικό και έντονο» ανέφερε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Olivier Veran.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Zeeb, μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι το εάν τα συστήματα υγείας θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν το δ’ κύμα της covid.

Τα εμβόλια αποδίδουν

Πλέον έχει γίνει κοινός τόπος πως τα εμβόλια δεν είναι η πλήρης λύση, καθώς δεν εμποδίζει τελείως τη μετάδοση του ιού.
Ωστόσο, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι αποτρέπει τη σοβαρή νόσηση και τους θανάτους.
Σύμφωνα με το Politico, τα στοιχεία από τη Μ. Βρετανία είναι καθησυχαστικά, καθώς παρά την εκτίναξη των νέων κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό όπως συνέβη στα προηγούμενα κύματα.
76555.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης