Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάνει και πάλι τον έλεγχο της covid η Ευρώπη – Τεράστια αύξηση σε κρούσματα, θανάτους

Χάνει και πάλι τον έλεγχο της covid η Ευρώπη – Τεράστια αύξηση σε κρούσματα, θανάτους
Δύσκολη η κατάσταση και στη Μ. Βρετανία – Επιβάρυνση 18 δις λιρών από περιοριστικά μέτρα
Σχετικά Άρθρα

Τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού φαίνεται να χάνει για ακόμα μια φορά η Ευρώπη, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφει μια σημαντική αύξηση σε κρούσματα και θανάτους σε σχέση με το καλοκαίρι.
Από τις αρχές Οκτωβρίου παρατηρείται μια νέα έξαρση του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα αναφέρθηκαν περίπου 1.672.000 κρούσματα, δηλαδή κατά μέσο όρο 239.000 την ημέρα, αριθμός κατά 18% αυξημένος σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, και σχεδόν κατά 60% σε σχέση με τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρέμενε σταθερός γύρω στα 150.000 κρούσματα ημερησίως.
Σημειώνεται πως η Τσεχία ανακοίνωσε σήμερα τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων εδώ και ενάμιση χρόνο ενώ η Ρωσία έκανε γνωστό πως για έκτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ θανάτων, καθώς 1.106 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω covid το τελευταίο 24ωρο.
Την ίδια στιγμή, έξαρση της πανδημίας καταγράφεται και στη Μ. Βρετανία, όπου εντείνονται οι φωνές για την επαναφορά περιοριστικών μέτρων, με την κυβέρνηση Johnson να υποστηρίζει πως σε περίπτωση που επιβληθούν νέοι περιορισμοί αυτοί θα κοστίσουν 18 δισεκατομμύρια λίρες στη βρετανική οικονομία.

Αύξηση σε 42 κράτη

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι 42 χώρες της περιοχής είδαν τις μολύνσεις να αυξάνονται αυτές τις επτά τελευταίες ημέρες, ενώ μόνο επτά κατέγραψαν μείωση.
Οι σημερινοί αριθμοί παραμένουν χαμηλότεροι από τα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν στην περιοχή, με 284.000 κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως την περίοδο μεταξύ 2 και 8 Νοεμβρίου του 2020.
Ωστόσο, η Ευρώπη καταγράφει αυτή τη στιγμή, πάνω από το 55% των νέων μολύνσεων σε όλο τον κόσμο.

Οι περισσότερο πληγέντες

Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή την επιδημιολογική έξαρση είναι η Τσεχία, με μέσο όρο περίπου 3.100 κρουσμάτων την ημέρα κατά τη διάρκεια των επτά τελευταίων ημερών, ή 124% παραπάνω από την προηγούμενη εβδομάδα.
Ακολουθεί η Ουγγαρία, με 2.000 κρούσματα την ημέρα, μια αύξηση 104% και η Πολωνία (κοντά 5.000 κρούσματα, +95%).
Σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους, οι χώρες που καταγράφουν αυτή τη στιγμή τις περισσότερες μολύνσεις στην Ευρώπη είναι η Λετονία με 880 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους αυτές τις επτά τελευταίες ημέρες, η Εσθονία (753) και η Γεωργία (736).

Αυξάνονται και οι νεκροί

Αύξηση καταγράφει και ο αριθμός των νεκρών καθώς 3.120 νεκροί καταγράφηκαν κάθε μέρα κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα, αύξηση κατά 16% σε σύγκριση με μια εβδομάδα νωρίτερα.
Ένας μέσος όρος άνω των 3.000 νεκρών την ημέρα έχει να καταγραφεί από τις αρχές Μαΐου, αλλά οι αριθμοί αυτοί παραμένουν μακριά από το ρεκόρ των 5.735 ημερήσιων θανάτων κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, για την εβδομάδα 14-20 Ιανουαρίου.
Πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων που καταγράφονται στην Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή στη Ρωσία (1.051 θάνατοι κατά μέσο όρο κάθε μέρα) ενώ ακολουθεί η Ουκρανία (485) και η Ρουμανία (420).

Δραματική η κατάσταση και στη Μ. Βρετανία

Εξίσου δύσκολη όμως είναι η κατάσταση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν καταγραφεί 165.213 θάνατοι, οι οποίοι αποδίδονται στην πανδημία.
Σημειώνεται πως τα στοιχεία αυτά που προέρχονται από τα ληξιαρχεία, διαφέρουν από αυτά της Στατιστικής Υπηρεσίας που κάνουν λόγο για 139.571 νεκρούς λόγω covid.
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, κατά την εβδομάδα έως τις 15 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 713 θάνατοι που αποδίδονται στον κορωνοϊό στην Αγγλία και στην Ουαλία.
Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 7% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται πως πάνω από 4,5 εκατομμύρια Βρετανοί άνω των 50 ετών έχουν κάνει την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά covid, ενώ συνολικά πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την τρίτη δόση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης